Zastropování je „úsporný tarif na steroidech“, ale nemotivuje k úsporám jako v Rakousku. Jeho náklady lze odhadnout na 200 miliard korun ročně, což válečná daň ani z poloviny nepokryje - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Okomentovat na facebooku


Výpis příspěvků 1 až 20 (36)
 
přečíst (11) 14.09.22 18:33  Pijack Jméno 'Pijack' používá stále stejný uživatel  (247989)

Prostě je to zoufalé

Sledujeme marnost a zoufalost jak se amatéři ve strukturách EU snaží řešit problémy, kterým nerozumí a hlavně problémy, které sami způsobili vlastním aktivismem. S tím se prostě nehne. Nemůžeme předpokládat, že blbky v EK najednou osvítí duch svatý a zcela změní své kroky a politiku logickým směrem. To nečekejme. Jsme tomu na vině sami tím, že jsme vstoupili do spolku, který od samého začátku lhal a podváděl nově příchozí země. A nejhorší na tom je, že naše politická "demokratická" scéna opravdu začala věřit dogmatu, že východiskem z krize je právě účast v pekle EU.

Dosavadní doporučení: přečíst (11)
Vaše doporučení:

přečíst (10) 14.09.22 08:54  Miloš  (247960)

pan Kovanda opět blafuje

Ne, není to tak, že vláda "bude penalizovat prozíravé domácnosti, které správně ceny energií fixovaly".

Zastropování je zastropování - pokud někdo fixooval na vyšší úrovni, než je zastropováno, není tím trestán, ale zastropování se týká i jeho. Fixaci však mají odběratelé na výrazně niřších úrovních, než je zastropování, takže jsou samozřejmě oproti odběratelům s nefixovanou cenou ve výhodě.

Pravdou není ani to, že oznámené zastropování nemotivuje k úsporám - výše zastropování je zvolena tak, aby k úsporám motivovala, a je to tak dobře (navzdory křiku opozice, že je zastropováno příliš vysoko). Rakouský model má i řadu nevýhod, které by byly pod palbou, kdyby byl přijat - v určitých případech penalizuje zodpovědné spotřebitele, kteří velmi šetřili energiemi už v předchozí době, a zvýhodňuje ty, kteří si dříve se spotřebou energií vůbec nelámali hlavu. Nastavení cenového stropu, který na jednu stranu velmi pomáhá, ale nutí šetřit všechny, dává velmi dobrý smysl.

Odmítám i stále se opakující výkřiky o nezodpověnosti těch, kdo nemají fixovanou cenu elektřiny. Není to žádným projevem nezodpovědnosti, jak je nyní v módě tvrdit. Ani nikdo z těch, kdo mají elektřinu fixovanou, netušil, že se ceny elektřiny na burze mohou utrhnout takovým způsobem, nikdo z nich nepředpovídal valku, zablokování burzy s elektřinou a tyto věci. Fixovat nebo nefixovat, to bylo věcí korektního výběru strategie, není to však disciplína vyžadující křišťálovou kouli pro předvídání války v Evropě. 

Navíc není pravdivé trvzení, že kdo chtěl a byl zodpovědný, má zafixováno. Mnoha lidem končily nebo končí dlouhodobé fixované smlouvy už v období energetické krize - délka období, na jaké mají odběratelé nyní ještě zafixováno, je tedy spíše dílem náhody v načasování jejich předchozích smluv, než dílem jejich prozíravosti. Komu smlouvy končí nebo nadávno skončily, je bez fixace, a pokřikovat na něho, že je nezodpovědný, nedává smysl.

Další věc - v době, kdy už ceny elektřiny rostly, je velmi srozumitelné, že si každý rozmýšlel, jestli fixovat na vysokých úrovních -  fixace na nezdravě vysoké úrovni může být po nějaké době označována za neprozíravou stejnými křiklouny, kteří nyní dehonestují odběratele bez fixace. Aneb - je velmi jednoduché chování lidí hodnotit zpětně, a vyčítat jim jejich chování, když víme, jak všechno dopadlo.

