Kryštof Míšek (Argos Capital)
Makroekonomika  |  08.03.2024 06:32:04

Zvládnou veřejné finance výdaje 3 % HDP na obranu?

Domácí ekonomika a její veřejné finance mají za sebou turbulentní roky. Dříve myslitelné deficity v řádech desítek miliard korun nahradily schodky o řád vyšší. V loňském roce, který již z mého pohledu rozhodně nebyl ekonomicky extrémně výjimečný, dosáhnul schodek rozpočtu 288 mld. (asi 3,5 % HDP). Letos to má být zhruba kolem 250 mld. (dalších 2,2 % HDP). Výdaje resortu obrany dosáhnou rekordních 159,8 mld. a poprvé tak od roku 2007 směřují blízko cíle, ke kterému jsme se v rámci NATO kdysi zavázali. Bohužel aktuální hrozba pádu Ukrajiny v minulých týdnech zesílila, v EU tak začínají padat rozumné návrhy na růst výdajů v poměru k rozpočtu až na úroveň 3 %. Musíme si tedy zároveň položit důležitou otázku, zda na to ekonomicky vlastně máme a případně za jakých podmínek.

Okamžité či střednědobé zvýšení výdajů na obranu znamená jednoznačně vyšší veřejné výdaje na úkor rostoucího deficitu rozpočtu. To může vést k vyššímu vládnímu zadlužení, dalšímu růstu úrokových nákladů (ty meziročně vzrostly na více než 90 mld. ), zhoršení ratingu apod.  Pokud vláda není schopna financovat zvýšené výdaje z již existujících příjmů, což skutečně není. Musíme si položit otázku, co jsme ochotní udělat pro další zlepšení naší bezpečnosti. Buďme upřímní, dosažená rozpočtová konsolidace strukturálního schodku rozpočtu o 0,1 % na věci nic nemění. Rostoucí příjmy rozpočtu pohltily právě zvýšené výdaje na obranu, školství či zdravotnictví. Musíme tedy buďto někde významně ušetřit anebo do rozpočtu razantně ještě přidat. To první není reálné, to druhé možná. Vyšší veřejné výdaje mají rovněž dopad na inflaci, která u nás konečně přistává. Meziroční růst cen činil v lednu 2,3 % a jednalo se tak o nejpomalejší tempo růstu cen za uplynulé téměř tři roky.

Kabinet P. Fialy by tak měl pokračovat ve svém úsilí o snižování deficitu, které má jednoznačně pozitivní dopad na inflační tlaky v ekonomice. V případě, že se tedy vláda rozhodne pro navýšení výdajů na obranu (což v současné situaci dává jednoznačně smysl) měla by tak učinit při snaze něco víc ušetřit a zároveň navrhnout nové příjmy. A to v rámci dohody napříč politickým spektrem, mimořádné časy si žádají mimořádnou vůli se dohodnout. Případný postupný nárůst výdajů na obranu směrem k 3 %, by neměl být na úkor budoucích generací.

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688