Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Z domova  |  30.04.2002 15:13:19

Volební program Strany zelených

Strana zelených

Volební program Strany zelených

 

Kontakty:
Strana zelených, Murmanská 13/1246, Praha 10
Tel./Fax: 02 / 72737592,
E-mail:
info@stranazelenych.cz
Zelená linka: 0800 208020
www.stranazelenych.cz

Základní filozofie Strany zelených je zaměřena na hledání a vytváření harmonie mezi člověkem a přírodou, mezi společností a jejím prostředím tak, abychom se co nejvíce přiblížili ideálům humanismu, úcty k životu a přírodě ve všech jejích formách a ve všech časových horizontech. Za nezbytnou považuje odpovědnost každého jedince vůči jiným lidem a přírodě jako celku. Prosazuje takový styl života, který při uspokojování lidských potřeb, neomezuje práva těch, kteří přijdou po nás.

Strana zelených prosazuje, a to nejen v oblasti ekologie a životního prostředí, ale i v ostatních oblastech, ekologický a eticko-morální způsob myšlení i chování jako podmínku pozitivního vývoje celé lidské civilizace.

 

Program pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v červnu 2002

Novou vládu se Stranou zelených!

 

 

Strana zelených je demokratickou a nezkorumpovanou alternativou současných parlamentních stran. Nenechte své hlasy propadnout volbou stran, které nás zatím vždy zklamaly. Strana zelených je čtvrtá nejsilnější v Evropě. Ve spolupráci s nezávislými osobnostmi z občanských iniciativ a s Vaší podporou budeme v novém parlamentu prosazovat tento program:

I. Zelenou pro demokracii

Budeme zvyšovat podíl občanů na rozhodování, zásadně podpoříme občanská sdružení a spolky, podpoříme kvalitní zákon o referendu, zasadíme se za přímou volbu starostů, podpoříme prvky přímé demokracie, pomůžeme rozvoji nadací. Účast veřejnosti na rozhodování je nejlepší prevencí korupce.

II. Zelenou pro modernizaci

Umíme spojit ekologické s ekonomickým. Podpoříme rozvoj moderních technologií. Ekologicky i sociálně citlivý průmysl a zemědělství přinesou desítky tisíc nových pracovních příležitostí. Snížíme nezaměstnanost též přesunem daňové zátěže z práce na čerpání přírodních zdrojů a spotřebu.

III. Zelenou pro vzdělání

Nejpozději od roku 2003 o padesát procent zvýšíme platy učitelům. Zachováme rozmanitost škol a výchovně vzdělávacích programů. Výrazně zvýšíme počet míst na vysokých školách. Jsme proti plošnému zavádění školného. Snížíme význam přijímacích zkoušek. Podpoříme nové výukové metody: nechceme chodící encyklopedie, ale tvořivé lidi. Kvalitní školství je nejlepším vkladem do hospodářského rozvoje a nejlepší prevencí sociálně-patologických jevů, včetně kriminality.

1. Občanská společnost není jen slogan

Podpoříme využívání služeb občanských iniciativ ve všech oblastech společenského života. Zahájíme soustavný dialog s občanskými iniciativami o problematice jejich rozvoje i rozvoje občanské společnosti obecně. Zástupce občanských iniciativ zapojíme do přípravy zákonů - v legislativní radě vlády. Proměníme Radu vlády pro nestátní neziskové organizace v Radu vlády pro rozvoj občanské společnosti a posílíme její kompetence.

2. Uhájíme a rozšíříme podíl veřejnosti na rozhodování

Posílíme účast občanů a jejich sdružení na rozhodování o věcech veřejného zájmu. Zamezíme účelově vytvářeným právním normám, které poškozují kvalitu demokracie, znemožňují lidem podílet se na rozhodování a obcházejí pravidla tvorby zákonů. Dopracujeme vhodnější právní rámec pro občanské iniciativy všech typů. Prosadíme občanskou kontrolu všech míst a procedur, kde dochází k omezování občanských svobod.

3. Usnadníme účast občanů na politickém rozhodování

Snížíme povinný počet podpisů pro kandidaturu nezávislých v komunálních volbách. Nebudeme omezovat Ústavou zaručené právo občanů na shromažďování při pokojných veřejných shromážděních. Urychleně ratifikujeme Aarhuskou úmluvu o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v otázkách životního prostředí.

