Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  18.03.2024 10:29:02

Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář)

Tuzemské ceny průmyslových výrobců v únoru vzrostly meziměsíčně 0,5 %, když významný vliv mělo zdražení surové ropy. Její ceny oproti lednu povyskočily o 4,9 %. Mimo efektu vyšších cen na světových trzích působilo rovněž oslabení koruny. Ke zdražení navíc došlo i v případě uhlí, a to o 2,6 % m/m. Ceny energií naopak mírně klesly. Elektřina v únoru zlevnila o 0,9 % avšak po silném lednovém zdražení o 7,5 %, které bylo tažené nárůstem regulované složky. Meziročně byly ceny průmyslových výrobců jako celek v průměru nižší o 0,9 %. Jejich pokles byl však oproti tržnímu konsensu (-1,3 % y/y) mírnější.

Ve zpracovatelském průmyslu došlo ke zrychlení cenového růstu z lednových 0,5 % m/m na 0,9 % v únoru. Ceny rostly ve většině odvětví. Důvodem může být to, že výrobci ve svých cenách zohlednili dražší energie. Nejrychleji tak ceny rostly v energeticky náročném chemickém průmyslu, a to meziměsíčně o 3,8 %. V předchozích měsících však v tomto odvětví ceny klesaly. Svižný cenový růst pokračoval ve výrobě motorových vozidel, kde dokonce zrychlil z lednových 0,8 % m/m na 1,3 % v únoru. Ceny rostly také v elektrotechnickém a strojírenském průmyslu. Mírnému zlevnění naopak došlo v potravinářském průmyslu (-0,2 % m/m) a ve výrobě nápojů (-0,6 % m/m).

Také v zemědělství ceny pokračovaly v růstu. Stejně jako v lednu se zde ceny zvýšily meziměsíčně o 0,7 %. Na konci loňského roku naopak ještě strmě klesaly. Zatímco v lednu růst cen souvisel se živočišnou výrobou, v únoru byl tažen především tou rostlinou. Meziročně byly ale ceny zemědělských výrobců souhrnu nižší o 18,7 %.

Ceny stavebních prací a materiálů se zvýšily jen nepatrně. Meziměsíčně byly v obou případech vyšší o 0,1 %. Meziročně ale byly ceny stavebních prací vyšší o 1,6 %, zatímco ceny stavebních materiálů klesly o 1,9 %.

Ceny tržních služeb pro podniky v únoru vzrostly o výrazných 1,5 %, zatímco lednu meziměsíčně zhruba stagnovaly. Rostly hlavně ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 12,6 %, ceny za služby v oblasti zaměstnání o 4,6 % a ceny za služby v oblasti nemovitostí o 2,2 %. Meziročně byly ceny tržních služeb pro podniky vyšší v průměru o 4,9 %. Jejich dynamika tak odpovídala růstu cen služeb pro domácnosti.

Podniky v únoru zvyšovaly ceny poměrně rychlým tempem a až další měsíce ukážou, zdali se jednalo pouze o jednorázový výkyv daný zohledněním vyšších cen energetických vstupů. Tuzemská poptávka i přes její mírné oživení na začátku letošního roku totiž zůstává nadále nízká a růst cen by měla brzdit. V tomto směru působí také přísná měnová politiky či konsolidace veřejných financí. Podobně jako v případě spotřebitelských cen mohlo i v primárních cenových okruzích dojít k částečnému odložení tradičního lednového přecenění až právě na únor, kdy již bylo zřejmé, jak moc na začátku roku energie zdražily.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.10.2023Ceny energií klesají, ale faktury budou dražší! Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
11.10.2022Inflace zrychlila kvůli dražším energiím (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688