Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  11.01.2024 08:36:00

V Mělníku by měl vzniknout Domov pro pacienty s Parkinsonovou nemocí. Rada kraje podpořila vydání příslibu pověření k poskytování sociálních služeb

Rada Středočeského kraje podpořila vydání příslibu pověření k poskytování sociálních služeb, a tedy i k budoucímu zařazení do Sítě poskytovatelů sociálních služeb Středočeského kraje, pro Občanské zdravotně sociální sdružení – Medikum z.s a jejich projekt Domov Labe – domov pro pacienty s Parkinsonovou nemocí. Schválení příslibu náleží krajským zastupitelům.

Důvody podpory projektu radou Středočeského kraje vysvětluje radní pro sociální oblast Martin Hrabánek: „Specializovaná zařízení podobného typu nejen ve Středočeském kraji zcela chybí. Současná nabídka pobytových sociálních služeb pro osoby s Parkinsonovou nemocí se omezuje na pacienty v důchodovém věku, kteří jsou v lepším případě umísťováni do specializovaných oddělení pro parkinsoniky v domovech seniorů, v horším případě na oddělení s pacienty s Alzheimerovou chorobou. To je pro ně extrémní psychickou zátěží, protože tato nemoc neomezuje duševní schopnosti nemocného. Tato nemoc se navíc projevuje i u výrazně mladších osob a pobytové sociální služby pro osoby v produktivním věku u nás neexistují. DOMOV LABE bude tedy unikátním zařízením, které mimo jiné přinese možnost ověření provozu v praxi, což může napomoci rozvoji dalších obdobných projektů. Jeho význam tedy není pouze v nově vzniklé, a v ČR jediné, lůžkové kapacitě pro pacienty i do 65 let, ale i jako možného metodického centra.“

Vydání příslibu Středočeského kraje je nezbytné pro poskytnutí dotace v rámci výzvy Národního plánu obnovy Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky. Rozsah pověření je přislíben ve výši 18 lůžek.

Cílovou skupinou domova budou osoby se zdravotním postižením zejména osoby trpící Parkinsonovou nemocí. Parkinsonova nemoc je neurodegenerativní onemocnění postihující centrální nervovou soustavu. Onemocnění vzniká v důsledku zániku nervových buněk v mozku produkujících dopamin, jehož nedostatek v těle člověka postupně způsobuje ztrátu schopnosti ovládat a koordinovat pohyb, svalové napětí a automatické pohyby. Veškeré dostupné statistiky ukazují na obecně stoupající trend výskytu tohoto onemocnění v populaci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688