4. Konec diskriminace malých obcí

Stanovíme nová rozpočtová pravidla. Daně vybrané v regionu se ve větší míře stanou přímým příjmem obcí v něm. Změnou podmínek umožníme utváření nových obcí. Upravíme hranice krajů tak, aby vyhovovaly přirozené spádovosti, praktickým potřebám občanů a historickému uspořádání regionů.

5. Skutečnou nezávislost veřejnoprávním médiím

Budeme hájit nenahraditelnou roli veřejnoprávních médií ve společnosti a nezávislost jejich rad na politických stranách. Zrevidujeme systém udělování licencí na rozhlasové a televizní vysílání tak, aby při porušování podmínek bylo možné licenci odejmout. Nedopustíme privatizaci druhého programu České televize.

6. Občanské iniciativě státní podporu

Vytvoříme spravedlivý, průhledný a spolehlivý systém státních dotací pro občanské iniciativy. Správu prostředků na podporu občanských iniciativ předáme z kompetence jednotlivých ministerstev Radě vlády pro rozvoj občanské společnosti. Oddělíme skryté financování činností, které má stát povinnost financovat ze zákona. Obnovíme praxi rozvoje základního jmění nadací formou uložení výnosu 1 % z privatizace státního majetku do Nadačního investičního fondu.

7. Alespoň procento z daní vašemu spolku

Prosadíme daňové asignace, které pomohou vytvářet nové finanční zdroje pro činnost občanských iniciativ. Odstraníme daňovou zátěž, která nadace a občanské iniciativy znevýhodňuje oproti podnikatelským aktivitám.

8. Jdeme příkladem

Strana zelených vloží čtvrtinu zisku ze státního příspěvku za volby (každá strana dostane od státu 100 za odevzdaný hlas, překročí-li 1,5 %) do nové nadace zřízené občanskými iniciativami na podporu ekologie a demokracie.

9. Promyšlený rozpočet

Za účelem stabilizace veřejných financí a zastavení nárůstu státního dluhu, vláda s naší účastí nebude připravovat pouze každoroční rozpočty, ale s rozpočtem na rok 2003 předloží Poslanecké sněmovně ke schválení také koncepční státní rozpočet na celé volební období. Čtyřletý koncepční rozpočet bude obsahovat rámcové rozdělení prostředků. Důležitými prioritami budou vzdělání, ekonomická a ekologická modernizace, věda, zdravotnictví, kultura.

10. S námi i daně dostanou rozum

Zahájíme ekologickou daňovou reformu, která se již v řadě zemí Evropy osvědčila a přispěla ke snížení znečištění i nezaměstnanosti. Snížíme zdanění práce, zvýšíme zdanění neobnovitelných zdrojů. Posílíme podíl nepřímých daní, upravíme silniční daň pro průjezdy zahraničních kamionů, zrušíme neúčinnou daň dědickou a darovací. Zavedeme limity a cla na vývoz nezpracovaného dřeva, nerostných surovin a elektrické energie. Podpoříme soukromou iniciativu v ochraně životního prostředí snížením daňové zátěže. Navrhneme zákon o daňových asignacích tak, aby občan mohl rozhodnout, které nadaci, spolku, církvi nebo občanskému sdružení část svých daní poskytne.

11. Spravedlivá soutěž

Úlevy zahraničním investorům budeme poskytovat pouze v případě, že půjde o investici s nadpolovičním využitím duševní a kvalifikované práce. Výrazně posílíme postavení věřitele před dlužníkem.

12. Internet dostupný všem

Při rozvoji informačních a komunikačních technologií budeme podporovat dostupnost Internetu nejen ve školách a na úřadech, ale i v domácnostech. Dobudujeme státní informační systém tak, aby sloužil především občanům, plně otevřeme telekomunikační trh.

13. Zjednodušíme administrativní praxi

Zpřístupníme on-line systémem centrální evidenci obyvatelstva všem příslušným institucím v souladu se zákonem o ochraně osobních dat. Umožníme co nejrychlejší vyřizování úředních záležitostí přes Internet, a to včetně voleb, účasti v referendu, podání oznámení Policii apod. Decentralizujeme pravomoci, rozhodování a odpovědnosti na kraje a obce. Omezíme a zpřesníme působnost územních odborů ministerstev.

