ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  15.02.2024 08:22:17

Dobrá zpráva – na evropském trhu plyn i elektřina prudce zlevňují (video)

Energetická krize v Evropě dále odeznívá s tím, jak pokračuje pokles cen plynu a elektřiny. Evropský plynový benchmark TTF od začátku roku odepsal více než 20 % na 25 EUR/MWh, viditelně však klesají i ceny delších forwardových kontraktů. Aktuálně se plyn na příští zimu 2024/2025 obchoduje již pod úrovní 30 EUR/MWh. K podobnému zlevnění dochází také u elektřiny – cena pro rok 2025 poklesla na 75 EUR/MWh, pro další rok pak na 70, resp. 65 EUR/MWh.

Za poklesem ceny plynu stojí několik faktorů, jak včera zmínil v našem pořadu Fresh hlavní ekonom společnosti ČEZ Pavel Řežábek. V první řadě je to utlumená poptávka, která reagovala na vysoké ceny. Dobrou zprávou je, že na straně domácností se zdá být větší část energetických úspor trvalého charakteru. Naopak utlumená spotřeba v průmyslu souvisí primárně s ekonomickým útlumem v eurozóně. Na straně poptávky sehrává – podobně jako v minulém roce – důležitou roli i velmi teplá zima. A konečně nelze opomenout ani stranu nabídky, která je povzbuzena navyšováním těžebních a infrastrukturních plynových kapacit.

Zdroj: ČSOB, Vimeo 

Vývoj na trhu s elektřinou pak bezprostředně souvisí s vývojem ceny plynu. Důležitou roli v cenotvorbě však hraje také emisní povolenka. Její cena prudce propadla ze 100 EUR/t v březnu minulého roku na současných 58 EUR/t, což dále prohlubuje pokles ceny elektřiny.

Z jakého důvodu cena povolenky takto významně klesá? Povolenek je jednoduše řečeno na trhu nadbytek. To souvisí se stagnací průmyslové výroby (není třeba tolik povolenek), stejně jako levnějším plynem, díky čemuž se vyrábí více elektřiny z plynu na úkor uhlí, u kterého je výroba emisně náročnější. Třetím důležitým faktorem je i samotná nabídka povolenek. Pro dosažení cílů REPOWER EU se členské státy dohodly, že na trh v tomto roce uvrhnout větší množství povolenek, které by jinak měly být distribuovány až v letech 2028-2030. Jinak řečeno, krátkodobě je trh zahlcen povolenkami, ale v delším horizontu se naopak očekává jejich nedostatek a postupný růst cen.

Z makro pohledu jsou klesající ceny energií pozitivní zprávou pro inflaci i růst české ekonomiky. Drahé energie totiž stály za vzedmutím inflační vlny a jejich zlevnění přispívá k postupné normalizaci spotřebitelských cen. Z pohledu hospodářského růstu jsou dražší energie problémem především v energeticky náročných sektorech průmyslu. Čím levnější energie bude Evropa schopna zajistit, tím lépe z hlediska konkurenceschopnosti na světových trzích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688