Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  03.04.2024 07:47:37

Jádrová inflace v eurozóně zůstává vysoká (Ranní zpráva z finančního trhu)

Data z amerického trhu práce ukáží na další solidní tvorbu nových pracovních míst v soukromém sektoru. Stále solidní kondici americké ekonomiky potvrdí i index ISM z oblasti služeb, který naznačí další růst aktivity v tomto sektoru. Inflace v eurozóně v březnu zřejmě zůstane na únorové úrovni 2,6 % y/y. Růst jádrové složky podle nás sice zpomalí, ale pod tři procenta se nedostane. Polská centrální banka ponechá úrokové sazby beze změny. Jejich první snížení očekáváme letos v červenci.

Americký ADP report ukáže na solidní tvorbu pracovních míst

Ve Spojených státech budou zveřejněna data z trhu práce. ADP report mapující počet nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru zřejmě za březen potvrdí nadále napjatou situaci na tamním trhu práce. Klíčová statistika z trhu práce (Nonfarm payrolls) však bude zveřejněna až v pátek. Celkově však trh práce zůstává silný a k rozklíčování hádanky, zda Fed sníží sazby již v červnu či nikoli, data zřejmě nepřispějí. Březnový ISM index z oblasti služeb podle nás zůstane i nadále bezpečně nad padesátibodovou hranicí značící fázi expanze.

V eurozóně bude hlavním údajem březnová inflace. Předpokládáme, že celková inflace setrvá na únorových 2,6 % y/y. Její jádrová složka podle našeho odhadu poklesne z 3,1 % y/y v únoru na rovná 3 % y/y v březnu. Vysoká srovnávací základna a zlevnění plynu na velkoobchodních trzích by měly na podzim snížit celkovou meziroční inflaci pod 2 %. Domníváme se však, že jádrová inflace zůstane nad 2,5 % y/y po celý letošní rok. Podílet by se na tom měl silný růst jednotkových mzdových nákladů, který podle nás letos dosáhne v průměru 3,7 %.

Polská centrální banka na dnešním zasedání ponechá úrokové sazby beze změny na stávající úrovni 5,75 %. První snížení úrokových sazeb o 25 bb očekáváme letos v červenci, následované uvolněním měnových podmínek ve stejném rozsahu v listopadu.

Koruna mírně ztrácí

Včera zveřejněný český PMI zůstal sice po padesátibodovou hranicí, vykázal však již třetí měsíc v řadě zlepšení. Po očištění od sezónních vlivů v březnu stoupl z únorových 44,3 bodů na 46,2 b. To byl nejlepší výsledek od srpna 2022. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/49qrvt7. Zveřejněn byl i zápis z posledního zasedání centrální banky. Ta na něm snížila úrokové sazby o 50 bb. Pro uvolnění měnových podmínek o 75 bb hlasoval Tomáš Holub a Jan Frait. Bankovní rada se shodovala v tom, že rizika se koncentrují spíše na proinflační straně, a že je třeba i nadále postupovat opatrně. Ze záznamu rovněž plyne, že členové bankovní rady nebyli výrazně znepokojeni slabším kurzem koruny, než očekávala prognóza centrální banky. Státní rozpočet hospodařil ke konci letošního března se schodkem 105 mld. CZK. V meziročním srovnání byl deficit o 61,2 mld. CZK mělčí, což souvisí zejména s vyššími daňovými příjmy. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3vDixLy.

Kurz koruny v průběhu dne mírně oslaboval. Dostal se až na úroveň 25,36 CZK/EUR, kde se trend otočil a koruna začala ztráty částečně umazávat. Ostatní regionální měny jen obtížně hledaly směr, kterým se vydat. V celodenním srovnání skončily víceméně beze změny (maďarský forint na 394,6 HUF/EUR, polský zlotý na 4,29 PLN/EUR). Kurz eura vůči dolaru se pohyboval v pásmu 1,073-1,077 USD/EUR. Americká data (JOLTS a tovární objednávky) dopadla o něco lépe, než trh očekával.

Autor: Jana Steckerová

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688