Vůbec první strategie obranného průmyslu a nový program obranného průmyslu ke zvýšení připravenosti a bezpečnosti Evropy

Vůbec první strategie obranného průmyslu

Evropská komise a vysoký představitel dnes představili vůbec první evropskou obrannou průmyslovou strategii na úrovni EU a navrhli ambiciózní soubor nových opatření na podporu konkurenceschopnosti a připravenosti obranného průmyslu.

Neodůvodněná a pokračující útočná válka Ruska proti Ukrajině před dvěma lety znamenala návrat konfliktu s vysokou intenzitou na našem kontinentu. Evropská strategie obranného průmyslu (EDIS) stanoví jasnou a dlouhodobou vizi pro dosažení připravenosti obranného průmyslu v Evropské unii. Evropská komise dnes jako první okamžitý a ústřední prostředek k realizaci strategie předložila legislativní návrh Evropského programu obranného průmyslu (EDIP) a rámec opatření k zajištění včasné dostupnosti a dodávek obranných produktů.

Strategie nastiňuje výzvy, jimž v současné době čelí evropská technologická a průmyslová základna obrany (EDTIB), ale také příležitost plně využít jejího potenciálu, a stanoví směr pro příští desetiletí. Aby se zvýšila připravenost evropského obranného průmyslu, musí členské státy investovat více, lépe, společně a v Evropě. Na podporu členských států při dosahování těchto cílů předkládá evropská strategie obranného průmyslu soubor opatření, jejichž cílem je:

  • Podpora účinnějšího vyjádření kolektivní poptávky členských států v oblasti obrany. To bude vycházet ze stávajících nástrojů a iniciativ, jako je plán rozvoje schopností (CDP), koordinovaný každoroční přezkum v oblasti obrany (CARD) a stálá strukturovaná spolupráce (PESCO). Bude podpořen pobídkami ke spolupráci členských států ve fázi zadávání zakázek v oblasti obranných schopností;
  • Zajištění dostupnosti všech obranných produktů prostřednictvím citlivější evropské technologické a průmyslové základny obrany, a to za jakýchkoli okolností a časového horizontu. Budou podporovány investice členských států a evropského obranného průmyslu do vývoje a uvádění na trh nejmodernějších obranných technologií a schopností zítřka. Navrhují se rovněž opatření k zajištění toho, aby EDTIB měla k dispozici to, co potřebuje i v krizových obdobích, čímž se zvýší bezpečnost dodávek v EU;
  • Zajištění toho, aby vnitrostátní rozpočty a rozpočty EU podporovaly nezbytnými prostředky na přizpůsobení evropského obranného průmyslu novému bezpečnostnímu kontextu;
  • Začlenění kultury připravenosti obrany do všech politik, zejména výzvou k přezkumu úvěrové politiky Evropské investiční banky v letošním roce;
  • Rozvíjení užších vazeb s Ukrajinou prostřednictvím její účasti na iniciativách Unie na podporu obranného průmyslu a podněcování spolupráce mezi EU a ukrajinským obranným průmyslem;
  • Spolupracovat s NATO a našimi strategickými, podobně smýšlejícími a mezinárodními partnery a úžeji spolupracovat s Ukrajinou.

Strategie stanoví ukazatele zaměřené na měření pokroku členských států směrem k průmyslové připravenosti. Členské státy se vyzývají, aby:

  • Do roku 2030 pořizovat alespoň 40 % obranného vybavení kooperativním způsobem;
  • Zajistit, aby do roku 2030 hodnota obchodu v oblasti obrany v rámci EU představovala alespoň 35 % hodnoty obranného trhu EU;
  • Dosáhnout stabilního pokroku při zajišťování alespoň 50 % svého rozpočtu na veřejné zakázky v oblasti obrany v rámci EU do roku 2030 a 60 % do roku 2035.

Evropský program obranného průmyslu (EDIP) je nová legislativní iniciativa, která propojí od krátkodobých mimořádných opatření přijatých v roce 2023 a končících v roce 2025 ke strukturálnějšímu a dlouhodobějšímu přístupu k dosažení připravenosti obranného průmyslu. Tím se zajistí kontinuita podpory evropské technologické a průmyslové základny obrany, která doplní její rychlé přizpůsobení nové realitě.

