Příležitosti pro obranný a bezpečnostní průmysl v Irsku

Příležitosti pro obranný a bezpečnostní průmysl v Irsku

26.05.2023 / 09:47 | Aktualizováno: 26.05.2023 / 10:11

Irská vlád v posledním roce zásadním způsobem přehodnocuje svou bezpečnostní a obrannou politiku. Součástí reformy irských ozbrojených sil jsou i plánované akvizice techniky a zbraňových systémů. V této oblasti existují možnosti pro český obranný průmysl

Na začátku února 2022 v Irsku vyšla Zpráva výboru pro ozbrojené síly, která konstatovala současný nedobrý stav (dlouhodobě nedostatečné investice, nedostatečné vybavení, atd.) a zároveň navrhla celou řadu opatření na jeho zlepšení. Mj. odkazovala na to, že irské ozbrojené síly nejsou schopny ani efektivně monitorovat svůj vzdušný a námořní prostor a proto doporučuje nákup radarů a monitorovacích prostředků. V návaznosti na zveřejněný dokument byl v červenci 2022 vytvořen "Akční plán pro implementaci doporučení Zprávy Výboru pro irské ozbrojené síly". Reforma irských ozbrojených sil má za cíl mj. posílení kapacit, aby byly odstraněny hlavní nedostatky ve schopnostech čelit případným útokům na irskou svrchovanost a zachovat vyšší míru účasti v mírových operacích. K tomuto stavu by se měly irské ozbrojené síly dostat během šestiletého implementačního období, tedy v r. 2028. Tomu odpovídá i navýšení rozpočtu na obranu, který by měl v r. 2028 dosáhnout 1,5 mld. EUR (v cenách r. 2022). Současný obranný rozpočet je 1,1 mld. EUR. Početní stav by měl vzrůst o 2 000 osob (vojáků a civilních pracovníků) ze současných 9 500. Během následujících 6 měsíců si irská vláda stanovila harmonogram prvních kroků.

Navýšení výdajů na 1,5 mld. EUR v r. 2028 (v cenách r. 2022) se může na první pohled zdát jako velmi málo ambiciózní cíl. Jednalo by se o navýšení ze současných 0,29 % HDP vynakládaných na obranu na 0,47% HDP za 6 let. Došlo by však k zvrácení dlouhodobého trendu v irských obranných výdajích, které (vyjádřeno v podílu HDP) setrvale klesaly od počátku 90. let a úrovně 0,46% HDP dosahovaly naposledy v r. 2014.

Možnosti pro český průmysl

Předložený Akční plán klade mnohem větší důraz na výdaje na vojenský a civilní personál a primárně se snaží vyřešit celou řadu chronických problémů. V oblasti akvizice techniky a zbraňových systémů není Akční plán tak ambiciózní, avšak i v této oblasti existují možnosti pro český obranný průmysl (pozn. projekty jsou zatím pouze v rovině schválení konkrétních doporučení výboru):

- Nahrazení současných obrněných transportérů (ACP – Armoured Personnel Vehicles) za větší a s dostatečnou palebnou silou pro budoucí zahraniční mise.

- Urychlený program nahrazení námořních plavidel pro zajištění flotily 9 moderních lodí do začátku příštího desetiletí.

- Získání primárního radaru, aby bylo možné zajistit kompletní monitoring vzdušného prostoru.

- Rozvoj schopností obrany proti dronům a bezpilotním vzdušným systémům a další rozvoj obrany proti dálkově pilotovaným vzdušným prostředkům (RPAS).

- Rozšíření letového parku vzdušných sil o další letouny s pevnými křídly se schopností strategického rozsahu a vrtulníky střední velikosti.



Zařazenopá 26.05.2023 10:05:00
ZdrojMZv ČR Dublin
Originálmzv.gov.cz/dublin/cz/obchod_a_ekonomika/prilezitosti_pro_obranny_a_bezpecnostni.html

Související témata

Irsko
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V