 

Dosavadní doporučení: přečíst (10)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (7) 14.09.22 17:38  vlastní gol pro EU  (247988)

pan Kovanda opět blafuje

Pane Miloši nesouhlasím s Vámi, válka je tu od února, sebezničující destruktivní sankce EU rádoby proti RUsku, ve skutečnosti s cílem rozložit a položit EU na kolena, jsou tu cca stejně dlouho. Green deal, a jiné blbosti jako zavírání jaderek, uhelných dolů a elektráren, dotace nestabilního slunce, které v zimě , kdy je třeba nejvíc elektřiny je k ničemu.to vše musel vidět každý, grafy vývoje cen elektřiny i plynu jsou dostupné a srozumitelné, dlouhodobá tendence k růstu je čitelná, zastavení války a emisních povolenek i sankcí nebo otevření jaderek v SRN a uhelných elektráren je nepravděpodobné, potřeba energie je vysoká, ale vyrobí se jí méně, dále odstávky jaderek ve Francii.Trochu logiky, kam to vše vede, ano k růstu cen. Ještě v červnu se dalo zafixovat plyn i elektřina levněji, než jsou nyní stropy vyhlášené vládou.A kdo měl nevýhodné např spotové smlouvy, ty se dají i za cenu sankcí vypovědět, někdy je výhodné oželet pokutu cca 5tisíc a ušetřit 50tisíc.Prostě matematika a zodpovědnost.Proto si dovolím prohlásit lidi, kteří si nezafixovali za ty nezodpovědné, co čekali, že se energie zlevní? Teď nastavují ruce a fňukajíKaždý za své a i za svá rozhodnutí jsme každý zodpovědný, stát by neměl být bohatý strýček, co leští průšvihy.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (7)
Vaše doporučení:
přečíst (4) 14.09.22 22:23  diskutér  (247412)

pan Kovanda opět blafuje

vy jste mi pěkný chytrolín, tak to mi určo vysvětlíte, kde udělal moje máti chybu, když měla plyn fixovaný na 2 roky 1/2000-12/2022 a od ledna by bez stropu šla rovnou na 6-7násobec předchozí ceny, vy Ftipálku.....asi trest za zodpovědnost.  Sumasumárum až na pár ojedinělých jedinců, kteří v energiích uměli chodit v době do krachu BE, byla fixace/spotace 99% o štestí, protože 2010-20 byl souvislý pravidelný pokles cen energií a tehdy používaná fixace nebyla z důvodu FIXACE ceny ale FIXACE zákazníka vs. dodavatel, aby jako žabičky co 3 měsíce nepřeskakovali od jednoho ke druheému dodavateli!!

Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 15.09.22 15:09  diskutér  (247412)

pan Kovanda opět blafuje

OPRAVA na 2 roky=12/2001-12/2022 ale snad to bylo pochopitelné.....a koupám, že dle mého očekávání žádná konktrétní analýza. kde udělala moje "zodpovědná" matka, z vás nevypadla.

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 15.09.22 15:10  diskutér  (247412)

pan Kovanda opět blafuje

ty bláho já to snad nedám správně - tak potřetí 12/2020-12/2022 sorry

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (7) 15.09.22 08:47  vlastní gol pro EU  (247988)

pan Kovanda opět blafuje

Řešení je snadné,  pokud si to zajistíte včas. V červnu bylo možné podepsat smlouvu s Innogy s fixací na 3roky za cenu nižší než je současný strop. A podat výpověď stávajícímu dodavateli k termínu ukončení fixace u něj.

jednuduché, funkční a efektivní.

No vidítě řešení se našlo.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (7)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (4) 15.09.22 10:19  Miloš  (247960)

pan Kovanda opět blafuje

Technicky ano, ale stále je to o tomtéž - znamená to, že někdo, jehož hobby není sledování a předpovídání vývoje na burze s elektřinou, by v určitou chvíli musel udělat toto:

- s určitou sankcí vypovědět stávající smlouvu s velmi levnou fixací

- a místo toho nasmlouvat jinou, podstatně dražší fixovanou smlouvu, jejíž výhodou (nebo nevýhodou podle vývoje ceny energií po tři následující roky) je délka nové fixace

