Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  16.03.2021 13:14:26

Home office, deprese, Smil a studium na Yale z obýváku

Jaká je produktivita pracovníků na home office během covidu? Zkušenost z Japonska ukazuje, že je nižší zhruba o třetinu ve srovnání s práci na pracovišti. Proč? V průzkumu se nejčastěji uvádělo, že některé stávající procesy doma neuděláte, podmínky doma nejsou optimální, regulace, slabý tlak šéfa a kolegů… Jinými slovy, jsou nutné procesní změny, změny regulace, vybavení domácnosti a leadesrhip, aby bylo dosahováno plného potenciálu. Nic, co by nešlo změnit, ale bude to vyžadovat úsilí a investice.

  

 Po lockdownu musíme být připraveni řešit další epidemii. Epidemii deprese. Stačil březen až červen a podíl lidí s rizikem klinické deprese vzrostl na 46-61%. Důvodem je narušení fyzické aktivity. Blbé je, že její obnovení nevedlo k výraznému poklesu deprese.

 

Starší lidé během covidu. Jsou ohroženou skupinou, ale výzkumy zároveň ukazují, že jsou méně ohroženi depresí: "Older age was associated with less concern about the threat of Covid-19, better emotional well-being, and more daily positive events.”

Výborný rozhovor s Václavem Smilem. Mimo jiné říká, že „Lidé si prostě neuvědomují, jak velké ty rozdíly ve spotřebě jsou. Japonsko je podle všech kritérií prosperující stát, nepochybně bohaté a Japonci žijí déle než kdokoli jiný. Přinejmenším podle několik let starých údajů spotřebovávají méně než 150 gigajoulů na obyvatele, zatímco Američané přes 250. Čína se pohybuje kolem 95, Indie okolo 25, subsaharská Afrika kolem deseti gigajoulů. Kdyby byť jen miliarda lidí v subsaharské Africe dosáhla americké úrovně spotřeby, planeta by byla úplně oholená.“ Taky říká, že výbornou investicí je investice do dobře těsnících oken: „Dům je jednou z našich nejdlouhodobějších investic, přitom je ale stavíme tak fušersky. Máte doma trojitá okna? Samozřejmě že ne. Já také ne. Téměř nikdo nemá trojitá okna. Proč si pořídit okna s trojitými skly? Protože okny přicházíme o přibližně 30 % energie v domě.“ A uzavírá myšlenkou, že nemáme být komplikující minimalisté, ale zjednodušující maximalisté: "to znamená, že musíme raději upřednostňovat mnohostranný přístup než se spoléhat na jakékoli jediné (a údajně dokonalé) řešení."

Mnoho let se bavíme o tom, že vzdělávání projde digitální revolucí. A Covid revoluci urychlí. VŠ zatím mají monopol na titul a diplom. Co ale bude v reálném světě víc? Mgr. z vysoké školy s nevalným renomé? Nebo certifikát Google (novinka) nebo ještě lépe z prestižní univerzity absolvovaný např. přes Coursera? Po přečtení článku jsem se po dlouhé době přihlásil na svůj účet v coursera.org a hned mě chytlo několik kurzů, které chci absolvovat. Mimo jiné můžete jít studovat na Yale k Robertovi Shillerovi Finanční trhy, na Stanford k Andrew NG Strojové učení, nebo na Wharton k Phillipu Nicholsovi studovat Korupci. 

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688