Hejtmani jednali s vládou o rozšíření projektu Chytrá karanténa a o financování lůžek pro klienty pobytových zařízení sociálních služeb, jež onemocněli COVID-19 či jsou v karanténě

Novinky

6.4.2020

Hejtmani jednali s vládou o rozšíření projektu Chytrá karanténa a o financování lůžek pro klienty pobytových zařízení sociálních služeb, jež onemocněli COVID-19 či jsou v karanténě

Hejtmani jednali s vládou o rozšíření projektu Chytrá karanténa a o financování lůžek pro klienty pobytových zařízení sociálních služeb, jež onemocněli COVID-19 či jsou v karanténěProjekt Chytré karantény založený na intenzivním testování lidí s podezřením na onemocnění COVID-19 se rozšíří kromě Jihomoravského dále do Moravskoslezského kraje. Postupně pak bude zaveden i v ostatních regionech. Hejtmani k tomu během zítřka dostanou metodický dokument od týmu vedeného epidemiologem Romanem Prymulou. Na dnešním videokonferenčním jednání hejtmanů s vládou v čele s Andrejem Babišem to potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar. Hejtmani během videokonference také požádali o stanovisko ministerstva zdravotnictví k zřízení lůžek pro nemocné a lidi v karanténě, které bude třeba izolovat z pobytových zařízení sociálních služeb.


S hejtmany jednali kromě uvedených členů vlády také ministryně financí Alena Schillerová, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr vnitra Jan Hamáček, ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten informoval hejtmany o produkci dezinfekčních prostředků, které se vyrábějí ve 30 závodech po celé ČR. Republiková spotřeba v době nákazy koronavirem je tak pokryta.

1.místopředseda Rady Asociace krajů a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek požádal ministra zdravotnictví, aby měla Asociace krajů zastoupení v pracovní skupině MZ ČR, která bude řešit úhrady lůžek vyčleněných v krajích pro pacienty s COVID-19 či lidi v karanténě, jež budou převezeni mimo pobytová zařízení sociálních služeb. „V případě, že mají kraje vyčlenit 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel, musíme vědět, zda se počítá s úhradami od zdravotních pojišťoven. Proto bychom chtěli mít při projednávání této problematiky svého zástupce v pracovní skupině,“ uvedl Jiří Běhounek. Zástupcem Asociace krajů při projednávání úhrad a s tím spojených témat se stane hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Ministr Vojtěch rovněž upozornil hejtmany, že by měl každý kraj dostat 20 tisíc kusů rychlotestů pro testování pracovníků v pobytových sociálních službách. V této souvislosti jej 1. místopředseda Asociace krajů Jiří Běhounek požádal, aby ministerstvo zároveň s testy připravilo i metodiku, jak testování bude v krajích probíhat. „Zároveň bychom také chtěli vysvětlení od ministerstva zdravotnictví k údajům o počtu respirátorů FFP3, kterých ministerstvo zdravotnictví mělo podle zveřejněných informací k dispozici celkem 1, 4 milionu kusů. Kraje z toho však dostaly jen velmi malou část, proto bychom si potřebovali upřesnit, komu se tyto nedostatkové respirátory přesně rozdělily,“ dodal Jiří Běhounek.

Další videokonference hejtmanů s vládou se plánuje po Velikonocích, mezitím však představitelé krajů budou ještě ve spojení s týmem náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly.


Zařazenopo 06.04.2020 12:04:00
ZdrojAsociace krajů
Originálasociacekraju.cz/novinky/hejtmani-jednali-s-vladou-o-rozsireni-projektu-chytra-karantena-a-o-financo...

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V