Penzijko – i v roce 2017 se dařilo dynamickým fondům

Penzijko i v roce 2017 se dařilo dynamickým fondům

Chat online
nápověda
minimalizovat
otevřít
Přepis konverzace byl odeslaný.
Chat je offline.
Chyba při odeslání přepisu konverzace.

Jak na to ...

Vkládání dotazů
Své dotazy vpisujete do spodního textového pole. Pro odeslání dotazu stiskněte tlačítko Odeslat nebo Enter. Přesun na další řádek probíhá automaticky dle délky textu nebo použitím tlačítka Shift + Enter.

Odhlášení
Pro ukončení chatu stiskněte tlačítko Ukončit chat. Poté bude chat ukončen a nebude možné komunikaci s Klientským poradcem obnovit. Chat může být také ukončen automaticky, a to pokud nebudete reagovat déle než 15 minut. Pokud poté budete chtít v komunikaci pokračovat, je třeba otevřít nový chat.

Po ukončení chatu si můžete nechat zaslat celý průběh komunikace na e-mail.

Z důvodu zkvalitňování služeb a z důvodů evidenčních může být chat komunikace monitorována.

Zavřít nápovědu
13.02.2018

Rok 2017 byl pestrý na události v politice i ekonomice. Radost nám dělal výkon české ekonomiky, stabilní pracovní trh i růstový trend na akciových trzích. Stejně tomu bylo i u doplňkového penzijního spoření a jeho účastnických fondů. Nejlépe si v minulém roce vedl ČSOB dynamický účastnický fond, který dosáhl na zhodnocení 5,53 %. Z dlouhodobého hlediska se zhodnocují všechny čtyři účastnické fondy, které ČSOB Penzijní společnost nabízí.

Celý rok 2017 byl na finančních trzích ve znamení růstu cen akcií a poklesu cen dluhopisů. Makroekonomická data byla pozitivní a potvrzovala růst jak české, tak i světové ekonomiky. Zásadní změnou prošel vývoj inflace, která v ČR překročila hodnotu 2 %, a její zrychlení v kombinaci s přílivem spekulativních peněz vedlo k ukončení devizových intervencí ze strany ČNB. Akciové trhy profitovaly v roce 2017 z pozitivního ekonomického vývoje a globálního růstu ekonomik, solidních korporátních výsledků a očekávání fiskálních stimulů, které slibovala nová americká administrativa. Ceny akcií podporovaly i centrální banky svou ultra uvolněnou měnovou politikou a pozitivně působily i zprávy o přesunu investorů z dluhopisů do akcií. Naopak ceny českých dluhopisů klesaly, přičemž hlavním důvodem byl růst inflace, zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB a postupná normalizace výnosů.

I rok 2017 potvrdil, že penzijní spoření dává smysl a plní svou funkci zajištění na budoucnost. Snažíme se, aby lidé penzijko vnímali jako základní spořící produkt, a sice bezpečný produkt se státní podporou. Vývoj jednotlivých fondů se liší v závislosti na charakteru daného fondu. U dynamických fondů je vždy potřeba počítat s vyšší kolísavostí, ale zároveň s potenciálem vyššího zhodnocení, zatímco u konzervativních fondů zpravidla není zhodnocení tak vysoké, říká Marie Zemanová, generální ředitelka ČSOB Penzijní společnosti.

Penzijní spoření od ČSOB nabízí od roku 2013 čtyři účastnické fondy, mezi kterými mohou klienti volit. ČSOB dynamický fond si vede velmi dobře a je jedním z nejvýnosnějších fondů na trhu. Od svého vzniku zhodnotil prostředky klientů o 24,44 %, zhodnocení za rok 2017 bylo ve výši 5,53 %. Daří se také ČSOB vyváženému fondu, který od svého vzniku zajistil zhodnocení ve výši 14,51 %, pro rok 2017 pak 2,63 %. V delším horizontu mají zajímavé zhodnocení i konzervativní fondy. ČSOB povinný konzervativní fond zakončil rok 2017 sice se záporným zhodnocením, od počátku však vydělal 4,06 %.

Zároveň je potřeba zdůraznit dlouhodobý charakter penzijního spoření, ve kterém je důležité zejména dlouhodobé zhodnocení a nikoliv jen krátkodobý pohled na výkonnost jediného roku. Z tohoto hlediska patří ČSOB Penzijní společnost ke špičce na trhu.

ČSOB účastnické fondy Zhodnocení za rok 2015 (v %) Zhodnocení za rok 2016 (v %) Zhodnocení za rok 2017 (v %) Zhodnocení od vzniku fondu k 31 12. 2017 (v %) Celková výše kapitálu (v mil. Kč)
ČSOB účastnický pov. konzervativní fond 1,35 0,00 −0,94 4,06 2 470
ČSOB garantovaný účastnický fond 0,87 −0,47 −1,41 1,72 900
ČSOB vyvážený účastnický fond 3,55 3,11 2,63 14,51 658
ČSOB dynamický účastnický fond 7,66 5,36 5,53 24,44 473

Zařazenoút 13.02.2018 10:02:00
ZdrojČSOB - Tiskové zprávy
Originálcsob.cz/portal/o-csob/o-csob-a-kbc/servis-pro-media/tiskove-zpravy/-/asset_publisher/5FasXY5AUiLR/co...
Přílohy


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V