mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  24.01.2024 14:26:00

MPSV vítá rozhodnutí Ústavního soudu zamítnout návrh na zrušení zkrácení valorizace důchodů v červnu 2023

Ústavní soud dnes svým nálezem potvrdil, že úprava valorizačního mechanismu, ke které vláda v loňském roce přistoupila, byla v souladu s ústavním pořádkem. Došlo tak k zamítnutí návrhu hnutí ANO na zrušení této valorizační novely. MPSV rozhodnutí Ústavního soudu vítá. Potvrdilo se, že vláda byla v krizové situaci rozpočtově odpovědná a jednala v zájmu budoucích generací i mezigenerační solidarity. Odůvodnění verdiktu nyní MPSV podrobně prostuduje.

„Ústavní soud dnes jednoznačně potvrdil, že se vláda v otázce mimořádné valorizace zachovala zcela správně. Jsem rád, že soud zodpovědně vyhodnotil rozpočtové dopady v řádu stovek miliard korun nečekaných výdajů, které by státu – tedy nám všem – naskočily v budoucnu. Mohlo by podle našeho předpokladu jít o více než 400 miliard korun. Že jde o značné hospodářské dopady, je tedy bez debaty,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Jasně se dnes ukázalo, že naše argumentace byla korektní. Úprava, k níž jsme přistoupili, byla naprosto nezbytná. Nešlo dál neúměrně zadlužovat ČR a navyšovat důchody takovým tempem, na které jednoduše příjmy státního rozpočtu nestačí. Doplatili bychom na to všichni vysokými platbami z úroků dluhů, tedy i senioři a budoucí důchodci,“ dodal. Odůvodnění nálezu Ústavního soudu, zejména všechna kritéria, která soud zohlednil ve svém nálezu, nyní MPSV bude podrobně analyzovat.

„Pokud jde o konkrétní výtky, kterým jsme v rámci ústavní stížnosti ze strany opozice čelili, mám za to, že jsme vše jednoznačně vysvětlili. Forma legislativního procesu byla legitimní a adekvátní nastalé krizové situaci. Opozice nám svými obstrukcemi jednoduše nedala jinou možnost než návrh projednat ve stavu legislativní nouze,“ zdůraznil ministr Jurečka.

Vláda zároveň nemohla na základě dostupných dat předvídat budoucnost, tedy skokový nárůst indexu životních nákladů důchodců. Z tohoto důvodu nemohlo být ovlivněno případné legitimní očekávání důchodců. „Nikoho jsme tedy nepoškodili, důchodcům jsme jejich důchody naopak zvýšili, a to tak, jak jen to bylo v aktuální situaci možné,“ dodal.

Důchody v uplynulých dvou letech rostly opakovaně i v mimořádných termínech. V lednu 2024 dosahuje průměrný důchod 20 635 korun, penze jsou tedy nyní historicky nejvyšší. Zároveň probíhá příprava a schvalování důležitých opatření, která jsou součástí důchodové reformy. Platí, že penze budou pravidelně navyšovány i nadále. Měníme ale systém tak, aby byl spravedlivější a udržitelný.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688