14. Zlepšíme práci Ministerstva životního prostředí

Nepřipustíme aby dálnice D8 poškodila chráněnou krajinnou oblast v Českém středohoří. Ministerstvu životního prostředí vrátíme kompetence, které mělo před nástupem antiekologických vlád v roce 1992 (územní plánování, ochrana vod a lesů). Posílíme kompetence České inspekce životního prostředí. Jejím inspektorům přiznáme statut veřejného činitele. Zřídíme oddělení ochrany půdy při České inspekci životního prostředí. Přijmeme zákon o odpovědnosti za škody na životním prostředí. Dohlédneme na provádění rekultivací po těžbě. Stanovíme a budeme kontrolovat plnění limitů pro vývoz surovin a těžbu surovin. Prosadíme, aby se úředníci veřejné správy museli celoživotně vzdělávat v oboru péče o životní prostředí.

15. Zdravé potraviny a kulturní krajinu

Zlepšíme podmínky pro výrobu, označování a prodej biopotravin. Ekologické zemědělství by se mělo rozšířit na pětinu plochy zemědělské půdy do roku 2010. Podpoříme programy na ochranu kulturní krajiny. Zvýhodníme místní zásobování domácími produkty. Odmítáme přikrmování antibiotiky, růstovými hormony a používání geneticky modifikovaných produktů.

16. Zelenou moderní energetice

Zavedeme povinnost výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů za garantovanou cenu určenou regulačním úřadem. Všestranně podpoříme úspory energie. Snížíme vývoz elektrické energie. Podpoříme urychlené ukončení těžby uranu. Dokončíme privatizaci energetiky tak, aby zůstali odděleni výrobci a distributoři elektrické energie. Dokončíme liberalizaci trhu s elektřinou tak, aby si každý mohl vybrat mezi různými dodavateli energie. Zpřísníme dozor nad ekologickými dopady všech energetických zdrojů. Zákonem potvrdíme limity těžby, které chrání severočeské obce před postupem dolů.

17. Červenou jaderné energetice

Se zeleným ministrem životního prostředí do roku 2010 jaderná energetika v České republice skončí a z obnovitelných zdrojů budeme získávat minimálně 8 % potřeby elektrické energie. Nespustíme jadernou elektrárnu Temelín do provozu, pokud ČEZ neprokáže, že úroveň jeho bezpečnosti odpovídá současným západním standardům, že dovede bezpečně likvidovat radioaktivní odpady a že výroba z Temelína nepůjde na vývoz, ale poslouží výhradně domácí spotřebě.

18. Zelenou veřejné dopravě

Minimálně 60 % státních výdajů na dopravu vložíme do veřejné dopravy. Zvýhodníme nákladní železniční dopravu před dopravou silniční. Pro kamiony zavedeme limit 38 tun celkové hmotnosti a přísnými a citelnými postihy zamezíme v jízdě přetíženým kamionům. Budeme podporovat využití alternativních zdrojů energie pro dopravní prostředky (bionafta, biomasa, vodík apod.). Investujeme do rozvoje autobusové dopravy na venkově, aby se zvýšil počet spojů na vesnicích. Navrhneme jednotný tarifní systém městské veřejné dopravy pro všechna česká města, takže například tatáž jízdenka bude platit v Praze i v Kostelci. Podpoříme budování cyklistických stezek a pěších zón.

19. Do Evropy po kolejích

Nepřipustíme rušení železničních tratí a zvýšíme celkový počet spojů. Razantní reformou a cílenými státními investicemi modernizujeme České dráhy tak, aby se z nich stal moderní a ekonomicky efektivní podnik, který bude zajišťovat kvalitní a rychlé spojení v čistých i pohodlných vlacích jezdících na čas podle jízdního řádu.

20. Na silnicích bezpečněji

Posílíme pravomoci dopravní policie, např. zadržení řidičského průkazu v opilosti řidiče či při výrazném překročení povolené rychlosti. Budeme likvidovat smrtící příkopy a zakládat ochranné pásy zeleně ve větší vzdálenosti od krajnice.