EDIP zahrnuje jak finanční, tak regulační aspekty. EDIP uvolní 1,5 miliardy EUR z rozpočtu EU v období 2025–2027, aby se i nadále zvyšovala konkurenceschopnost evropské technologické a průmyslové základny obrany. Finanční podpora EDIP zejména rozšíří intervenční logiku aktu EDIRPA (finanční podpora z rozpočtu EU s cílem vyrovnat složitost spolupráce mezi členskými státy ve fázi zadávání veřejných zakázek) a ASAP (finanční podpora pro obranný průmysl zvyšující jejich výrobní kapacitu) s cílem dále podpořit investice ze strany EDTIB. EDIP bude rovněž podporovat industrializaci produktů pocházejících z kooperativních akcí v oblasti výzkumu a vývoje podporovaných Evropským obranným fondem. Rozpočet EDIP lze rovněž použít na zřízení fondu pro urychlení transformace dodavatelských řetězců v oblasti obrany (FAST). Cílem tohoto nového fondu bude usnadnit přístup k dluhovému a/nebo kapitálovému financování pro malé a střední podniky a malé společnosti se střední tržní kapitalizací, které industrializují obranné technologie a/nebo vyrábějí obranné produkty. Rozpočet EDIP rovněž posílí spolupráci EU s Ukrajinou v oblasti obranného průmyslu a podpoří rozvoj její obranné průmyslové a technologické základny. Za tímto účelem by EDIP mohl případně čerpat dodatečné finanční prostředky z neočekávaných zisků z imobilizovaných ruských státních aktiv (s výhradou rozhodnutí Rady na návrh vysokého představitele).

Pokud jde o regulační aspekty, EDIP přináší nová řešení. Zpřístupní nový právní rámec, strukturu evropského zbrojního programu (SEAP) s cílem usnadnit a rozšířit spolupráci členských států v oblasti obranného vybavení, a to v plné doplňkovosti s rámcem PESCO. Zahrnuje rovněž celounijní režim pro bezpečnost dodávek obranného vybavení, který zajistí trvalý přístup ke všem nezbytným obranným produktům v Evropě a poskytne rámec pro účinnou reakci na možné budoucí krize v oblasti dodávek obranných produktů. Kromě toho EDIP umožní zahájení evropských obranných projektů společného zájmu s možnou finanční podporou EU. V neposlední řadě EDIP navrhuje zřídit správní strukturu, do níž budou plně zapojeny členské státy, s cílem zajistit celkovou soudržnost opatření EU v oblasti obranného průmyslu (Rada pro připravenost obranného průmyslu).

Silnější a pohotovější evropský obranný průmysl bude přínosem pro členské státy a v konečném důsledku i pro občany EU. Bude rovněž přínosem pro klíčové partnery EU, včetně NATO a Ukrajiny.

Pro více informací

Otázky a odpovědi

Informativní přehled o evropském systému pojištění vkladů

Informativní přehled o EDIP

Návrh nařízení EDIP

Evropská obranná průmyslová strategie

Media

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Margrethe Vestager, Executive Vice-President, Josep Borrell Fontelles, Vice-President, and Thierry Breton, European Commissioner, on the European Defence Industrial Strategy and the European Defence Industry Programme 2024-03-05

Quote

Dnes přijímáme evropskou strategii obranného průmyslu a předkládáme návrh programu evropského obranného průmyslu. Činíme tak v reakci na změny evropského bezpečnostního paradigmatu. Naše výdaje na obranu představují příliš mnoho různých zbraňových systémů, které jsou nakupovány především ze zemí mimo EU. Nyní, kdy rozpočty na obranu ve všech členských státech prudce rostou, bychom měli investovat lépe, což z velké části znamená investovat společně a investovat Evropany. To nám umožní přejít od režimu reakce na krizi k režimu strukturální obranné připravenosti. Způsobem, který úzce integruje Ukrajinu.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-03-04

Brutální útočná válka Ruska proti Ukrajině vrátila do Evropy válku s vysokou intenzitou. Po desetiletích nevyčerpání prostředků musíme více investovat do obrany, ale musíme to udělat lépe a společně. Silný, odolný a konkurenceschopný evropský obranný průmysl je strategickým požadavkem a předpokladem pro posílení naší obranné připravenosti. Musíme rovněž zvýšit naši vojenskou podporu Ukrajině, mimo jiné podporou její obranné průmyslové základny. Tato strategie představuje posun paradigmatu směrem k Unii, která je silným aktérem v oblasti bezpečnosti a obrany a lepším partnerem v souladu s cíli Strategického kompasu.
Vysoký představitel a místopředseda Komise Josep Borrell 2024-03-04

Evropská unie dnes opět prokazuje své pevné odhodlání a odhodlání posílit naši obranu a podporu Ukrajině. Prostřednictvím naší nové strategie průmyslové obrany stanoví Unie jasnou vizi, jak posílit naši připravenost obranného průmyslu. Prostřednictvím Evropského programu obranného průmyslu Komise okamžitě předkládá ambiciózní nástroj, který umožní konkrétně zahájit provádění strategie. S návratem vysoce intenzivního konfliktu na našem kontinentu již Evropa nemůže čekat na posílení schopnosti evropské obranné technologické a průmyslové základny vyrábět více a rychleji.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-03-04


Zařazenoút 05.03.2024 12:03:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/1321&language=cs
guid/IP/24/1321/
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V