Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  13.11.2023 09:04:00

ČNB v zápise signalizuje opatrnost při prvním poklesu sazeb, momentum jádrové inflace však viditelně slábne - Rozbřesk

Zápis z posledního zasedání bankovní rady sice vysílá vesměs jestřábí signály, to však směrem k prosincovému zasedání nakonec nemusí být to nejzásadnější. Zápis ze září ostatně nakonec jako by trh připravoval na listopadový pokles sazeb a ten nakonec nepřišel. O prosincovém zasedání tak rozhodnou především domácí čísla a nálada na globálních trzích - zejména sázky na další pohyb sazeb v eurozóně a v USA a s tím související tlak na středoevropských devizových trzích.

Z pohledu prosincového zasedání může být sice pro část bankovní rady nepříjemné zjištění, že říjnová inflace byla vyšší než předpokládala listopadová prognóza ( 8,5 %, versus 8,3 % odhadované ČNB). Jde však, jak jsme avizovali, primárně o efekt o něco vyšších cen potravin. Klíčové je, že jádrová inflace, která je zdrojem největších obav v bankovní radě naopak za poslední prognózou zaostala a zvolnila na 4,2 % (nejnižší úroveň od srpna 2021). A ostře sledované momentum jádrové inflace (sezónně očištěný meziměsíční anualizovaný růst jádrových cen) pokleslo výrazně pod dvě procenta (na 0,6 % a tříměsíční průměr na 1,4 %). Je to především důsledek překvapivého poklesu cen v sekci kultura a rekreace, a také zvolňování cenové dynamiky v pohostinství a hoteliérství. Pro centrální banku je toto bezesporu holubičí signál, který v kombinaci s posledními slabšími čísly z maloobchodu stále nechává ve hře první pokles sazeb v tomto roce.

Celkově je však z bankovní rady cítit velká opatrnost a obava z případné “měnově-politické chyby” (příliš brzkého snížení sazeb). Do prosincového zasedání budeme mít k dispozici ještě jedno inflační číslo a vývoj mezd za třetí kvartál 2023. Jasněji bude také ohledně nárůstu regulované složky u elektřiny a pravděpodobně i ohledně síly lednového přecenění (například cen permanetek a předplatných). Zatím držíme scénář prvního 25bps poklesu v prosinci, jestřábí vyznění pátečního zápisu ze zasedání bankovní rady však zvyšuje pravděpodobnost začátku cyklu v únoru 2024.


*** TRHY ***

Koruna

Ani jestřábí zápis z posledního zasedání ČNB ani o něco vyšší inflace (oproti prognóze ČNB) či dobrá nálada na globálních akciových trzích koruně nepomohly k posunu pod 24,50 EUR/CZK. Svojí roli mohla sehrát slabší jádrová inflace (viz úvodník) a vědomí, že úrokový diferenciál vůči euru i dolaru se tak jako tak bude z pohledu koruny v nejbližších kvartálech zhoršovat.

Eurodolar
Eurodolar vcelku snadno vstřebal fakt, že inflační očekávání amerických domácností měřená Univerzitou Michigan vzrostla na nejvyšší úrovně od roku 2011 a stále sedí v blízkosti úrovně 1,07. Rovněž reakce na zhoršení výhledu ratingu USA ze strany agentury Moody's byla minimální.

Trh již zřejmě vyhlíží zítřejší důležité číslo, kterým bude americká inflace za měsíc říjen. Dodejme, že kromě několika důležitých amerických dat bude eurodolar tento týden konfrontován i s možnou uzavírkou americké vlády, která opět hrozí, neboť v pátek vyprší dočasná dohoda o finacování americké vlády.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688