Renata Wright (Kurzy.cz)
Insolvence  |  22.12.2023 06:00:00

Nezabavitelná částka 2024: částky nezabavitelného minima při exekuci či insolvenci se snižují. Dlužníkům zbyde z výplaty o jednotky procent méně

Nezabavitelnou částku, tedy část příjmu, která nepodléhá exekuci a musí být dlužníkovi vyplacena, ovlivní ukončení mimořádného navýšení normativních nákladů na bydlení. Základní nezabavitelná částka na dlužníka klesne od ledna 2024 na 12.705 (tj. -933 ) a částka na každou vyživovanou osobu v domácnosti na 3.176 (tj. -234 ). S tím se mění i limitní neboli plně zabavitelná částka na 28.585,50 (tj. -2.100 ). U výplaty ze zaměstnání se změny projeví v únoru 2024, kdy je vyplácena mzda/plat za leden.

Celkovou výši nezabavitelné částky ovlivňují 3 základní vstupy – výše životního minima jednotlivce, normativní náklady na bydlení pro 1 a 2 osoby v obci od 70.000 obyvatel a počet vyživovaných osob v rodině (manžel/manželka, nezaopatřené děti). Více podrobností o nezabavitelné částce shrnujeme TADY.

Jelikož výpočet nezabavitelné částky není úplně snadný (detaily naleznete dále v článku), využijte pro výpočet naši KALKULAČKU NEZABAVITELNÉ ČÁSTKY 2024, která spočítá, kolik vám zbyde z výplaty a kolik půjde na úhradu pohledávek. Do kalkulačky je potřeba zadat násleující údaje:


Nezabavitelná částka se v předchozích letech jen zvyšovala, a to v některých letech i dost zásadně. Jeden ze dvou vstupů výpočtu nezabavitelné částky, normativní náklady na bydlení, byly v letech 2022 a 2023 zvýšeny, a navíc platilo jejich dočasné mimořádné navýšení v souvislosti s vysokými cenami energií. Druhý vstup, životní minimum jednotlivce, se během uplynulých dvou let zvyšovalo kvůli vysoké inflaci třikrát. Od ledna 2024 se ale mimořádné navýšení normativů ruší a životní minimum jednotlivce zůstává na úrovni roku 2023. S tím zároveň poklesla i limitní, resp. plně zabavitelná částka. Vývoj výše nezabavitelné částky uvádíme v tabulce:








Kolik zbyde z výplaty po srážkách v roce 2024?

Pokud jste v exekuci či v insolvenci a byly vám nařízeny srážky ze mzdy, bude vám exekutor strhávat peníze z většiny příjmů, dokud dluh neuhradíte nebo nebude ukončeno oddlužení.

Výpočet, kolik přesně zůstane z příjmu, je závislý na několika proměnných:
Druh pohledávky: jiná pravidla platí u exekuce a jiná u insolvence (oddlužení), rozdíl je i pokud splácíte přednostní (tj. pohledávky na výživném, vůči státu a náhrady škod způsobených úmyslnými trestnými činy) či nepřednostní pohledávku.

  • Při exekuci s NEpřednostní pohledávkou je nárok na celé nezabavitelné minimum a dvě třetiny zbytku čisté mzdy do limitní částky (která je 28.585,50 v roce 2024), zbytek jde na úhradu pohledávek.

Čistý příjem: čím vyšší je příjem, tím jsou vyšší i srážky. Dlužníkovi náleží nezabavitelná částka (vypočítaná z životního minima jednotlivce a z normativních nákladů na bydlení) a dále jedna nebo dvě třetiny zbytku čisté mzdy do limitní částky. Limitní částka je pro rok 2024 stanovena na 28.585,50 a příjem nad tuto částku jde plně na úhradu pohledávek.

Manžel, manželka a vyživované dítě/děti: za každého z nich se nezabavitelné minimum zvyšuje, a to i v případě, že má manžel/manželka svůj vlastní příjem. Nezabavitelné minimum na vyživovanou osobu neobdrží ten, kdo je v exekuci kvůli výživnému na dotyčnou osobu.

Příklady srážek z příjmu a změna výše výplaty po srážce mezi roky 2024 a 2023:

 

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688