Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  11.01.2024 19:48:00

Když se podíváte na současný trh, co vidíte?

Když se podíváte na současný trh, co vidíte?

Jan Berka
19:48 11. ledna 2024
Zdroj: Depositphotos

Hlavní číslo tohoto týdne máme za sebou. Když se podíváme na dluhopisy a dolar, prosincový výsledek americké inflace nepřinesl žádný velký obrat. Potvrdil však, co Fed pravděpodobně stále „trápí“, a to je perzistence inflace jádrových služeb (žlutá část grafu).

Zdroj: Bloomberg
Zdroj: Bloomberg

Těžko říci, zda se do března dočkáme většího poklesu. Trh očekává, že ano. Vidíme to ze zacenění snížení sazeb o čtvrt procentního bodu s bezmála 60% pravděpodobností. Nebojím se říct, že americké ekonomické prostředí je stále o něco více proinflační, podíváme-li se na podmínky financování, stejně tak na kondici trhu práce a kondici spotřebitele. Fed by z toho důvodu mohl první opatrný krok úpravy sazeb přece jen nechat alespoň na druhé čtvrtletí, případně na druhou polovinu roku, což ostatně nastínili i někteří centrální bankéři.

Zajímavé je podívat se na výsledky dluhopisových aukcí v tomto týdnu. V úterý proběhla aukce tříletého bondu, která dopadla dobře. Výnosy nižší oproti předaukci, celkově silnější poptávka, kde pokles domácí výrazně vynahradil nárůst té zahraničí. Včera proběhla aukce desetiletého, která byla spíše průměrná. Tail s lehce silnější poptávkou, přičemž zahraniční byla opět silnější, zatímco domácí slabší, avšak zhruba na úrovni průměru posledních aukcí. Zahraniční poptávka byla i u posledních aukcí z loňska silnější. Výnosy jsou atraktivní a nezapomeňme, že díky poklesu volatility zlevnilo i zajištění.

U středních splatností je s ohledem na výhled snížení sazeb situace o něco přehlednější. U těch z delšího konce výnosové křivky už tomu tak není. Je to vidět ostatně i z dnešní aukce třicetiletého bondu, kde jsme sice překonali výnosy z předaukce, poptávka však byla slabší na všech frontách.

U nejdelších splatnostní je vidět, že stále chybí ten správný spouštěč k tomu, aby poptávka výrazně zesílila. To může být na jednu stranu dobře, jelikož tím nejspolehlivějším spouštěčem by byla recese, na druhou to zvyšuje riziko potenciálně vyššího nejdelšího konce výnosové křivky. Za mě se však nebavíme o hodnotách nad 5 % u desetileté splatnosti ani o intradenních pohybech o deset a více bodů.

Tak jen doufejme, že ono potenciální napřímení nepřinese recesi, jako tomu bylo dříve. Přece jen, loňský rok byl o odeznění nabídkových inflačních tlaků, letos by se dozvuky měnové politiky měly postarat o zbytek.

Zdroj: Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Sazby

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688