Fidelity International (Fidelity International)
Makroekonomika  |  03.01.2024 16:01:27

Průzkum analytiků společnosti Fidelity International 2024: Manažeři firem se inflace nebojí


Každoroční průzkum analytiků společnosti Fidelity International pro rok 2024 ukazuje, že mnoho společností se přestalo obávat inflace.

Změnu nálady v očekávání manažerů ohledně roku 2024 výstižně shrnul jeden z akciových analytiků společnosti Fidelity International. "O inflaci už nikdo nemluví," říká Brendan Cochrane, který pokrývá severoamerické společnosti zaměřené na spotřební zboží.

Brendan je jedním ze 137 analytiků, kteří se podíleli na posledním průzkumu analytiků společnosti Fidelity. Ten společnost Fidelity International provádí již více než deset let. Je konzultován s řadou odborníků na nástroje s pevným výnosem, akcie, soukromé úvěry a různá jiná aktiva, kteří pokrývají desítky subsektorů ekonomiky. Letošní závěr našich analytiků zní, že růst nákladů společností se bude v příštích 12 měsících nadále snižovat.

Graf 1: Většina analytiků se letos neobává inflačních tlaků

Letošní výsledky jsou určitým ospravedlněním toho, že centrální bankéři tak dlouho otáleli se změnou ve zvyšování úrokových sazeb, zatímco trhy práce zůstávaly napjaté. Naznačují také, že americký Federální rezervní systém si konečně vybral vhodný okamžik. Jeho předseda Jerome Powell totiž v prosinci prohlásil, že v roce 2024 očekává snižování sazeb.

"Posledním rigidním aspektem byly mzdy pracovníků," říká Brendan. "Zdá se však, že i ty se rychle vrací do normálu."

Znamení doby

Analytici netvrdí, že zcela vymizel nedostatek pracovních sil, ale tam, kde stále existuje, představuje pro podniky menší zátěž. V loňském roce se více než polovina analytiků domnívala, že nedostatek pracovních sil povede ke snížení zisků, nyní je to méně než třetina.

Graf 2: Loni touto dobou analytici očekávali, že nedostatek pracovních sil sníží zisky většiny společností



Graf 3: Letos méně než třetina analytiků očekává, že nedostatek pracovních sil sníží výdělky.

Stejně tak byla většina společností schopna přenést případné vyšší náklady na spotřebitele, jak ukazuje graf 4. Čína zde vyniká tím, že se potýká s jiným problémem než zbytek světa. Čínské společnosti řeší spíše slabou poptávkou než rostoucí náklady, navíc mají také problémy spojené s poklesem cen nemovitostí a vysokou mírou nezaměstnanosti mladých lidí. Některé společnosti reagují snižováním cen. Klesající ceny čínského vývozu by mohly dále snížit nákladové tlaky v regionech USA a v Evropě.

Graf 4: Společnosti jsou schopny přenést vyšší náklady na spotřebitele

Giuseppe Galoppo, akciový analytik, který se zaměřuje na evropské IT společnosti, uvádí, že jeho společnosti prošly v letech 2021 a 2022 obdobím velmi vysokého odlivu zaměstnanců, což vedlo k značné mzdové inflaci. "Tato vlna se však výrazně zmírnila a nyní se vracíme na normální úroveň," vysvětluje Galoppo.

Jsou vidět také náznaky, že problémy posledních několika let vytvořily odolnější společnosti. "Pokud letecké společnosti dobře nenaplánují růst své kapacity, mohou mít problém sehnat dostatek zaměstnanců, což povede k tomu, že budou muset buď platit víc na mzdových nákladech, nebo budou muset rušit lety," poznamenává Jonathan Neve, analytik nástrojů s pevným výnosem, který se zabývá evropskými leteckými společnostmi a dodává: "Přesně to se stalo v létě 2022. Lze ale doufat, že se letecké společnosti poučily a plánují odpovídajícím způsobem. Může to znamenat, že na začátku roku vzniknou o něco vyšší náklady na zaměstnance, ale zajistí fungování provozu."

I jinde se objevily důkazy o tom, že se společnosti přizpůsobují přetrvávajícím tlakům na trhu práce. Bobby Missar, analytik nástrojů s pevným výnosem Fidelity International, vysvětluje: "Nedostatek kvalifikované pracovní síly zůstává strukturálním problémem pro americké stavební firmy. Přestože se zvýšily náklady na pracovní sílu, stavaři dokázali snížit náklady jinde – například dřívější standardní úpravy jsou za příplatek nebo snížili plochu domů a zároveň omezili snižování cen."

Přizpůsobit se pomohou firmám i nové technologie. Sukhy Kaur, analytik nástrojů s pevným výnosem, který se zabývá evropskými finančními společnostmi, uvádí: "Vzhledem k většímu využívání digitalizace ve finančním sektoru v posledních několika letech by nedostatek pracovních sil měl jen mírný dopad."

A co dál?

Úplné výsledky průzkumu, které budou brzy zveřejněny, hovoří o tom, že společnosti jsou nuceny přizpůsobit se novému drsnému světu: světu válek, geopolitické nejistoty a rychlého pokroku. Inflace však naznačuje, že globální ekonomika je tváří v tvář nepřízni osudu už stále odolnější.

Fidelity International

Fidelity International byla založena v roce 1969 a poskytuje investiční služby a produkty soukromým a institucionálním investorům. Od ostatních globálních investičních společností se liší zejména formou vlastnictví. Jedná o čistě privátní, soukromou společnost vlastněnou přímo členy zakládající rodiny a managementem firmy. Společnost klade veliký důraz na provádění podrobných analýz, na jejichž základě pak identifikují pro klienty nejvýhodnější investiční příležitosti. Její speciální týmy investičních analytiků a odborníků působí ve všech hlavních finančních centrech světa – v Londýně, Frankfurtu, Paříži, Hongkongu, Tokiu, Singapuru, Soulu, Dillí, Bombaji a v Sydney. V současné době administruje aktiva ve výši 87 mld. USD (assets under administration) a globálně pro klienty investovala 290 mld. USD ve 25 zemích napříč Evropou, Asií, Tichomořím, středním Východem a jižní Amerikou.

V České republice Fidelity působí od roku 2012 a mezi její klienty patří celá řada významných institucionálních i privátních klientů, všechny významné banky, pojišťovny, finanční společnosti a nezávislí finanční poradci, kteří koncovým investorům zprostředkovávají investiční fondy této globální investiční společnosti.

Více informaci na: www.fidelity.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688