Náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl vedl jednání v Argentině

Publikováno:
13.12.2017
Autor:
Odbor komunikace a marketingu 10500

Náměstek ministra Vladimír Bärtl v úterý jednal s argentinskými partnery o rozvoji obchodních vztahů mezi oběma zeměmi. Náměstek se sešel s ministrem energetiky J. J. Arangurenem, se zástupci magistrátu Buenos Aires a agentury Invest Buenos Aires a dále se zástupci Komory importérů Argentinské republiky a zástupci nově vzniklé Česko-Argentinské rady podnikatelů. V sídle českého velvyslanectví se setkal s místními zástupci českých firem a jejich argentinskými partnery. Jednání rozvíjející rozhovory vedl náměstek Bärtl již v rámci pracovní cesty do této země v doprovodu zástupců podnikatelů v březnu tohoto roku. Argentina patří mezi hlavní obchodní partnery České republiky v regionu.


Největší příležitosti pro české vývozce jsou v oblasti energetiky a infrastruktury. Argentina bude muset obojí modernizovat, což si vyžádá investice. Řeč proto byla zejména o rozvoji těchto sektorů, v nichž navíc spolupráce již probíhá. Energetika je již tradičním odvětvím v našich obchodních vztazích, avšak v současnosti v této oblasti přicházejí nové výzvy. „Kromě rekonstrukce klasických energetických celků Argentina rozvíjí i oblast obnovitelných zdrojů. Důležité bude rovněž zefektivnění rozvodných sítí. Ve všech těchto oblastech mohou české firmy najít uplatnění,“ zhodnotil náměstek Bärtl.

Další oblastí, která stojí za pozornost je rovněž sektor těžby. Spolupráce by se mohla rozvíjet například v oblasti geologického průzkumu či sdílení zkušeností s těžbou lithia. V Argentině se nacházejí čtvrté zásoby lithia na světě.

Neméně důležitým sektorem je sektor dopravní infrastruktury, jedná se zejména o systémy městské hromadné dopravy, kolejové (příměstské vlaky, tramvaje) i kolové (autobusy, trolejbusy). I v tomto sektoru již existuje na argentinském trhu česká stopa, ať už se jedná o výhybky či karetní terminály hromadné dopravy a další. Jednání se v tomto případě zaměřila zejména na rozvoj dopravní infrastruktury hlavního města.

Bilaterální jednání náměstka Bärtla se uskutečnila vedle XI. Ministerské konference Světové obchodní organizace, která v argentinské metropoli probíhá tento týden. Další zlepšení přístupu českých subjektů (nejen) na argentinský trh slibují probíhající vyjednávání Evropské unie s uskupením Mercosur, která jsou rovněž bodem jednání jak v bilaterální tak multilaterální agendě.




Zařazenost 13.12.2017 01:12:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/namestek-ministra-prumyslu-a-obchodu-vladimir-bartl-ve...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V