Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  04.01.2024 16:18:38, aktualizováno 21:32:21

Vyšší spotřební daně k většímu výběru nevedou - potvrdily to příjmy státu za loňský rok

Hledání vyšších příjmů státního rozpočtu se dlouhodobě politici snaží řešit mj. neustálým zvyšováním spotřebních daní, zejména alkoholu a kuřiva. Již dříve však byly slyšet ve veřejném prostoru názory, a to dokonce i z řad některých politiků, že jejich nárůst může být pro příjmy státu ve svém konečném důsledku negativní. Tedy, že stát nakonec vybere méně. Rok 2023 právě v tomto segmentu přinesl ukázkový obrat. Již rok 2022 naznačil přílišný optimismus státu, kolik na spotřební dani může získat. Oproti očekávaným 158,6 mld. totiž vybral o více než 5 mld. méně. Nutno říci, že své tehdy sehrálo neplánované snížení spotřebních daní na pohonné hmoty, nicméně jen částečně. Pro minulý rok se s nižším příjmem daní z paliv již v rozpočtu kalkulovalo. Vybrat se na spotřebních daní mělo celkem 157,3 mld. , na účtech státu však přistálo jen 148,2 mld. . Tedy dokonce vůbec nejméně od roku 2015.

Segment paliv přitom nakonec přinesl loni do rozpočtu více daní, než se počítalo. Své jistě vedle celkově solidní spotřeby pohonných hmot sehrálo srpnové navrácení sazby spotřební daně z motorové nafty na původní úroveň. Meziročně tak dané saldo vzrostlo o 2,2 mld. . Primárně motoristé zkrátka v souhrnu za „minerální oleje“ zaplatili loni na spotřební dani 73,3 mld. . 

Naopak propad státní rozpočetinkasu spotřebních daní utrpěl především z tabákových výrobků. Meziročně o 6,2 mld. , tedy o více než desetinu. Kuřáci totiž v souhrnu zaplatili „jen“ 53,1 mld. , což je nejnižší částka od roku 2015. Ministerstvo financí k loňskému propadu příjmů z tabákových výrobků zmínilo, že se „projevila změna preferencí a nákupních zvyklostí spotřebitelů“. Nejspíše tedy myšleno přechod kuřáků od klasických cigaret k zahřívanému tabáku či e-cigaretám. Nicméně možno zmínit, že stát částečně zatěžuje spotřební daní i zmiňovaný zahřívaný tabák či třeba surový tabák. Až od letoška pak začíná spotřební daní zatěžovat e-cigarety či nikotinové sáčky.

Každopádně pokud by pokles výběru daní v daném segmentu byl způsoben nižší aktivitou kuřáků, či jejich úbytkem, jednalo by se jistě o pozitivní zprávu. Vybrané dané spotřební daně totiž vzhledem k negativním důsledkům kouření stejně dlouhodobě nedokáží vyrovnat koncové finanční dopady na stát z dané neřesti.

Jenže výrazný pokles zájmu o kouření je bohužel fata morgánou. Aby kuřáky více donutilo zbavit se neřesti, musel by být přinejmenším v EU naprosto stejný daňový přístup. Tedy drahé cigarety by musely být všude stejně. Za loňským propadem výběru daní totiž jistě stály také kroky domácích kuřáků opatřit si kuřivo levněji než u nás. Především v sousedním Polsku, kde díky nižší spotřební dani byla krabička cigaret o zhruba 40 levnější. A tedy platit spotřební daň, sice nižší, tamnímu státu.

U nás právě došlo k výraznému nárůstu spotřební daně v letech 2020 a 2021. Oproti předchozí minimální dani 2,63 za každou cigaretu se během dvou let zvedla na 3,20 . Loni pak byla 3,52 a od letoška již 4,22 . V ČR zkrátka kuřáky letos potká další výrazné zdražení a je otázkou jejich chování… Tedy dopad na očekávané příjmy státu.

https://img.kurzy.cz/news/spotrebni-dan-cigarety-2024.png

Závěrem možno zmínit pokles výběru spotřebních daní také z alkoholu. Ministerstvo financí sice v reportu neuvedlo konkrétní čísla, nicméně zmínilo „meziroční pokles omezení výdajů domácností na danou komoditu v důsledku poklesu reálných příjmů“. Z celkových čísel lze každopádně dopočítat, že z ostatních spotřebních daní se příjmy rozpočtu meziročně snížily o 1,2 mld. . Tedy pokud vedle spotřební daně na minerální oleje a tabákové výrobky, zohledníme i vybranou daňfotovoltaiky. Pro zajímavost stát ze „slunečního záření“ loni vybral 4,1 mld. (oproti předchozím 5 mld. ), když výrobcům elektřiny ze slunce loni počasí příliš nepřálo.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688