Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  03.02.2024 07:20:00

Předdůchod 2024: zvýší zpřísnění podmínek předčasných důchodů zájem o předdůchody? Na dvouleté čerpání musíte mít našetřeno 305.500 Kč

Mimořádné valorizace důchodů i ohlášené zpřísnění předčasných důchodů vyvolalo na konci roku 2022 a v průběhu roku 2023 zvýšený zájem o předčasné důchody. Od října 2023 se ale podmínky pro předčasné důchody zpřísnily – došlo ke zkrácení možnosti vstupu do předčasného důchodu z 5 na 3 roky před důchodovým věkem, k vyššímu krácení výpočtového základu za předčasnost či omezení valorizace. Od října 2024 přibude další podmínka a nárok na předčasný důchod bude jen při získané době pojištění alespoň 40 let. Budou tyto tvrdší podmínky předčasných důchodů důvodem, aby se lidé snažili zůstat pracovně aktivní až do řádného důchodu nebo se stanou atraktivnější právě předdůchody

Předdůchod je pravidelná měsíční platba, vyplácená z vámi naspořených finančních prostředků z vašeho doplňkového penzijního spoření. Kdo si spoří v doplňkovém penzijním spoření, má možnost až pět let před dosažením důchodového věku požádat penzijní společnost o tuto dřívější výplatu naspořených prostředků (včetně státní podpory) ve sjednané měsíční výši a po stanovenou dobu.

Předdůchod se často zaměňuje s předčasným důchodem – to je ale něco zcela jiného. Předčasný starobní důchod vyplácí stát, v předdůchodu si vyplácíte na danou dobu vlastní prostředky, nikoli státní.
Ačkoliv počet osob pobírající předdůchod i předčasný důchod postupně roste, jejich počet se zásadně liší. Ve třetím čtvrtletí roku 2023 bylo vypláceno necelých 6.000 předdůchodů, ale přes 716.000 předčasných důchodů. Více podrobností o předdůchodu i přehledné shrnutí hlavních rozdílů mezi předdůchodem a předčasným důchodem najdete ZDE.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj tabulky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

Žadatelé o předčasný důchod i předdůchod mají k této volbě různé důvody. Nejčastěji jsou to zdravotní důvody, nízké pracovní uplatnění nebo ztráta zaměstnání v pokročilém věku, situace v rodině a podobně. Žadatelé o předdůchod se ale obvykle také chtějí vyhnout doživotnímu snížení důchodu, ke kterému dojde v případě předčasného důchodu. Předdůchod tak může být alternativou, ale i pro jeho čerpání je potřeba splnit několik podmínek.

Co tedy musí žadatel splnit, aby mohl čerpat předdůchod:

Mít sjednané doplňkové penzijní spoření.Předdůchod lze čerpat pouze z „nového“ doplňkového penzijního spoření. Pokud spoříte v „původním“ penzijním připojištění, je požádat svou penzijní společnost o převod prostředků a spořící doby z penzijního spoření na novou smlouvu doplňkového penzijního spoření (výpovědní lhůta penzijního spoření je 2 měsíce a převod je bezplatný).

Spořit dostatečně dlouho. Aby vznikly podmínky pro vyplácení předdůchodu je nutné spořit po určitou dobu v rámci doplňkového penzijního spoření.

Mít na předdůchod odpovídající věk. Do předdůchodu můžete odejít nejdříve pět let před dosažením řádného důchodového věku. To platí pro muže. U žen se počítá předdůchodový věk, jako kdyby byli muži stejného data narození. Výpočet vám usnadní naše kalkulačka odchodu do předdůchodu.

 






Mít naspořenou dostatečnou částku. Zákon předepisuje minimální měsíční částku, kterou si z doplňkového důchodového spoření musíte vyplácet, aby takové čerpání bylo hodnotitelné jako předdůchod. Na doplňkovém penzijním spoření musíte mít naspořenou minimálně takovou částku, aby měsíční výplata z předdůchodu činila alespoň 30 % průměrné mzdy za 1. až 3. čtvrtletí předchozího roku. Potřebnou částku lze doplatit i jednorázově. Pro rok 2024 představuje minimální měsíční výplata 12.728 a proto musíte mít na dvouleté vyplácení předdůchodu naspořeno minimálně 305.472 . Potřebnou výši naspořených prostředků podle plánované doby pobírání předdůchodu spočítá naše předdůchodová kalkulačka 2024. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanovit předem délku čerpání předdůchodu. Minimální doba čerpání předdůchodu je stanovena na dva roky, na kratší dobu předdůchod čerpat nelze. Měsíční splátka předdůchdou se sjednává na celou dobu trvání předdůchodu v neklesající výši, měsíčně a bez možnosti výplatu přerušit nebo pozastavit.

Proč by předdůchod mohl být pro někoho zajímavou alternativou a jaké jsou výhody a nevýhody předdůchodu v obecné rovině?

Možné VÝHODY předdůchodu:


Možné NEVÝHODY předdůchodu:


Vyplatí se předdůchod?

Jednoznačně na tuto otázku odpovědět nelze. Každý jsme v odlišné situaci, máme jiné priority a do každého propočtu bude vstupovat mnoho proměnných. Jinak bude o předdůchodu uvažovat osoba s naspořeným „polštářem“ a pasivním příjmem z nemovitostí, jinak vitální dáma, která se chce starat o vnoučata a jinak člověk se zdravotními problémy. Pokud uvažujete o předčasném důchodu, tak si propočítejte, jak se trvale sníží váš předčasný důchod vůči řádnému důchodu. Po zpřísnění podmínek krácení předčasných důchodů to může být rozdíl několika tisíc korun každý měsíc a čím dříve do předčasného důchodu vstoupíte, tím je krácení zásadnější (předčasnost 2 roky - krácení o 12 %, předčasnost 3 roky - kráceni o 24 %). Můžete nejdříve využít všechny možnosti evidence na úřadu práce. Dále odhadněte, jaké životní náklady budete muset v budoucnu hradit a jaká forma důchodu vám je pomůže zajistit. Pro propočty je možné počítat se statistickými daty o průměrné době dožití, která je nyní 76 let pro muže a 82 let pro ženy.

06.02. 17:41  Nesoulad předčasných důchodů (Riman)
05.02. 12:40  JJ (deprese)
03.02. 09:05  JJ (Jurášek)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688