Ochrana zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků: Rada přijala postoj

Ministři přijali mandát pro jednání s Evropským parlamentem („obecný přístup“) ohledně navrhovaného nařízení o ochraně zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků.

Zeměpisná označení zakládají práva duševního vlastnictví pro konkrétní produkty, jejichž vlastnosti jsou zásadním způsobem spojeny s oblastí, kde byly vyrobeny, jako je český křišťál, limožský porcelán nebo solingenské příbory.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu České republiky

Toto nařízení zajistí kvalitu a autenticitu výrobků prodávaných v EU. Kdykoli si koupíte výrobek z českého křišťálu, budete si moci být jisti, že byl vyroben v Čechách a že se nejedná o padělek nebo repliku. Nová pravidla zaručí, že nikdo nebude mít bezplatně prospěch z vysoce kvalitní práce skutečných výrobců široké škály řemeslných a průmyslových výrobků.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu České republiky

Význam pravidel pro zeměpisná označení

EU má v současné době zavedena zvláštní pravidla ochrany zeměpisných označení pro vína, lihoviny, potraviny a další zemědělské produkty. Známými příklady zeměpisných označení zemědělských produktů jsou například „Champagne“ nebo „Prosciutto di Parma“.

V současné době však neexistuje žádná celounijní ochrana zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků. Cílem tohoto nařízení je zavést na úrovni EU přímo použitelnou ochranu zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků (jako jsou šperky, textil, sklo, porcelán atd.), a doplnit tak stávající unijní ochranu zeměpisných označení v oblasti zemědělství.

Ochrana zeměpisných označení těchto výrobků povede k větší míře inovací a investic do řemesel tím, že pomůže řemeslníkům a výrobcům, zejména malým a středním podnikům, propagovat a chránit jejich tradiční know-how na úrovni EU v souladu s pravidly EU v oblasti hospodářské soutěže. Při uplatňování nového systému ochrany bude hrát důležitou úlohu Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO), a to zejména pokud jde o postupy zápisu zeměpisných označení v případě řemeslných a průmyslových výrobků.

Postoj Rady

Rada ve svém mandátu měníoblast působnosti, kterou původně navrhla Evropská komise, s cílem zajistit soulad se systémem zeměpisných označení zemědělských produktů. Dosahuje toho tím, že stanoví definici řemeslných a průmyslových výrobků a zahrnuje do tohoto nařízení výrobky, které nespadají do oblasti působnosti stávajících právních předpisů.

V textu nařízení jsou rovněž vyjasněny postupy zápisu a stanovena jasnější pravidla ohledně toho, kdo může o ochranu zeměpisného označení zažádat, přičemž se berou v potaz typické a tradiční výrobní struktury.

Další změny, které jsou v mandátu Rady navrženy, se týkají:

  • spravedlivé rovnováhy mezi ochranou zeměpisných označení a dalšími právy, zejména ochrannými známkami, a vypuštění nadměrně zatěžujících ustanovení o doménových jménech,
  • jednoduššího kontrolního systému pro ověřování souladu a pro sledování používání zeměpisných označení na trhu,
  • vyváženého režimu poplatků, který zohledňuje potřebu podporovat konkurenceschopnost výrobců řemeslných a průmyslových výrobků, jimiž jsou často malé řemeslné podniky nebo mikropodniky.

Další postup

Obecným přístupem, který byl dnes dohodnut, se formalizuje vyjednávací postoj Rady. Tento obecný přístup poskytuje předsednictví Rady mandát k jednáním s Evropským parlamentem.

Souvislosti

Uvedené nařízení je jedním z klíčových návrhů v rámci akčního plánu pro duševní vlastnictví, který Evropská komise předložila v listopadu 2020.

Neexistence ochrany zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků na úrovni EU není pouze interním problémem. V listopadu 2019 přistoupila EU k Ženevskému aktu Lisabonské dohody o označeních původu a zeměpisných označeních (což je mezinárodní smlouva zajišťovaná Světovou organizací duševního vlastnictví), který se vztahuje na zeměpisná označení zemědělských i nezemědělských produktů. Návrh umožní EU plnit její mezinárodní závazky, které z této smlouvy vyplývají, a plně využívat příležitostí, které tato smlouva nabízí.

  • Rada přijala obecný přístup k nařízení o ochraně zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků
Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Arianne Sikken
Press officer
+ 32 476 77 12 57
+32 2 281 28 46
@ariannesikken

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

Oblasti činnosti:
  • Podniky a průmysl
  • Výzkum a technologický rozvoj
  • Jednotný trh

Zařazenočt 01.12.2022 11:12:00
ZdrojRada EU
Originálconsilium.europa.eu/cs/press/press-releases/2022/12/01/geographical-indication-protection-for-craft-...
KategoriePodniky a průmysl

Související témata

Průmyslová výroba | ÚPV | Průmysl
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V