Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  13.03.2024 07:15:00

Irsko stáhne evropskou průmyslovou produkci výrazně do záporu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Evropská průmyslová produkce v lednu zřejmě meziměsíčně propadla o výrazná tři procenta. Za výsledkem ale stál především výsledek tradičně volatilního irského průmyslu, který byl meziměsíčně nižší o téměř třicet procent. Celkově je ale vstup průmyslu v eurozóně do letošního roku opravdu slabý. V následujících měsících však očekáváme, a to vzhledem k solidnímu růstu mezd domácností a pozvolna se lepšícím předstihovým indikátorům, zlepšení i v této oblasti.

Vstup evropského průmyslu do letošního roku je slabý

V eurozóně bude zveřejněna lednová průmyslová produkce. Ta podle doposud zveřejněných výsledků z členských zemí poklesne o 3 % meziměsíčně. Národní statistiky dopadly smíšeně. Německá a španělská produkce mírně rostly (0,6 % m/m, resp. 0,4 %), francouzská naopak o 1,1 % m/m propadla. Za lednovým námi odhadovaným poklesem o 3 % stojí především tradičně volatilní výsledek irského průmyslu. Ten v lednu vykázal meziměsíčně horší výsledek o téměř třicet procent (po 23 % meziměsíčním nárůstu v prosinci). Po očištění o irská data by byl výstup evropského průmyslu pravděpodobně mírně kladný. Celkově je vstup průmyslového sektoru do letošního roku slabý. Silný mzdový růst by měl nicméně v nadcházejících měsících přispívat i k oživení poptávky po průmyslových produktech. Benefitovat by měl automobilový průmysl, jehož výroba rostla meziročně o solidních deset procent již v loňském roce. Naopak se stále nedařilo energeticky náročným odvětvím, výrobě IT produktů a farmaceutické výrobě. I v těchto odvětvích však očekáváme a ostatně zároveň už pozorujeme jistou stabilizaci. Obavy naopak vzbuzuje výroba kapitálových statků. Rostoucí mzdové náklady totiž budou srážet ziskové marže firem, což se může odrazit na snižování jejich kapitálových investic.

Po vyjádření viceguvernérky Zamrazilové koruna mírně posílila

Kurz koruny včera posílil pod hladinu 25,30 CZK/EUR. Na silnější úrovně mu pomohla Eva Zamrazilová, která prohlásila, že se na březnovém zasedání bude rozhodovat mezi 25bodovým a 50bodovým snížením úrokových sazeb. Maximální uvolnění měnových podmínek by však mělo být podle ní 50bodové. Současné tempo snižování úrokových sazeb považuje rozumné. V odpoledních hodinách pro agenturu Reuters poskytl rozhovor člen bankovní rady Jan Kubíček. Ten řekl, že s tím, jak se inflační tlaky ustálily a kurz koruny stabilizoval, může centrální banka tento měsíc opět snížit úrokové sazby o 50 bb. Očekává, že centrální banka bude uvolňovat měnové podmínky pomalejším tempem, a to na úroveň kolem 4 % do konce roku.

Z dat byl dnes zveřejněn vývoj českých maloobchodních tržeb za leden. Ty bez prodejů automobilů meziměsíčně vzrostly v reálném vyjádření o výrazné 1 % po utlumeném prosincovém vzestupu o 0,1 %. Meziměsíční růst přitom trval již čtyři měsíce v řadě. Meziročně byly tržby vyšší o 2,4 %, což bylo výrazně nad tržním konsensem ve výši 0,5 %. V nemotoristickém segmentu se tržby meziměsíčně zlepšily ve všech sledovaných skupinách. Prodejům aut se naopak v lednu nedařilo. Meziměsíčně byly v reálném vyjádření nižší o 0,2 %. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3v683UG.

Zbytek regionu naopak ztrácel. Maďarský forint byl ve srovnání s přechozím dnem o 1 % slabší a v odpoledních hodinách se obchodoval za 399 HUF/EUR. Oslaboval i polský zlotý (o 0,3 %), jehož kurz se pohyboval kolem 4,29 PLN/EUR.

Americká inflace byla mírně vyšší, než trh očekával. Silná zůstává především její jádrová složka. Vyšší, než očekávané byly ceny ojetých automobilů i tabákových výrobků. To příliš nenahrává květnovému snížení úrokových sazeb, které zatím očekáváme. Pro tento krok bude muset být vývoj jádrové inflace v nadcházejících měsících umírněnější. Dobrou zprávou je, že růst cen nájemného byl slabší než v lednu. Americký dolar reagoval posílením o 0,1 % na 1,09 USD/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688