Toto může udělat někdo, kdo vývoj sleduje a je přesvědčený o následujícím vývoji cen. Nemůžeme však toto chtít po milionech odběratelů - jednak odhadování vývoje cen elektřiny není jejich koníčkem, a i kdyby bylo, stejně by se mnozí (podobně jako mnozí odborníci) spletli. Ne asi v tom, že ceny elektřiny neporostoru, to věděl každý - ale v tom, že nečekali, že se trh s elekřinou úplně zhroutí. Prostě byli na jaře v situaci, kdy jim předčasné ukončování starých fixací a nástup do nových dražších fixací nedával až takový smysl, jako teď při zpětném pohledu. Je v tom i perspektiva té tříleté fixace - celkem racionální je úvaha, že nejhorší je ten první náraz energetické krize, a že následující roky by mohly přinést stabilizaci cen elektřiny.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (4)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (3) 15.09.22 22:20  vlastní gol pro EU  (243514)

pan Kovanda opět blafuje

Děkuji, celkem souhlasím, je to fakt těžké rozhodování, Ani dnes nikdo neví zda ceny plynu po roce či dvou nespadnou, pak by tříletý fix z června 2022 nebyl nic moc, ale i tento fix se dá za pokutu vypovědět, takže pokud by cena plnu spadla např na 1/3 tak se bohatě vyplatí ten relativně drahý fix ukončit a přejít na novou levnějsí sazbu.

Na druhou stranu máte opci na relativně neříkám levný, ale snesitelný plyn nebo elektriku na 3roky i pokud by se cena navýšila o 100 nebo 500% tak jste ok

jen doplním jak jsem to myslel, samozřejmě výhodnou fixaci do konce 2022 bych nevypověděl, nechal bych ji doběhnout, jina SUPER TAH tenkrát to bylo tak levné a máte extrémně levno do konce tohoto roku.

Tuto výhodnou fixaci bych nechal doběhnout, ale už v červnu s předstihem uzavřít smlouvu novou na období od ledna 2023, což tuším lze, oni počkají, prostě upsat se např innogy s tím, že začnu být zákazníkem až v lednu.

 

 

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (4) 14.09.22 18:48  Miloš  (247960)

pan Kovanda opět blafuje

Upřímně řekněte - vy jste očekával, že se ve druhé polovině srpna ceny elektřiny takto urvou? Znal jste mechanismy burzy s elektřinou tak podrobně, že jste věděl, že se trh s energiemi v jednom okamžiku zhroutí kvůli tomu, že se veškerá, i levně vytobená energie bude prodávat za cenu nejdražší energie vyrobené z plynu, což trh v určitém okamžiku úplně zablokuje? Pokud jste toto předvídal, tak klobouk dolu, a měl byste dělat evropského komisaře pro energetiku. Znamená to, že kromě detailních znalostí cenotvorby na evropeské burze máte i věštecké schopnosti, vidíte do hlavy Putinovi, kam až bude chtít zajít v plnění nebo neplnění smluv o dodávkách plynu, znáte válečnou situaci a dokážete predikovat i vývoj konfliktu - takže byste se na jaře navzdory vysokým cenám elektřiny býval dokázal při končící smlouvě rozhodnout pro novou fixaci na mnohem vyšší úrovni než byly podmínky končící smlouvy. Nechtějme ale po řadových spotřebitelích, aby byli odborníky a věštci ve všech těch disciplínách. Ačkoliv mám dobře fixováno, rozhodně nepatřím mezi ty, kteří se koukají na lidi bez fixačních smluv zpatra. Pokládám za naproto srozumitelné, proč mnoho z nich fixaci nemá. 

Do budoucna se těmto problémům dá předejít na úrovni odpovědné energetické politiky v Evropě (především nestavět energetickou politiku na obchodech s nedůvěryhodným partnerem jako je Rusko, což je primární příčina všech současných problémů). Rozhodně ale ponaučením ze současné situace není to, že se budeme snažit z miliónů odběratelů udělat mezioborové odborníky schopné předpovídat vývoj na evropské burze s elektřinou.

Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (6) 14.09.22 20:54  vlastní gol pro EU  (243514)

pan Kovanda opět blafuje

Věštec nejsem, že se takto kriticky zvedne cena elektriky a plynu jsme nevěděl, ale tušil jsem, že se cena snižovat nebude  vzhledem k okolnostem, které jsem popsal. A není to jen o válce. Samotný green deal spolu se spekulanty na emisních povolenkách by cenu vytáhli nahoru, k tomu se přidala válka a sankce, které to celé rozhodily více než je zdrávo. Z hlediska spolehlivosti dodávek, pokud řeknete svému dodavateli, že si hledáte jiného partnera a že chcete co nejdříve ukončit a porušit  platnou smlouvu, jak to bude pro vás výhodné tak ukončíte odběr bez náhrady, zatím dokud nemáte náhradního dodavatele, tak po něm chcete, aby dodával jen vám a hodně a levně, ale vy mu řeknete, že s ním dlouho nepočítáte, že obchodujete jen z pozice nejvyšší nouze a dočasně, tak nemůžete čekat, že protistrana vám bude dodávat spolehlivě podle harmonogramu a že si nebude hledat jiného spolehlivějšího a dlouhodobého odběratele. To jsou věci, na které se hodně zapomíná.

Je to obchod, kde každý dobrý obchodník bude chtít vydělat, ale obchod můžete udělat, jen pokud bude vyhovovat oběma stranám,

Za mne pokud chtěli sankce, tak okamžitě přestat obchodovat, tedy neplatit nic a nic tam neprodávat a nic nekupovat i s rizikem krachu EU, nebo se na sankce vykašlat a dělat obchody dle smluv dál naplno a nemotat do toho nic jiné, žádnou politiku, nic, prostě obchod oddělit od všeho ostatního.

 

 

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (6)
Vaše doporučení:

přečíst (3) 14.09.22 07:37  Theo  (247953)

To je trochu přestřelený

Domácnost ušetří 109.000 Kč? Mám zafixovanou elektřinu i plyn a zaplatím za rodinný dům cca 95.000, jak můžu ušetřit přes 100 tisíc?

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:

určitě nečíst (5) 13.09.22 22:54  evadean  evadeanzavinaccentrum.cz  (247371)

PLYN 45 - za m3 Elektrina 12 - za kWh

Co je na tom usporneho ????? Elektrina cca 12,- za kWh a plyn 45,- za kubik. K cenam jenz nam tvrdi jak jsou uzasne je nutno pripocitat ekologicke dane a distribuci !!! Bohuzel hodne lidi nema tuseni co to je kWh a m3 a jaky je prepocet.

Dosavadní doporučení: určitě nečíst (5)
Vaše doporučení:

přečíst (9) 13.09.22 20:46  jiri  (247941)

200mld. Kč

Chce se mi brečet...vláda radši vyhodí z našich kapes jednorázově 200mld. Kč místo toho, aby za stejné peníze okamžitě odkoupila zbývající podíl ČEZu - pak bychom měli vyřešeny i následující roky...... Co je toto za hospodaření???

Dosavadní doporučení: přečíst (9)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 13.09.22 21:03  Drahota  (245555)

200mld. Kč

To by ho mohla odkoupit za 10 mld, to by byla stejná krádež. Navíc co čezu ukradne, to rozdá na slevách za elektřinu, problém je plyn. Na ten si musí taky někde nakrást, proto bude danit banky. Putin s bidenem nám slevu nedaj, to není jako elektřina. I když ideální by bylo natolik snížit spotřebu, aby nám stačila jen elektřina místo plynu.

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (9) 13.09.22 21:07  jiri  (247941)

200mld. Kč

Žádná krádež. Normálně vyplatit minoritní akcionáře ČEZu za aktuální tržní cenu - účet pro stát cca 200mld. Kč. Může mi někdo vysvětlit, proč to nejde????

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (9)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (11) 14.09.22 00:05  vlastní gol pro EU  (243514)

200mld. Kč

Pane Jiří, pokud závidíte akcionářům ČEZu , doporučuji koupit pár akcií, tak jím můžete být též, třeba už zítra.

A budete na stejné lodi, jako ostatní akcionáři, můžete pak dostávat dividendy ze zisku a radovat se z růstu ceny akcií. 

Pokud by do toho nezasahovala EU a stát, tak dnes by cena akcií ČEZ byla odhadem kolem 1500Kč.

Odkup za současnou cenu by byl výsměch, hodnota akcií ČEZu je mnohem vyšší, pokud by došlo k nucenému odkupu, nebude to podle aktuální ceny, ale podle reálné hodnoty firmy. Cenu akcií blokuje strach ze zbytečných daní a nejistota z možných regulačních zásahů vlády a EU.

