Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Důchody a penzijní  |  27.07.2021 09:57:25

Boom předčasných důchodů je dalším problémem českých firem. Ty i kvůli němu kriticky postrádají zaměstnance

Českým firmám chybí statisíce lidí, situace je opět kritická jako před pandemií. Například mnohé průmyslové podniky nedokážou nahrazovat lidi, třeba v dělnických pozicích, kteří odcházejí do penze. Situaci znesnadňuje to, že zejména právě pracovníci s nižšími příjmy stále častěji volí možnost odchodu do předčasného starobního důchodu.  

V důsledku pandemie se předčasný důchod stává hitem, jeho obliba stále stoupá. Český důchodový systém je totiž nastavený tak, že odchodem do penze si příjmově mnohem méně pohorší hůře placení pracovníci než ti placení lépe. Takže právě mezi hůře kvalifikovanými, a tedy méně placenými je po předčasném důchodu největší zájem. Shodou okolností jde ovšem o tytéž lidi a profese, po nichž je na úřadech práce ze strany firem největší sháňka.  

Do předčasného důchodu se podle letošních údajů rozhodlo odejít zhruba 660 tisíc stávajících penzistů, to je více než čtvrtina. Na počátku tisíciletí přitom možnost předčasného důchodu využívala jen necelá desetina tehdejších penzistů.  

Pandemie předčasný důchod ještě zatraktivňuje. Penzisté patří k rizikovým skupinám, takže mnohým z nich nestojí jen nepatrně vyšší pracovní výdělek – vyšší v porovnání s příjmem, jehož se jim dostane jako byť i předčasným důchodcům – za to, aby riskovali své zdraví. Mnohým z nich se vzhledem k nastavení českého důchodového systému ani nevyplatí čekat na řádný důchod. Řádný důchod pro ně neznamená o tolik vyšší výdělek v porovnání s penzí předčasnou, aby dali své zdraví všanc.  

Navíc, pokud už loni či letos firmy a podniky kvůli covidovým uzavírkám a celkovému ekonomickému útlumu omezovaly své plány na přijímání nových pracovníků, jednalo se právě o vyšší věkové skupiny. Tyto skupiny jsou totiž na trhu práce obecně zranitelnější. Mnozí z těchto lidí se při ztížených podmínkách hledání nové práce prostě řekli, že už to vzdají a odejdou do penze dříve.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688