Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  15.02.2024 11:39:49

Premiérova slova, že elektřina domácnostem zdraží letos maximálně o jednotky procent se nenaplnila. Protože ale i tak má Česko citelně nižší inflaci než okolní země, guvernér Michl na síti X už tlačí slábnoucí korunu výš

Meziroční inflace v Česku vykázala v lednu 2024 hodnotu 2,3 procenta. Tak nízkou hodnotu nikdo z tuzemských analytiků nečekal. A nečekala ji ani Česká národní banka. Jak analytici, tak centrální banka vyhlíželi inflaci zhruba tříprocentní.

Míra inflace v Česku je tak citelně nižší než v okolních zemích. V Polsku a na Slovensku činí podle dnes zveřejněných dat 3,9 procenta. V Maďarsku pak podle již dříve zveřejněných údajů 3,8 procenta. Německo také již svoji meziroční inflaci zveřejnilo dříve, činí 2,9 procenta. Rakousko teprve svoji lednovou inflaci zveřejní, a to ve čtvrtek příští týden.

Všechna tato data jsou údaji národních statistických úřadů. Jejich metodika se odlišuje od metodiky Eurostatu, který primárně sleduje takzvanou harmonizovanou, tedy mezinárodně plně srovnatelnou inflaci. Český statistický úřad přepočítává inflaci právě i dle metodiky Eurostatu. Harmonizovaná inflace v Česku činila v lednu meziročně 2,7 procenta. Byla tedy vyšší než již uvedená tuzemská inflace měřená metodikou ČSÚ.

I tak však harmonizovaná inflace v ČR byla v lednu nižší než v okolních zemích, jež platí eurem. V Německu činí lednová harmonizovaná inflace meziročně 3,1 procenta, v Rakousku a na Slovensku pak dokonce shodně 4,3 procenta. Harmonizovaná inflace pro celou eurozónu pak za leden činí 2,8 procenta, takže i ta je vyšší – o 0,1 procentního bodu – než harmonizovaná inflace česká.

Lednová česká inflace je nečekaně nízká navzdory tomu, že někteří očekávali mírnější růst cen elektřiny. Patří mezi ně i premiér Fiala. Na tiskové konferenci loni koncem října k cenám elektřiny v roce 2024 uvedl, že „protože cena silové elektřiny klesá, tak budou lidé platit převážně stejně jako letos nebo v průměru maximálně o jednotky procent více.“


Zdroj: ODS

To se ale tak úplně nenaplnilo.

Cena elektřiny pro domácnosti totiž letos v lednu meziměsíčně vzrostla o 12,1 procenta, meziročně pak dokonce o 13,3 procenta. To tedy není zdražení v rozsahu „maximálně jednotek procent“.

Premiér Fiala přitom svůj odhad pronesl v kontextu debaty o nárůstu regulované složky cen energií od ledna 2024.

Nižší než předpokládaná inflace ledna 2024 je pak z hlediska České národní banky nejen „obnovením cenové stability,“ jak dnes napsal na síti X guvernér Aleš Michl, ale do jisté míry také bolehlavem. Nízká inflace totiž umocňuje sázky mezinárodních devizových obchodníků na letošní vskutku razantní pokles úrokových sazeb v podání ČNB. Tyto sázky ale citelně oslabují korunu. A to zjevně více, než by si ČNB přála.

Více: Prohlášení guvernéra k obnovení cenové stability

Pokud by kurs koruny měl zůstat na současné úrovni, zhruba v pásmu od 25 do 25,50 za euro, ČNB tudíž zmírní razanci snižování úrokových měr, případně si v něm dá dokonce přestávku, jak řekl už minulý týden člen bankovní rady ČNB Jan Kubíček při setkání s analytiky. ČNB totiž pro konec letošního roku prognózuje kurs kolem úrovně 24,40 za euro.

Dnes se proto také o slovní intervenci pokusil guvernér Michl, ve zmíněném postu na síti X. Oslabování koruny vypíchl na prvním místě coby proinflační riziko. A dodal, čímž vlastně zopakoval uvedená Kubíčkova slova, že oslabování měny je důvodem, „proč úrokové sazby snižovat opatrně a proč proces snižování sazeb můžeme kdykoliv zastavit.“

Koruna v reakci na toto Michlovo vyjádření zpevňuje zatím za 25,52 na 25,42 koruny za euro. Zřejmě tak tedy bude třeba dalších – zatím slovních – intervencí.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom / Chief Economist Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

19.02. 22:33  Klimatologie je na tom podobně (Tomasso)
19.02. 21:59  Zajímavé (Farrell)
19.02. 21:58  Klimatologie je na tom podobně (Esorimr)
19.02. 21:13  Klimatologie je na tom podobně (Tomasso)
19.02. 21:06  Klimatologie je na tom podobně (Neruda)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688