21. Prosadíme zodpovědné nakládání s odpady

Stanovíme poplatky tak, aby motivovaly k recyklaci a efektivnímu využívání materiálů. Uzákoníme povinnost výrobců a dovozců hradit ekologickou likvidaci jejich výrobků. Zvýhodníme ekologickou likvidaci odpadů - recyklaci, kompostování, biodegradaci apod. Důsledně budeme postihovat dovoz odpadů, zakážeme výrobu a dovoz výrobků z PVC.

22. Zlepšíme péči o krajinu

Podpoříme přijetí zákona o ochraně půdy jako nenahraditelného národního bohatství a základní složky životního prostředí. Zpřísníme podmínky pro zábor půdy za účelem výstavby nových průmyslových, obchodních a skladovacích komplexů, budeme podporovat výstavbu na nevyužívaných plochách uvnitř měst. Státní dotace pro zemědělství budeme vázat na péči o krajinu a efektivní investice (protierozní zábrany, meliorace, zalesňování krajiny, aj.). Budeme podporovat obnovu přirozeného vodního režimu krajiny a prevenci vzniku povodní. Rozšíříme síť chráněných území o bývalá vojenská území, zejména na Šumavě. Urychleně dokončíme transformaci zemědělství a restituce a vyjasníme tak vlastnické vztahy. Urychlíme a zprůhledníme práci Pozemkového fondu ve vydávání půdy oprávněným osobám. Budeme podporovat ustavení sítě chráněných území Evropské ekologické sítě EECONET a Natura 2000.

23. Zlepšíme stav lesů

Novelizujeme zákon o lesích s důrazem na účinnější sankce za jeho porušování. Zahájíme program zvyšování podílu místně odpovídajících druhů stromů v lesích na 44 % do roku 2030. Novelizujeme zákon o myslivosti tak, aby zajistil psychologické zkoušky myslivců, vyloučil chráněné druhy ze seznamu lovné zvěře a stanovil účast státní správy na určování stavů vysoké zvěře. Za každý hlas pro Stranu zelených vysadíme jeden strom.

24. Zlepšíme stav škol

Budeme prosazovat, aby se příjmy z mimoškolní činnosti důsledně vracely do rozpočtu škol. Podpoříme státní programy, které zvýrazní individuální přístup k dětem podle jejich schopností a programy reformní i alternativní pedagogiky. Povinnou školní docházku zrovnoprávníme s povinným vzděláváním dětí v určeném věku pod přiměřenou kontrolou pověřených škol. Budeme podporovat provázanost vysokoškolské výuky s vědeckou a výzkumnou prací ve spolupráci s obdobnými pracovišti v zahraničí.

25. Pro lepší školství lepší učitele

Podpoříme takovou přípravu budoucích pedagogů, která zdůrazní jejich celkovou vzdělanost a kulturnost, připravenost užívat pedagogické metody aktivizující žáky. Pedagogům zajistíme vzdělání v oblasti informatiky a komunikačních systémů. Jsme pro povinné celoživotní vzdělávání učitelů základních a středních škol.

26. Vzdělání pro budoucnost

Budeme ze státního rozpočtu a z dostupných zahraničních zdrojů podporovat pokračující výměnu zkušeností, znalostí, vědomostí a dovedností formou výměnných studijních pobytů na školách a prestižních pracovištích. Budeme prosazovat zavedení povinné ekologické výchovy na základních a středních školách. Akreditační komisi zákon uloží, aby též dbala na environmentální aspekty vysokoškolských studijních programů a oborů.

27. Zahraniční politika nejen pro českou kotlinu a moravské úvaly

Zlepšíme a budeme udržovat dobré vztahy se sousedními zeměmi. Rozšíříme spolupráci se zeměmi Visegrádské skupiny, jakož i dalšími zeměmi jižní a východní Evropy, s cílem jejich postupné integrace do evropských struktur a rozvoje regionálních a lokálních ekonomik. Dokončíme jednání o vstupu do Evropské unie za podmínek, které nebudou Českou republiku znevýhodňovat ve srovnání s ostatními kandidátskými zeměmi a které nebudou pro naši zemi znamenat druhořadé členství. Budeme udržovat dobré kontakty s krajany ve světě.

