Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.05.2024 15:01:00

Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste

Podle čtvrtečních údajů je v USA zhruba každý 37. dům považován za vážně ohrožený a tento podíl je mnohem vyšší v jižních státech.

V prvních měsících letošního roku mělo 2,7 % domů zůstatek úvěru alespoň o 25 % vyšší než jejich tržní hodnota. To je více než 2,6 % v předchozím čtvrtletí, jak vyplývá ze zprávy o stavu nemovitostí v USA v prvním čtvrtletí roku 2024 (US Home Equity & Underwater Report) společnosti ATTOM, která poskytuje údaje o nemovitostech.

I když podíl těchto domů roste, zůstává mnohem nižší než před pandemií, kdy byl více než dvakrát vyšší. Hypotéky se obecně mohou stát vážně podvodnými, když někdo za dům přeplatí, nebo když je zakoupen s malou zálohou, která neposkytuje dostatečnou rezervu pro případ, že hodnota nemovitosti klesne.

Během pandemie byly vládní stimuly a rostoucí ceny nemovitostí pro majitele domů velkým přínosem, ale vyšší úrokové sazby, které mají omezit inflaci, možná konečně pomáhají ochladit trh s bydlením.

bloom1

Zdroj: Bloomberg

V několika jižních státech vzrostl podíl vážně ohrožených domů více než ve zbytku země. Podíl v Kentucky se v prvních měsících roku zvýšil na 8,3 % z 6,3 % v předchozím čtvrtletí. Podíl Západní Virginie se ve stejném období zvýšil na 5,4 % ze 4,4 %, zatímco podíl Oklahomy se vyšplhal na 6,1 % z 5,5 % a podíl Arkansasu vzrostl na 5,7 % z 5,2 %.

Státy s největším nárůstem počtu vážně ohrožených domů se rovněž nacházejí na jihu. Na prvním místě je Kentucky s meziročním skokem o více než 20 500 domů - téměř dvakrát tolik než druhé Mississippi a třetí Oklahoma.

Mezi metropolitními oblastmi s nejméně 500 000 obyvateli měl v prvním čtvrtletí největší podíl vážně ohrožených hypoték Baton Rouge v Laosu, a to 13,4 %. Na druhém místě se umístilo sousední New Orleans se 7,3 %, následované městy Jackson ve státě Mississippi a Little Rock ve státě Ark s 6,5 %, resp. 6 %. Syracuse ve státě New York se umístilo na pátém místě s 5,6 % vážně ohrožených domů.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688