Cebia (Cebia)
Makroekonomika  |  11.03.2024 14:49:15

Průměrné stáří auta v Česku už překonalo 16 let, od covidu stárne vozový park rychleji

Průměrné stáří auta už překonalo hranici 16 let. Český vozový park vykázal totiž loni v kategorii osobních aut stáří 16,21 roku a od počátku pandemie covidu stárne dvojnásobně rychleji než v přechozích letech. Ročně se zvýší stáří aut zhruba o 3,5 měsíce. Hranici 17 let by tedy auta tímto tempem překonala v roce 2026 a o tři roky později by dosáhla průměrného stáří přes 18 let.

„Stále čekáme, kdy se situace obrátí a stáří aut se začne snižovat. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje, naopak je trend výrazně opačný. Na konci roku 2013 bylo průměrné stáří osobních aut jen 13,78 let,“ říká Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia, která monitoruje trh ojetých aut a pomáhá motoristům bojovat proti nekalým praktikám při prodeji ojetých aut.

Podle Martina Pajera ale není důvodem zvyšujícího se stáří aut jednoznačně špatná finanční situace řady domácností. „Určitý vliv to samozřejmě má, ukazuje na to zvyšující se tempo stárnutí. Na druhou stranu se zvyšuje i počet aut, která lidé vlastní. To znamená, že přibývá vozů v rámci jednotlivých rodin. Lidé si nechají starší auto a k němu si pořídí novější,“ komentuje situaci Martin Pajer. Počet vyřazených aut byl loni nejnižší od roku 2014. Češi loni odhlásili z provozu 140 201 osobních aut.

Ke konci loňského roku bylo celkově v České republice registrováno téměř 6,6 milionu osobních vozů. Za posledních 10 let se jejich počet zvýšil o téměř 1,8 milionu kusů, což představuje nárůst o téměř 37 %. Přesto ale tempo nárůstu počtu aut, která Češi vlastní, od covidu naopak zpomalilo.

„Věříme, že částečné obnovování vozového parku začne už v letošním roce a tempo stárnutí se tak mírně zpomalí,“ říká dále Martin Pajer s tím, že na ty, kteří se rozhodnout vyměnit staré auto za ojeté novější, čeká více nástrah než v dřívějších letech. „Míra podvodů při prodeji ojetých aut v posledních letech narostla a v tuto chvíli už 4 z 5 inzerátů nepodávají o autě všechny potřebné informace nebo obsahují dokonce klamné informace,“ upozorňuje ředitel Cebia. Lidé by podle něj měli být při výběru auta obzvlášť opatrní, aby nenaletěli podvodníkovi a nekoupili si auto, do kterého budou muset v následujících letech investovat více peněz, než čekali.

„V inzerátech se zpravidla neinformuje o haváriích a poškozeních, většina aut je podle nich v dobrém, nebo dokonce perfektním stavu. Je to ale dost abstraktní představa, co je to například dobrý stav,“ komentuje dále Pajer a dodává, že časté je i stáčení tachometrů, zatajování pravé země původu, neuvádění skutečného roku výroby a naopak uvádění vyššího výbavového stupně či falešné tvrzení, že je auto po prvním majiteli.

Před každým nákupem ojetého vozidla je tedy nezbytné prověřit si jeho historii. Na www.cebia.cz je možné během několika minut zjistit dostupné informace o autech z ČR i zahraničí. Systém pro prověření historie vozidla obsahuje miliardy záznamů o autech a lze díky němu zjistit, zda auto nemá stočený tachometr, zda nebylo poškozené či havarované a případně k jaké škodě došlo a jak ji vyčíslila pojišťovna, jaká je servisní historie vozidla, pro jakou zemi bylo vyrobeno a v jakém roce, kdy bylo poprvé zaregistrované k provozu ve světě a v ČR, zda není kradené či zatížené leasingem nebo TISKOVÁ ZPRÁVA www.cebia.cz spotřebitelským úvěrem, jestli nebylo provozované jako taxi, jaká je jeho skutečná výbava, jak a za kolik bylo v minulosti inzerované či jaká je jeho aktuální tržní cena.

Jak ale upozorňuje ředitel Cebia, výsledky prověření je také třeba správně interpretovat. Například pokud auto nemá průhlednou historii, což znamená, že bylo například v zahraničí opravováno a udržováno v „garážovém“ servisu a data o jeho historii nejsou zcela dostupná, je dobré zvážit, zda si takové auto vůbec koupit. „Informace, že auto nemá průhlednou historii, je velice důležitá. V takovém případě je zcela nezbytné nechat auto aspoň fyzicky zkontrolovat v nezávislém servisu. Aut s dostupnou historií je však tolik, že je lépe vybrat si z nich,“ doporučuje na závěr ředitel Cebia Martin Pajer. Pozn.: použitá data vycházejí ze statistik SDA.

Barbora Minksová
Head of Marketing and Communications
Cebia
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688