28. Svět není jen Evropa

Podpoříme posílení role Organizace spojených národů v zájmu upevnění mezinárodní spolupráce a práva, včetně základních práv žen, domorodých obyvatel, menšin a utlačovaných skupin. Budeme chtít, aby Česká republika prosazovala vznik Světové environmentální organizace a také radikální reformu Světové banky, Mezinárodního měnového fondu a Světové obchodní organizace. Budeme usilovat o naplnění mezinárodních dohod a dokumentů (například Agenda 21, Všeobecná deklarace lidských práv, Konvence odstranění diskriminace žen a Ženevské úmluvy), budeme prosazovat, aby Česká republika přistoupila k Římskému statutu o vzniku Mezinárodního trestního soudu. Česká republika musí svou zahraniční politikou diskriminovat diktátorské režimy.

29. Odpovědnost k lidem v nouzi

Prosadíme, aby Česká republika poskytovala humanitární pomoc rychle a účinně zejména prostřednictvím osvědčených nestátních organizací. Zvýšíme poskytování státní rozvojové pomoci nejchudším zemím na úroveň doporučenou zemím OECD (0,7 % HDP).

30. Civilizované řešení mezinárodních konfliktů

Jsme proti násilí a donucování jako hlavním prostředkům řešení konfliktů v mezinárodních vztazích, stavíme se proti krátkozrakému vnímání bezpečnosti jako vojenské rovnováhy mocenských celků. Podporujeme prevenci a mírové řešení konfliktů a důsledné odstraňování jejich politických, ekonomických, sociálních, ekologických a dalších příčin.

31. Rychlý konec povinné vojenské služby

Podpoříme nejrychlejší možný vznik profesionální armády podle potřeb bezpečnosti a obranyschopnosti republiky a ve spolupráci s  NATO. Nebudeme kupovat nadzvukové stíhačky. Zefektivníme využití armádního rozpočtu. Zefektivníme zapojení armády do integrovaného záchranného systému. Po zániku povinné vojenské služby namísto civilní služby mladým mužům i ženám nabídneme státem dotovanou veřejnou službusociální, vzdělávací a ekologické oblasti.

32. Pomůžeme rodinám

Nové rodiny podpoříme výhodnými půjčkami, zpřístupněním bydlení, prodloužením mateřské dovolené na 3 roky a zvýšením vyplácených dávek. Zlepšíme ochranu práv dítěte přepracováním zákona o rodině.

33. Změníme důchodový systém

Podpoříme postupné rozdělení důchodu na dvě složky. Část do výše životního minima budeme financovat ze státního rozpočtu. Posílíme roli individuálního penzijního připojištění se státní zárukou.

34. Pomůžeme ženám v tísni

Uzákoníme anonymní porody, zpřesníme a zprůhledníme administrativu při rozhodování o osvojení a pěstounské péči. Zasadíme se o prevenci, eliminaci a nápravu následků domácího násilí. Uznáváme právo ženy na svobodnou volbu v otázce přerušení těhotenství, budeme však klást důraz na větší osvětu, prevenci a pomoc ženám.

35. Pomůžeme menšinám a slabým

Zkvalitníme péči o postižené, invalidní a nemohoucí občany podporou a využíváním dobrovolnické práce. Urychleně zajistíme bezbariérový přístup do veřejných budov a veřejné dopravy. Uskutečníme takovou reformu sociální péče, která umožní jejím příjemcům možnost výběru poskytovatele. Kvalitu těchto služeb bude stát kontrolovat prostřednictvím akreditací. Podpoříme vznik zákona o registrovaném partnerství osob stejného pohlaví. Zjednodušíme a zprůhledníme systém vyplácení podpor. Usnadníme vyplácení dávek bezdomovcům. Zlepšíme podmínky běženců a azylantů.

36. Zákonem upravíme prostituci

Prostituci vymezíme výhradně do veřejných domů a budeme vyžadovat povinné a pravidelné lékařské prohlídky. Prostituci zdaníme jako formu podnikání. Současně budeme tvrdě potírat kuplířství, podpoříme programy prevence a sociální práce v této oblasti.

37. Proti drogám prevencí, nikoli represí

Podporujeme společenskou diskusi na téma dekriminalizace měkkých drog. Zvýšíme trestní postih dealerů tvrdých drog.

