Světová obchodní organizace přijala dohodu o nových globálních pravidlech pro zjednodušení obchodu se službami

Ve dnech 25. až 30. února 2024 se v Abú Dhabí uskutečnila 13. ministerská konference Světové obchodní organizace (WTO). Ministři obchodu z celého světa se sešli, aby zhodnotili fungování mnohostranného obchodního systému a přijali opatření týkající se budoucí činnosti WTO. Na okraj konference proběhlo rovněž dvojí zasedání Rady pro zahraniční věci ve formaci ministrů obchodu EU, kteří projednávali interní pozice EU a uvítali přistoupení Komor a Východního Timoru k WTO.

Třinácté ministerské zasedání se uskutečnilo v hlavním městě Spojených arabských emirátů v době 30. výročí založení WTO. Ještě před oficiálním zahájením konference se v neděli 25. února sešla Rada pro zahraniční věci ve formaci ministrů obchodu členských států EU, která se shodla na nutnosti zlepšení kondice globálního obchodního systému, usnadnění elektronického obchodování (e-commerce) a zaměření na boj proti nekalým obchodním praktikám. Podruhé Rada zasedla v den ukončení konference, jejíž program byl oproti původnímu plánu o den prodloužen.

V pondělí se ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který na místě vedl českou delegaci, setkal s katarským ministrem Mohammedem Al-Thanim, se kterým jednal o možné spolupráci v otázce diverzifikace dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) do České republiky. Na okraj jednání se sešel také s ministrem průmyslu Spojených arabských emirátů Sultanem Ahmadem al Jaberem. „Spojené arabské emiráty patří k našim hlavním obchodním partnerům mimo EU. Ukazuje se, že zde české firmy mají hodně co nabídnout,“ uvedl. V úterý se sešel rovněž s ministrem obchodu SAE Majidem bin A. Al Qasabim, se kterým jednal o prohloubení spolupráce v oblasti těžebního průmyslu a ropných produktů. „Domluvili jsme se taky na tom, že ještě v letošním roce uskutečníme mou dlouhodobě plánovanou návštěvu Rijádu,“ doplnil Síkela.

Kromě řady dalších výstupů mimo jiné v oblasti reformy organizace, zemědělství či životního prostředí, byla v průběhu konference přijata nová pravidla WTO, která zjednoduší obchod se službami. Nová pravidla se budou vztahovat na více než 70 členů WTO (jedná se o tzv. plurilaterální iniciativu, jíž se účastní pouze někteří členové na dobrovolné bázi), kteří představují 92 % světového obchodu se službami. Dohoda pomůže snížit náklady na celosvětový obchod se službami o více než 110 miliard eur ročně, a to zajištěním transparentnosti, účinnosti a předvídatelnosti požadavků a postupů pro udělování povolení a kvalifikace.

Služby představují největší a nejrychleji rostoucí odvětví současné ekonomiky. V EU tvoří služby přibližně 75 % HDP a zaměstnanosti, zatímco obchod se službami zaujímá 25 % HDP EU a více než 20 milionů pracovních míst. Celosvětový vývoz služeb byl oceněn na více než 6 bilionů eur, což představuje 23 % celkového objemu světového obchodu.

Zdroj: Rada EU, WTO, MPO ČR
Foto: WTO

The post Světová obchodní organizace přijala dohodu o nových globálních pravidlech pro zjednodušení obchodu se službami appeared first on Tvoříme Evropu.


Zařazenopo 04.03.2024 15:03:00
ZdrojEuroskop
Origináltvorimevropu.cz/2024/03/04/svetova-obchodni-organizace-prijala-dohodu-o-novych-globalnich-pravidlech...
KategorieAktuality, hlavní, hospodářské a finanční věci, obchod se službami, Světová obchodní organizace, WTO
AutorBarbora Navrátilová
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V