Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  20.04.2020 17:06:47

Předdůchod - alternativa k předčasnému důchodu? Musíte naspořit nejméně 240 000 Kč, ale starobní důchod se pak nekrátí

V posledních letech odchází více lidí do předčasného důchodu. Možná jste zaznamenali, že určitou alternativou k předčasnému důchodu je předdůchod, který u nás funguje od roku 2013. Pokud jste se s institutem předdůchodu - který rozhodně není to samé co předčasný důchod – ještě nesetkali, stojí za to se s ním seznámit.

Zkraje si zopakujme hlavní rozdíl mezi předčasným důchodem a předdůchodem - předčasný důchod je státem vyplácený důchod (trvale krácený dle míry předčasnosti), ale předdůchod je vlastně čerpání vlastních naspořených prostředků z penzijního spoření ještě před dosažením důchodového věku.

V článku Důchod: Jak odejít až o 5 let dříve do důchodu bez zbytečných ztrát? Řešením není předčasný důchod, ale předdůchod jsme detailněji rozebírali vliv předčasného důchodu a předdůchodu na výši starobního důchodu pro různé úrovně příjmů, vliv předčasnosti či registrace na úřadu práce na výpočet důchodu.

Pokud jsou pro vás úvahy o předdůchodu či předčasném důchodu aktuální, uveďme si ještě jeden jednoduchý modelový příklad.

Pan Novák se narodil na podzim roku 1960 a má již potřebnou dobu pojištění pro odchod do důchodu. Do starobního důchodu může odejít až na podzim roku 2024, ale do předčasného důchodu by mohl nastoupit již na podzim roku 2020. Jeho průměrná hrubá mzda byla 35.000 . Pan Novák si spoří na důchod, ale potřebnou minimální částku pro předdůchod bude mít v doplňkovém penzijním spoření naspořenou až v roce 2022 (aktuálně je tato min. částka 240.696 ). Jaké jsou zhruba jeho finanční vyhlídky a možnosti na důchod?               


CO LZE ŘÍCI K JEDNOTLIVÝM VARIANTÁM MODELOVÉHO PŘÍKLADU:               
* při těchto hladinách důchodu by příjemce pobíral starobní důchod o 26.280Kč/rok vyšší než důchod předčasný           
* při využití dvouletého předdůchodu příjemce vyčerpá cca 240.700 ze svých naspořených úspor pro důchod           
* při využití předčasného důchodu příjemce vyčerpá celkově více finančních prostředků ze státního důchodového rozpočtu               

Je možné si během předdůchodu vydělávat?

V případě předdůchodu nejsou žádná omezení ohledně výdělku. Jelikož je předdůchod vlastně formou čerpání vlastních naspořených finančních prostředků z doplňkového penzijního spoření, je při jeho pobírání možné být zaměstnaný, podnikat, být v evidenci úřadu práce a pobírat podporu, pobírat invalidní, pozůstalostní, předčasný nebo i řádný starobní důchod.

Přivýdělek během předčasného důchodu je naopak velmi omezen. Nesmíte vykonávat činnost, ze které se platí sociální pojištění. Můžete pracovat buď na DPP (s limitem 10 000 za měsíc) nebo podnikat, ale vaše příjmy za rok nesmí přesáhnout hranici, která zakládá povinnost platit sociální pojištění (v roce 2019 je to příjem 78 476 korun za rok).

Jaký vliv má práce během předdůchodu na výpočet starobního důchodu?

Předdůchod je brán za vyloučenou dobu, tzn. že se nemusíte obávat toho, že pokud nepracujete, pobíráte předdůchod a máte nulový příjmem těsně před důchodem, sníží se vám osobní vyměřovací základ pro výpočet starobního důchodu.
Pokud se v předdůchodu rozhodnete pracovat, máte na výběr, zda dobu jeho čerpání uplatníte jako vyloučenou dobu či nikoli. A co je tedy výhodnější? To je individuální a záleží na výši příjmu. Pokud by byl nízký, je lepší uplatnit vyloučenou dobu. Pokud vysoký, pak je zase lepší nechat si jej započítat do osobního vyměřovacího základu. Hranicí pro výhodnost započítání práce v předdůchodu do osobního vyměřovacího základu může být výše osobního vyměřovacího základu, kterou zjistíte z informativního osobního listu, kde se dozvíte nejenom současnou výši svého osobního vyměřovacího základu, ale i počet odpracovaných let apod.

Výhody a nevýhody předdůchodu

Mimo výše zmíněné výhody předdůchou, jako neomezená možnost přivýdělku a nekrácení procentní výměry starobního důchodu, jsou další výhodami také to, že osoba čerpající předůchod je státním pojištěncem v systému zdravotního pojištění (sociální pojištění platit nemusí, pokud nepracuje) a možnost začít čerpat předdůchod i před 60. rokem věku.

Předdůchod má však i jednu zásadní nevýhodu, a to čerpání vlastních naspořených prostředků na penzi, ještě před započetím samotné penze. Dalším zádrhelem může být i stanovený limit na minimální výši předdůchodu – problém nastává, pokud člověk nemá naspořeno v doplňkovém penzijním spoření dostatek prostředků, aby mohl předdůchod čerpat, což je na minimální dvouleté čerpání předdůchodu v roce 2020 částka 240.696 .



22.04. 12:46  a závěr? (josp)
22.04. 12:41  a závěr? (josp)
22.04. 11:51  a závěr? (Mortal)
22.04. 11:28  a závěr? (Majlant)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688