Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  01.03.2024 09:04:53

Desinflace v eurozóně pokračuje, ECB to ale zatím nestačí - Rozbřesk

Včera zveřejněné výsledky únorové inflace ukázaly pokračující ústup cenových tlaků v největších evropských ekonomikách. Zatímco v Německu poklesla harmonizovaná inflace z meziročních 3,1 % na 2,7 %, ve Francii došlo také k jejímu snížení o čtyři desetiny p.b. na 3,1 %. Ještě svižněji zvolňují cenové tlaky ve Španělsku, kde celková inflace poklesla z 3,5 % na 2,9 %. Povzbudivou zprávou je i další plošný pokles jádrové inflace, která je z pohledu kalibrace měnové politiky pro ECB nejdůležitější.

Souhrnné číslo za celou eurozónu bude publikováno dnes dopoledne a mělo by se nést v podobném desinflačním duchu – trh očekává snížení inflace z 2,8 % na 2,6 %, v případě jádrové inflace pak na 2,9 % (z 3,3 %). To by měla být pro ECB povzbudivá zpráva, třebaže jsou inflační čísla stále ovlivněna celou řadou statisticky-technických faktorů (např. navýšením regulované ceny elektřiny ve Francii). Směrem k příštím měsícům očekáváme další ústup inflace, byť pozvolnějším tempem. To platí zvláště v případě její jádrové složky, která vykazuje známky vyšší setrvačnosti.

Přestože je inflační výhled z našeho pohledu relativně povzbudivý, ECB akcentuje proinflační rizika a prozatím odmítá otevřít debatu o nižších úrokových sazbách. Centrální banka upozorňuje, že poslední inflační míle je nejtěžší, což dokládá napětím na trhu práce. Zvláštní pozornost proto věnuje mzdové dynamice v eurozóně, jež sice na konci minulého roku dále nezrychlila, ale zůstala relativně vysoká (meziročně mírně pod 5 %). A bez setrvalého poklesu mzdové dynamiky se ECB jen stěží odhodlá k uvolňování měnové politiky.

Trhy postupně přijaly jestřábí rétoriku ECB za svou. Aktuálně počítají s prvním snížením úrokových sazeb na červnovém zasedání a v úhrnu za celý rok s jejich poklesem o méně než 100 bazických bodů. To je v souladu i s naším dlouhodobým názorem na politiku ECB. Na nejbližším zasedání příští čtvrtek proto nečekáme žádný pohyb sazeb, ani změnu rétoriky. Centrální banka však může naznačit, jaké podmínky by měly být splněny pro snížení úrokových sazeb a dát tak trhům důležité vodítko v jinak těžko čitelné reakční funkci.


*** TRHY ***

Koruna

Koruně se zamlouvá další pokles tržních sazeb na hlavních trzích, díky čemuž se bez větších problémů drží na dostřel úrovně 25,30 EUR/CZK. Dnes však budou ve hře i důležitá domácí makro čísla. Za prvé, detailní výsledek HDP za poslední kvartál roku 2023. Jedná se sice o pohled do zpětného zrcátka, pro ČNB však jde o relevantní číslo zejména s ohledem na dynamiku domácí poptávky. Dopoledne bude taktéž zveřejněn únorový index PMI v tuzemském zpracovatelském průmyslu, který zřejmě potvrdí nadále mizernou náladu, což pro korunu nebude povzbudivý signál. A konečně odpoledne přijde na řadu výsledek plnění státního rozpočtu za měsíc únor.

Eurodolar

Včerejší inflační data z Německa, Francie, Španělska a USA naplnila očekávání trhů, což vedlo k plošnému poklesu tržních sazeb na obou stranách Atlantiku. Výrazněji však sazby propadly v eurozóně, a to i díky relativně jestřábím výrokům šéfa newyorského Fedu Williamse.

Dnes bude mít sága s inflačními daty pokračování, když bude dopoledne zveřejněno souhrnné číslo za celou eurozónu. Trh očekává snížení inflace z 2,8 % na 2,6 %, v případě jádrové inflace pak na 2,9 % (z 3,3 %), přičemž zásadně jej mohou ovlivnit ještě data z Itálie. Eventuální pokles jádrové inflace pod úroveň 3 % by se eurodolaru asi nelíbil, pokud by došlo k vylepšení podnikatelské nálady v americkém průmyslu (index ISM).


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.08.2021Rozbřesk: Inflace v eurozóně nad cílem ECB Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688