mpo.cz (MPO)
Makroekonomika  |  08.02.2024 11:33:00

Komentář Ministerstva průmyslu a obchodu ČR k výsledkům průmyslu a stavebnictví za prosinec 2023

 

„Domácí průmyslová produkce v prosinci opět klesla a završila tak celoroční pokles o 0,4 %. K největším poklesům v prosinci došlo ve výrobě ostatních nekovových minerálních výrobků a opravě a instalaci strojů a zařízení. Naopak růst zaznamenaly výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení i automobilový průmysl. Zpracovatelský průmysl tak mírně vzrostl. Částečnou příznivou zprávou je růst hodnoty nových zakázek, který byl dán vyšší zahraniční poptávkou. Další vývoj bude záviset kromě domácích faktorů také na situaci v Německu, kde průmyslová produkce meziročně klesá již od léta,“ uvedl vrchní ředitel sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický.


Průmyslová produkce pokračovala i v prosinci v klesajícím trendu, když vykázala reálný meziroční pokles o 0,7 %. Klesla těžba a dobývání i výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, naopak zpracovatelský průmysl opět mírně vzrostl.

Meziměsíčně objem produkce vzrostl o 2,8 %.

Zpracovatelský průmysl vzrostl o 1,9 %. Pokles vykázala polovina z 22 odvětví, což je ve srovnání s minulými měsíci částečné zlepšení. Dvouciferný pokles zaznamenala tři odvětví, největší byl ve výrobě ostatních nekovových minerálních výrobků a opravě a instalaci strojů a zařízení. Nejvýraznější růst naopak vykázala výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení. Automobilový průmysl zrychlil tempo růstu z listopadových 2,1 % na 11,8 %.

Hodnota nových průmyslových zakázek v běžných cenách ve sledovaných odvětvích vykázala meziroční růst o 0,9 %, což bylo dáno růstem zakázek ze zahraničí o 1,5 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 0,2 %.

Tržby vykázaly nominální růst o 11,0 %, který byl dán zejména růstem tržeb z tuzemska 17,7 %. Tržby z přímého vývozu vzrostly o 5,0 %. Ceny průmyslových výrobců v byly v prosinci meziročně o 1,4 % vyšší.

Průmyslová výroba v Německu v listopadu meziročně klesla o 4,9 %, což byl šestý pokles v řadě (data za prosinec nejsou prozatím dostupná). Výhled pro Německou ekonomiku je prozatím spíš pesimistický, což se může negativně promítnout také do tuzemské ekonomiky.

Český zpracovatelský sektor se na začátku roku 2024 držel v silném poklesu. Index nákupních manažerů výroby (PMI) v lednu sice vzrostl z prosincových 41,8 bodu na lednových 43,0 bodu, i tak ovšem signalizoval zhoršení situace ve zpracovatelském sektoru. Celkový pokles pohánělo další výrazné snížení nových zakázek, což bylo dáno oslabením domácí i externí poptávky, přičemž zejména nový zahraniční obchod klesl výrazným tempem. Domácí výrobci snížili objemy své výroby, která klesla dvacátý měsíc v řadě. Utlumená poptávka po vstupech vedla k další redukci cen vstupů. Podobně reagovaly i výrobci, kteří snížili své prodejní ceny. Nižší příjmy nových zakázek přiměly firmy k další redukci pracovních sil. Čeští výrobci ale byli ve výhledech na příští výrobu optimističtější.

Dle konjunkturálního průzkumu ČSÚ nadále nejvíce firem uvádí jako největší bariéru svého růstu nedostatečnou poptávka a nedostatek zaměstnanců.

Index průmyslové produkce ve 4. čtvrtletí 2023 meziročně klesl o 0,5 %, a to při mírném růstu zpracovatelského průmyslu o 0,6 %. Mezičtvrtletně průmysl, jako celek, vzrostl o 1,9 %, přičemž zpracovatelský průmysl zvýšil svůj výstup o 2,3 %.

V roce 2023 se průmysl propadl o 0,4 %, přičemž v roce 2022 vykázal 2,5% růst. Zpracovatelský průmysl zpomalil svůj růst na 1,0 %

 

Spolu s čísly za průmysl zveřejnil Český statistický úřad údaje i za stavebnictví, k nimž vrchní ředitel sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický uvedl: Stavební produkce v prosinci meziročně klesla a pokračovala tak v klesajícím trendu z předchozích měsíců. Za celý rok stavitelství kleslo o 2,6 %. Výhled rovněž není nejoptimičtější, i když část podniků očekává lepší celkovou ekonomickou situaci, vyšší poptávku i zlepšení vývoje stavebních činností v nadcházejících měsících.“

Stavební produkce v prosinci meziročně klesla o 4,6 %, když produkce v pozemním stavitelství klesla o 1,3 % a inženýrské stavitelství se snížilo dokonce až o výrazných 12,5 %.

Počet zahájených bytů meziročně klesl o 16,5 % na 3 166 bytů a počet dokončených bytů vzrostl o 5,0 % na 5 002 bytů.

Stavební úřady vydaly meziročně o 7,5 % méně stavebních povolení a jejich orientační hodnota vzrostla až o 62,4 % na 84,2 mld. .

Saldo indexu důvěry ve stavebnictví se v lednu 2024 částečně zlepšilo, a sice na hodnotu -9,0. Ve srovnání s prosincem se zlepšilo budoucí očekávání v oblasti zaměstnanosti i zpětné vnímání vývoje stavební činnosti. Podnikatelé rovněž očekávají lepší celkovou ekonomickou situaci, vyšší poptávku i zlepšení vývoje stavebních činností v nadcházejících měsících.

Z pohledu firem jsou největšími bariérami růstu ve stavebnictví nadále nedostatek zaměstnanců a nedostatečná poptávka.

Ve 4. čtvrtletí 2023 klesla stavební produkce meziročně o 4,0 %, když pozemní stavitelství kleslo o 3,6 % a inženýrské o 5,0 %.

Stavební produkce v roce 2023 meziročně klesla o 2,6 %. Prudší pokles byl zaznamenán v segmentu inženýrského stavitelství, jehož produkce meziročně klesla o 4,7 %. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 1,8 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688