Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  29.10.2020 14:55:20

70 % ošetřovného s minimem 400 Kč/den pro zaměstnance a DPP schváleno Senátem. Platí při uzavření školy i při běžné nemoci.

Podmínky a formu krizového ošetřovného pro zaměstnance a dohodáře dnes schválil Senát PČR a podepsat jej má ještě prezident. Jelikož se již ale neočekávají žádné úpravy, shrňme si, jak tedy bude ošetřovné v následujících měsících fungovat jak pro zaměstnance, tak i pro OSVČ.

Na rozdíl od jarního období, kdy bylo kvůli mimořádným opatření rovněž ošetřovné přechodně upraveno, nastavení nynějšího krizového ošetřovného doznalo určitých změn. Zásadní změnou je, že se krizové ošetřovné vztahuje pouze na péči o děti mladší 10 let (v jarních měsících to bylo do 13 let věku dítěte) a i výše krizového ošetřovného je stanovena jinak. Jelikož jsou parametry krizového ošetřovného stanoveny různě pro zaměstnance, DPP/DPČ a OSVČ, pojďme si vše přehledně zopakovat.

Jaké parametry platí pro krizové ošetřovné pro rodiče – zaměstnance a pracující na DPP/DPČ

Nárok na krizové ošetřovnézaměstnanec, který nemůže vykonávat práci z důvodu péče o:

  • dítě mladší 10 let,
  • nezaopatřené děti účastnící se školní docházky závislé na péči jiné osoby (již od stupně I.) bez omezení věku,
  • osoby starší 10 let závislé na péči jiné osoby využívající služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení,
  • děti, které se nemohou účastnit výuky z důvodu nařízení karantény v rodině.

Nárok na ošetřovné má též tzv. „pojištěný dohodář", tedy zaměstnanec činný na základě DPP nebo DPČ, pokud byl účasten nemocenského pojištění aspoň ve třech kalendářních měsících bezprostředně předcházejících kalendářnímu měsíci, v němž vznikla potřeba péče. I pro dohodáře platí nárok na ošetřovné z důvodu péče o dítě do 10 let kvůli uzavření škol, avšak v právní úpravě se na ně nevztahuje  ošetřovné z důvodu nařízené individuální karantény po otevření škol. Toto navrhuje MPSV řešit individuálním postupem odstranění tvrdosti zákona (na základě zkušeností z jarního období MPSV předpokládá jen malé množství těchto případů).

Podpůrčí doba (doba vyplácení) krizového ošetřovného se prodlužuje na celou dobu uzavření školy nebo zařízení nebo jejich části z důvodu mimořádného opatření při epidemii a také po dobu nařízení karantény, nejdéle však do 30.6. 2021.

V rámci péče o dítě či závislou osobu je možné se libovolně střídat s druhou osobou, přičemž vystřídání není možné v jednom kalendářním dnu.

Výše ošetřovného za kalendářní den činí po dobu platnosti mimořádného opatření při epidemii 70 % denního vyměřovacího základu. U zaměstnance činí výše ošetřovného nejméně 400 za kalendářní den. Pokud má zaměstnanec sjednán kratší pracovní úvazek, pak činí výše ošetřovného za kalendářní den nejméně částku stanovenou jako součin částky 400 a koeficientu zkrácení pracovní doby. Po dobu mimořádných opatření je stanoveno ošetřovné ve výši 70% denního vyměřovacího základu pro všechny formy ošetřovného (tedy například i na péči o dítě se zlomenou nohou).

Nárok na výplatu ošetřovného není v období školních prázdnin a volných dnů vyhlášených ředitelem školy v průběhu školního roku – konkrétně tedy pro říjnové školní prázdniny platí:
26. 10. - 27. 10. ošetřovné bude náležet, školy jsou uzavřené nařízením vlády
28. 10. ošetřovné bude náležet, jedná se o státní svátek
29. 10. - 30. 10. ošetřovné nenáleží, jedná se o dlouhodobě avizované podzimní prázdniny
31. 10. – 1. 11. ošetřovné bude náležet, jedná se o víkend

O krizové ošetřovné se bude žádat skrze tiskopis za uplynulý kalendářní měsíc, tedy na začátku měsíce listopadu za měsíc říjen. Nebude třeba ani potvrzení od školy o jejím uzavření. Zatím tedy nevyplňujte žádný formulář, zatím stačí nahlásit svému zaměstnavateli, že nastupujete na ošetřovné. Ošetřovné bude vypláceno pouze na základě žádostí na nových tiskopisech, které bude možné podávat prostřednictvím zaměstnavatele až po skončení měsíce října. Formulář Žádosti o ošetřovné ZDE.

Dávku ošetřovného vyplácí okresní správy sociálního zabezpečení, a to nejpozději do 1 měsíce následujícího po dni, v němž mu byly doručeny řádně vyplněné podklady zaměstnavatelem na okresní správu sociálního zabezpečení.

Nárok na ošetřovné zaniká skončením zaměstnání.


Jaké parametry platí pro krizové ošetřovné pro rodiče pracující jako OSVČ

Ošetřovné pro OSVČ II. bylo již dříve schváleno vládou, jako dotace vyplácená OSVČ (při splnění podmínek) prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu. Ministerstvo průmyslu zároveň upozornilo, že konečné znění podmínek bude stanoveno ve výzvě, zveřejněné na začátku listopadu. Dále tedy uvádíme informace, které MPO dosud zveřejnilo.

Dotace je určená lidem, kteří nemohou vykonávat samostatnou výdělečnou činnost hlavní z důvodu péče o dítě do 10 let nebo o hendikepovaného člověka, kvůli uzavření školy či jiného zařízení.

Dotace pro OSVČ je stanovena na 400 za kalendářní den.

O ošetřovné pro OSVČ II. se bude žádat vyplněním inteligentního on-line formuláře, který bude dostupný na webu Ministerstva průmyslu a obchodu (www.mpo.cz). Žádat se bude za jednotlivé měsíce zpětně, na základě zveřejněných „výzev“ za jednotlivé měsíce.
Aktuálně není možné o ošetřovné OSVČ II. žádat. Až začátkem listopadu bude zveřejněna výzva, na základě které bude možné požádat o dotaci za říjen. K žádosti se nebude přikládat žádná příloha, bude stačit pouze čestné prohlášení žadatele.
Dříve podané žádosti či žádosti na špatném formuláři nebudou akceptovány. Osobní podání žádosti nebude možné, preferovaný je způsob podání datovou schránkou.

Nárok na tuto dotaci nemají ty OSVČ, kteřé pobírají invalidní nebo starobní důchod, mají jiné zaměstnání, pobírají rodičovský příspěvek nebo peněžitou pomoc v mateřství.

Dotaci ošetřovné OSVČ II. nelze kombinovat s kompenzačním bonusem vypláceným Ministerstvem financí.

23.03. 16:50  odpověď (FilipNyvlt)
23.03. 16:41  odpověď (FilipNyvlt)
28.02. 20:29  Ošetřovné po rozchodu rodičů (otec)
30.10. 21:23  Ošetřovně (Lucie)
30.10. 17:04  Osetrovne (Jitka)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688