Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  30.11.2004 10:12:20

Nový zákon o zaměstnanosti komplikuje podnikání mnoha firmám


Až dva miliony korun pokuty hrozí firmám při porušení nového zákona o zaměstnanosti. Ta totiž od 1. října 2004 zavádí osmkrát přísnější pokutu za takzvaný švarcsystém. Do nesnází se podle Petra Hrušky, daňového poradce a majitele společnosti České daně, dostanou vedle stavebních firem, IT společností i ty právnické osoby, které na část své práce najmou byť jen krátkodobě běžné živnostníky, kteří nemají zaměstnance.

Nový zákon o zaměstnanosti zvyšuje pokutu za přísně definovaný švarcsystém na osminásobek. Jakékoli firmě tak hrozí pokuta až dva miliony korun za to, že nezajišťuje plnění běžných úkolů vyplývajících z předmětu její činnosti svými zaměstnanci. To se týká například stavebních firem, které v předmětu své činnosti mají obecně dány stavební práce a které například pouze čas od času najmou „ičaře“ na příležitostnou práci - třeba klempíře či topenáře. Ve stejné situaci jsou ale i IT společnosti, realitní kanceláře a podle daňových poradců v podstatě většina tuzemských firem.

„Dvoumilionová pokuta je již riziko, které se bude chtít podstupovat jen málokomu. Situace je ovšem složitá. Švarcsystém v syrové podobě – tedy nábor „ičařů“ na vykonávání běžné práce, aby za ně nemuseli odvádět sociální a zdravotní pojištění – praktikuje minimum firem. Nicméně mnoho podnikatelů potřebuje čas od času krátkodobě doplnit pracovní sílu o specialisty, které běžně nepotřebuje. Pokud je bude muset zaměstnat, byť dlouhodobě pro ně práci nemá, můžou ji mzdové náklady stoupnout až o 35 procent,“ vysvětlil daňový poradce a majitel společnosti České daně Petr Hruška.

Nové pracovní příležitosti podle daňových poradců rozhodně nevzniknou, protože jde o příliš nákladnou záležitost. Zaměstnanec ze svého platu totiž na sociálním a zdravotním pojištění zaplatí 12,5 procent. Nicméně zaměstnavatel z jeho hrubé mzdy odvede navíc ještě dalších 35 procent. Opakované krátkodobé zaměstnávání navíc zákoník práce příliš neumožňuje.

„Pracovní poměr na dobu určitou nesmí být sjednán nebo dohodou prodlužován na dobu delší než na dva roky. Stane-li se zaměstnanec, s nímž byla firma nucena uzavřít pracovní poměr na dobu neurčitou, nadbytečným, tak kromě mzdy za tříměsíční výpovědní dobu je zaměstnavatel ještě povinen vyplatit dotyčnému odstupné ve výši dvojnásobku průměrného výdělku,“ uvedla Jana Langerová ze stejnojmenné advokátní kanceláře.

Výjimek ze zákona není mnoho a situaci nijak neulehčují. „V souladu se zákonem je jen situace, pokud plnění běžných úkolů právnická osoba svěří jinému zaměstnavateli, který má svěřené činnosti zahrnuty v předmětu svého podnikání a  bude je zajišťovat svými zaměstnanci. I tím ovšem poptávající firmě stoupnou náklady. Navíc tyto příležitostné činnosti jsou ve valné většině doménou právě živnostníků,“ shrnul daňový poradce a majitel společnosti České daně Petr Hruška.

Pokuta navíc nemůže být zahrnuta do daňových nákladů. Úřady práce mohou případná porušení zákona prošetřovat zpětně až tři roky. Jediné, co může v takovém případě firmu zachránit, je situace, kdy úřad během roku nedospěje k žádnému stanovisku – pak je prohřešek promlčený. Pokuty vybírá a vymáhá místně příslušný finanční úřad.

Jan Hlaváč, mediální konzultant společnosti České daně, s.r.o.

27.01. 02:43  ... (odebrání licence)
14.01. 07:27  názor (Novák)
07.01. 18:17  dělali zákon na latrině? (Pijack)
07.01. 17:47  další důkaz....... (Mike)

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá   8:56  Nezaměstnanost v Maďarsku klesla (26.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688