38. Demokracie v medicíně

Stanovíme státem garantovanou zdravotní péči včetně dostupnosti a standardů péče hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Přejdeme na vícezdrojové financování zdravotnictví. Vytvoříme rovné prostředí pro všechny zdravotní pojišťovny a vyloučíme jejich vliv na vstup lékařů do profese. Rozšíříme možnost svobodné volby lékaře pacientem. Propojíme systém veřejného zdravotního pojištěnínemocenským pojištěním. Podpoříme rozvoj hospicové péče. Podpoříme alternativní formy medicíny zejména při prevenci. Zvýšíme odpovědnost občanů za vlastní zdraví (vyšší spolufinancování léčby nemocí způsobených vědomým poškozováním zdraví apod.).

39. Odpovědnost ke kultuře

Systémově podpoříme nekomerční kulturní projekty. Posílíme státní finanční podporu kultury v jednotlivých regionech a oblastech (divadla, galerie, muzea apod.), umožníme podporu kultury prostřednictvím daňových nástrojů.

40. Lepší péči o památky

Podpoříme přijetí nového zákona o památkové péči, který zajistí dostatečnou ochranu památek, zohlední práva vlastníků a dá veřejnosti právo účasti ve správních řízeních.

41. Konečně odluka církve od státu

Dokončíme restituce církevního majetku tak, aby církve získaly ekonomické zázemí pro svou činnost, jaké jim náleží. Další příjmy zajistí daňové asignace. Poté budou ze státního rozpočtu financovány pouze církevní kulturní památky.

42. Justice skutečně spravedlivá

Obnovíme společenské povědomí, že zákony jsou proti jejich porušovatelům. Důsledně budeme využívat stávajících zákonů a kontrolních mechanismů a zvýšíme tak vymahatelnost práva. Ustavíme finanční prokuraturu s povinností žalovat jménem státu o náhradu škody. Podpoříme větší rozšíření alternativních trestů v rámci veřejně prospěšných prací. Odlehčíme soudům – rozšíříme využívání rozhodčího řízení a moderních metod vyjednávání, které umožňují řešit spory mimosoudní dohodou. Podpoříme zvýšení právního vědomí veřejnosti, například zavedením právní výuky na všech typech škol.

43. Zvýšíme odpovědnost úředníků a veřejných činitelů

Upravíme zákon o státní službě tak, aby případná definitiva úředníky motivovala, avšak nezbavovala je odpovědnosti. Rozšíříme trestní a majetkovou odpovědnost veřejných činitelů i na odbornou kvalitu jejich práce a rozhodnutí. Budeme prosazovat politickou kulturu, v níž nebude možné, aby veřejný činitel, který selže, nadále zastával svou funkci.

44. Prohloubíme demokratický ústavní pořádek

Zasadíme se o přímou volbu prezidenta, hejtmanů a starostů. Podpoříme posílení role Senátu tak, aby jej Poslanecká sněmovna mohla přehlasovat pouze třípětinovou většinou všech poslanců. Upravíme zákonem celostátní referendum jako nástroj přímé demokracie, a to tak, aby se konalo na návrh prezidenta, vlády, zastupitelstva nebo na žádost určitého počtu občanů. Omezíme poslaneckou imunitu pouze na výroky a hlasování ve sněmovně. Oddělíme moc zákonodárnou a výkonnou rozšířením neslučitelnosti funkcí: např. ministr nesmí být poslancem ani senátorem, či být členem orgánů podnikatelských subjektů. Budeme prosazovat spravedlivější poměrný volební systém do Poslanecké sněmovny. Hranici pro vstup do Sněmovny snížíme na 2,5 procenta.

45. Snížíme počet ministerstev

Zrušíme post ministra bez portfeje. Sloučíme agendy Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva dopravy a spojů do nově založeného Ministerstva modernizace hospodářství. Ministerstvo zemědělství změníme v Ministerstvo zemědělství a ochrany spotřebitele. Zrušíme Ministerstvo pro místní rozvoj, jehož agendu přeberou ostatní ministerstva, obce a kraje. Budeme prosazovat, aby ministr životního prostředí byl místopředsedou vlády.

46. Víme jak a s kým

Strana Zelených jako jediná z demokratických stran dává záruku, že prosadí moderní proevropskou vládu v koalici se stranami, které uznávají význam účasti veřejnosti na rozhodování a řídí se principem udržitelného života. Zeleným jde o získání politického vlivu nezbytného k prosazení tohoto programu a skutečné politické stability. Náš program nelze uskutečnit ve spojení s ODS, ani s KSČM.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688