Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  17.01.2024 10:25:22

Pád cen zemědělců nebere konce

Ceny průmyslových výrobců se meziměsíčně snižovaly během celého posledního kvartálu loňského roku, když v prosinci oproti listopadu došlo k poklesu o 0,5 %. Ve srovnání s prosincem 2022 byly ceny v průmyslu vyšší o 1,4 %, což bylo takřka v souladu s naší prognózou. Pokračuje pokles cen zemědělských výrobců, když v meziměsíčním srovnání byly nižší o 1,2 % a meziročně dokonce o 19,0 %. V rostlinné výrobě se snížily ceny meziročně o 23,3 %, kdy byl opětovně zaznamenán signifikantní pokles zejména cen obilovin (-37,2 %) a olejnin (-31,7 %). Na druhé straně ceny ovoce (+43,3 %) či brambor (25,8 %) rostly velmi dynamicky. V živočišně výrobě byly ceny nižší takřka o 13 %, když nejvíce poklesly ceny mléka (téměř o 20 %) a dále také vajec (-18,1 %), drůbeže (-11,0 %) či skotu (-3,7 %). Ceny stavebních prací vzrostly meziměsíčně o 0,1 % a meziročně o 2,6 % a je otázkou, zda se projeví snížení DPH na stavební práce od letošního roku. Ceny tržních služeb meziměsíčně stagnovaly a meziročně došlo k nárůstu o 4,4 %.

Co se týká jednotlivých kategorií v průmyslu, tak podobně jako v listopadu došlo k významnému meziročnímu nárůstu cen černého a hnědého uhlí a lignitu (o 61,7 %). Rovněž rostly ceny ropy a zemního plynu, a to o 43,8 %. Mírnější růst cen je evidován u oprav, údržby a instalace strojů a zařízení (+9,6 %), elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu (+6,3 %) či motorových vozidel (+3,1 %). Pokračoval pokles cen dřeva, dřevěných a korkových výrobků (o 22,7 %) a základních kovů (o 12,6 %). Také papír a výrobky z papírů poklesly o takřka 15 %. Pokud bychom vyloučili z výpočtu ceny energií, tak by ceny průmyslových výrobců meziročně klesly o 0,6 %.

Ceny průmyslových výrobců v roce 2022 vzrostly v průměru o 24,3 %, zatímco v roce 2023 jejich růst zpomalil na 5,0 %, což je menší nárůst, než který očekávala naše prognóza (5,6 %). V zemědělském sektoru došlo k průměrnému nárůstu cen v roce 2022 o téměř 32 %, ale v letošním roce pozorujeme výraznou korekci, když poklesly o 6,0 %.

Z toho vyplývá, že inflační tlaky na straně nabídky jsou marginální. Uklidnění cen komodit na světových trzích a velmi slabá poptávka nedovoluje průmyslníkům zásadněji zvyšovat své cenové požadavky. Totéž platí pro zemědělce, proto v tomto roce neočekáváme nějaké skokové navyšování cen v těchto oblastech, což je velmi dobrá zpráva i pro konečné spotřebitele. V poslední době silně rezonované téma ve veřejném prostoru, jaké budou ceny potravin, tak naskýtá jasnější obrázek. Ceny potravin jako celku by rozhodně neměly růst o zmiňovaných 5 až 10 % a pokud by opravdu došlo k takto razantnímu navyšování cen potravin na pultech obchodů, bude za tím stát především jejich obchodní politika.



Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

03.03.2023Posilování koruny stále nebere konce (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
24.03.2021Zdražování pohonných hmot nebere konce Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688