Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  15.01.2024 16:02:51, aktualizováno 22.01.2024 16:07:58

Cena elektrické energie na německé burze obnovila poklesy z minulého týdne a je na hranici 60 EUR pro 2Q24, emisní povolenky klesly pod 64 EUR/tunu

Cena elektrické energie na klíčové německé burze pro 2Q tohoto roku v tzv. base load po krátké přestávce z konce minulého týdne pokračuje na začátku toho nového opětovně v poklesu a je na hranici 60 EUR/MWh. Na začátku minulého týdne se přitom pohybovala kolem 67 EUR/MWh, na přelomu roku pak v blízkosti 80 EUR.



Roční kontrakty pro r. 2025 se dnes obchodují pod hranicí 80 EUR oproti cca 85 EUR ze začátku minulého týdne a oproti cca 100 EUR na začátku prosince a na přelomu roku. Pokles cen na klíčovém evropském trhu souvisí především s obavami o kondici německé potažmo celounijní ekonomiky. Oporu pokles nachází také v poklesu cen emisních povolenek, které reagují na stejnou notu.

Dalším faktorem jsou narůstající obavy ohledně možného zpomalení procesu snižování hlavních sazeb ze strany hlavních centrálních bank, především pak u amerického Fedu. V první polovině ledna trh dával prvnímu snížení už v březnu šanci přes 80% a nyní je to již jen kolem 47%. Delší období vyšších sazeb zvyšuje riziko propisování efektu sazeb do reálné ekonomiky, jinými slovy zvyšuje to obavy z možného ekonomického poklesu, což by byl pro energie další negativní motiv.



Ceny emisních povolenek se po krátkém růstu z přelomu roku vrací aktuálně na klesající trajektorii. Dnes jejich cena poklesla pod 64 EUR za tunu, což je nejméně za zhruba rok a půl. Ceny emisních povolenek klesají zhruba od poloviny loňského roku, kdy se pohybovaly kolem 100 EUR za tunu.

Hlavním důvodem pro pokles cen elektrické energie i emisních povolenek jsou klesající ceny zemního plynu a mizerný výhled pro evropský průmysl potažmo celý unijní ekonomický vývoj. Průmyslová produkce eurozóny v listopadu klesla o 0,3% meziměsíčně a o 0,2% pro celou EU. V meziročním srovnání pokles dosahuje 6,8 respektive 5,8%. Průmysl v Německu v listopadu klesl meziročně o 5%.

Negativní výhled pro eurozónu a EU na kraji minulého týdne zazněl také v reakcích analytiků v rámci WEF v Davosu. Evropa je uváděna jakožto hlavní oblast možného ekonomického poklesu v globálním měřítku.



Vladimír Urbánek

V „oboru" posledních více jak 20 let. Po několikaleté zkušenosti přímo z obchodování s cennými papíry se Vladimír Urbánek posledních více jak 15 let věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů.

Za důležité považuje především zkušenosti či spíše možnost srovnání s dobou ještě před poslední velkou krizí v letech 2008-9.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688