ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  08.03.2024 15:09:50

Americké mzdy zpomalily a nezaměstnanost stoupla

Data upevňují očekávání o Fedu.

Přání slabšího trhu práce ani tentokrát nebylo vyslyšeno úplně, ale určité signály v únorovém reportu najdeme a finančním trhům by to ke spokojenosti mělo stačit, ačkoli prvotní reakce byla docela nejistá. Data zveřejněná americkým ministerstvem práce za únor jsou relativně ke konsensu smíšená, při silnější tvorbě nových pracovních míst, ale vyšší nezaměstnanosti a pomalejších mzdách.

Jako hlavní číslo obvykle trh sleduje počet nových pracovních míst. Těch bylo za únor 275 tisíc oproti očekávaným 200 tis. Naproti tomu ale došlo k výrazné revizi ledna směrem dolů na 229 z 353 tisíc. Celkově se v datech drží vzestupný krátkodobý trend, ale vypadá mírnější než před měsícem. Citelnou změnou je obnovení náboru zaměstnanců v obchodu a dopravě, což je ale odvětví, kde čísla z měsíce na měsíc výrazně skáčou oběma směry. Dále sledujeme velké posílení tvorby míst v pohostinství, naopak u školství a zdravotnictví či specializovaných služeb vidíme útlum. Vláda zůstává v nabírání lidí dál slušně aktivní, podobně jako v lednu.

U mezd to v lednu vypadalo na zrychlování, naopak únor znamená ztrátu dynamiky. Meziměsíční růst činí jen 0,1 procenta, meziročně je hodinová mzda o 4,3 procenta výš. Tento vývoj je pozitivní z pohledu měnové politiky, neboť daleko lépe zapadne do představ centrální banky o dynamice mezd konsistentní s inflací u cíle.

Vedle toho pak v únoru překvapivě stoupla míra nezaměstnanosti na 3,9 z 3,7 procenta, zatímco se čekala stagnace. Čísla z průzkumu v domácnostech ukazují, že počet nezaměstnaných rostl s nárůstem pracovní síly, ale také s propouštěním. Data nejsou konsistentní s výše zmíněnými údaji z firem, což je naprosto běžné, můžeme je však brát jako další indikaci, že trh práce už dál nesílí, spíše naopak.

Zatímco začátkem roku chodila čísla, která svědčila o silné ekonomice a trhu práce a setrvalých inflačních tlacích, nyní dostáváme náznaky, že přece jen nějaké ochlazování probíhá. Fed tak zůstane nasměrován k nižším sazbám a načasování zatím není třeba dál odsouvat. Upevňuje se tím červen jako nejpravděpodobnější termín prvního snížení sazeb.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688