 

Tím zastropováním cen energií se stejně nic nevyřeší, jen se stát krutě zadluží.

Jediná cesta je zrušit hloupé sankce a navázat standardní obchodní vztahy s dodavatelem plynu a ropy.

Trucováním a velkými slovy se nic nevyřeší, Ru si najde jiné obchodní partnery, kteří už čekají na příležitost, Indie, Čína, ti rádi koupí a pak budou tu Ruskou ropu prodávat zpět do Eu jen s dost vysokou přirážkou.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (11)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (5) 13.09.22 21:50  Drahota  (245555)

200mld. Kč

Nejdřív by snad museli získat 90 procent a až zbytek vytěsnit. A čez maj i nějaký americký banky a ty nemůžou okrást tak jako by byli akcionáři jenom češi.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (4) 13.09.22 22:00  Putinův úder  (247432)

to se vyřeší

Jsem zvědavý, zda se to vyplní.

Evropská unie navrhne přídělový systém na elektřinu v EU, aby zastropované ceny plynu a elektřiny nezruinovaly národní rozpočty! Fialova vláda o tom věděla již koncem minulého týdne, a proto zničehonic ochotně zastropovala ceny, protože strop bude vlastně hrob v důsledku přídělového systému energií pro každého odběratele! Podle návrhu Evropské komise by se na 3 až 4 hodiny v pracovních dnech musela omezit spotřeba elektřiny v méně důležitých oblastech, aby nezkolaboval průmysl! Domácnosti by tak mohly v určité hodiny používat jeden nebo maximálně dva spotřebiče!
Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:


Diskuze Zastropování je „úsporný tarif na steroidech“, ale nemotivuje k úsporám jako v Rakousku. Jeho náklady lze odhadnout na 200 miliard korun ročně, což válečná daň ani z poloviny nepokryje, další stránky: 1 | 2 | Další »
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Zastropování je „úsporný tarif na steroidech“, ale nemotivuje k úsporám jako v Rakousku. Jeho náklady lze odhadnout na 200 miliard korun ročně, což válečná daň ani z poloviny nepokryje

Zastropování je „úsporný tarif na steroidech“, ale nemotivuje k úsporám jako v Rakousku. Jeho náklady lze odhadnout na 200 miliard korun ročně, což válečná daň ani z poloviny nepokryje - zdrojová stránka k tématu diskuze Zastropování je „úsporný tarif na steroidech“, ale nemotivuje k úsporám jako v Rakousku. Jeho náklady lze odhadnout na 200 miliard korun ročně, což válečná daň ani z poloviny nepokryje.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Zastropování je „úsporný tarif na steroidech“, ale nemotivuje k úsporám jako v Rakousku. Jeho náklady lze odhadnout na 200 miliard korun ročně, což válečná daň ani z poloviny nepokryje e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Zastropování je „úsporný tarif na steroidech“, ale nemotivuje k úsporám jako v Rakousku. Jeho náklady lze odhadnout na 200 miliard korun ročně, což válečná daň ani z poloviny nepokryje.


Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně

 Burza Prime 16:28 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  680.00  -0.29% 
 ČEZ  907.00  -1.09% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 129.50  +0.36% 
 GEN DIGITAL  550.00  +1.85% 
 GEVORKYAN  256.00  0.00% 
 KOFOLA CS  277.00  +0.36% 
 KOMERČNÍ BANKA  790.50  -0.94% 
 MONETA MONEY BANK  98.20  +0.72% 
 PHILIP MORRIS ČR A  14 820.00  -0.54% 
 PHOTON ENERGY  44.20  +2.43% 
 PILULKA LÉKÁRNY  176.00  -2.22% 
 PRIMOCO UAV SE  845.00  -0.59% 
 VIG  775.00  +0.65% 
Komodity online
 Ropa 82.44 USD 21:48   
 Zlato 2356.08 USD 21:48   
 Stříbro 28.59 USD 21:48   
 Káva 200.65 USD 21:48   
 Cukr 18.89 USD 21:48   
 Bavlna 74.64 USD 21:48   
?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.