Hospodářská komora: Podnikatelům a jejich zaměstnancům, kterým vláda zakáže nebo omezí činnost, bude potřeba rychle pomoci přežít

Hospodářská komora: Podnikatelům a jejich zaměstnancům, kterým vláda zakáže nebo omezí činnost, bude potřeba rychle pomoci přežít

08.10.2020 Miroslav Diro

Hospodářská komora České republiky vyzývá vládu, aby s novými mimořádnými opatřeními proti šíření koronaviru obnovila programy podpory, které by zabránily výraznému propouštění zaměstnanců. Pomoc by měla směřovat ale jen do těch oborů, které vláda preventivně uzavře – jako jsou divadla, kina nebo sportoviště, nebo kde výrazně omezí možnost podnikat a pracovat, jako v případě dalšího omezení otevírací doby stravovacích zařízení a počtu lidí u jednoho stolu. Hospodářská komora také považuje za chybu, že vláda uzavře či omezí vybrané provozy už od půlnoci, čímž podnikatelům, kteří mají vládní opatření aplikovat v řádu hodin, vůbec neumožnila na to své provozy připravit.

Vláda by proto i v souvislosti se skluzem zavedení kurzarbeitu měla zvážit znovuobnovení programu Antivirus C, tedy novou aktivaci zákona o prominutí sociálního pojistného. Hospodářská komora podporuje novelizaci zákona č. 300/2020 Sb., o prominutí pojistného na sociální zabezpečení, který u malých zaměstnavatelů umožňoval prominutí sociálních odvodů za červen až srpen 2020.

Právě malé podniky, u kterých mzdové náklady jsou největší výdajovou položkou, se podle nejnovějšího šetření Hospodářské komory mezi firmami ocitly v největších potížích. S touto formou pomoci je navíc spojena relativně nízká administrativa.

Bez ohledu na účinnost nového kurzarbeitu musí v podmínkách nouzového stavu a mimořádných opatření, budou-li účinná i po 31. říjnu, pokračovat dále i režim A Antiviru.

Zejména pokud bude nový lockdown některých provozů trvat déle, bude na místě otevřít zákon o kompenzačním bonusu pro OSVČ nebo modifikovat program COVID – nájemné. Podpora by ale měla být adresnější, neměla by mít plošný záběr kompenzačního bonusu. Pokud by vláda v následujících dnech přikročila i k uzavírání škol, tedy 1. stupně ZŠ nebo mateřských škol, bude třeba znovu aktivovat na MPO program „Ošetřovné“ pro OSVČ.

Vláda by podle Hospodářské komory měla aktivovat ty programy, které podnikům a jejich zaměstnancům zajistí rychlou pomoc, aby se nemuselo čekat na jejich notifikace v EU.

Kvůli novým opatřením musí své provozy uzavřít nebo výrazně omezit členové Hospodářské komory sdruženi v asociacích, jako jsou kupříkladu Česká komora fitness, Asociace bazénů a saun, Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu, Unie filmových distributorů, Česká eventová asociace, UNIHOST – Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách, Český svaz pivovarů a sladoven, Asociace hotelů a restaurací nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Hospodářská komora proto v pondělí na tiskové konferenci oznámí návrhy na kompenzace v uzavřených provozech.


Zařazenočt 08.10.2020 17:10:00
ZdrojKomora.cz
Originálkomora.cz/press_release/hospodarska-komora-podnikatelum-a-jejich-zamestnancum-kterym-vlada-zakaze-ne...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.