Kryštof Míšek (Argos Capital)
Makroekonomika  |  09.11.2023 08:44:12

Má česká ekonomika začít aktivněji využívat devizové rezervy ČNB?

O víkendu v rámci politického pořadu na ČT (Otázky Václava Moravce) zazněl poměrně odvážný návrh aktivnějšího využití devizových rezerv ČNB směrem k investicím v dopravní infrastruktuře. Z pohledu nároků na rozpočet se by se jednalo o 150–200 mld. ročně v letech pro roky 2025, 2026. Mnozí si řeknou a proč vlastně ne? Rezervy v tuto chvíli dosahují úrovně přes 3200 mld. (stav ke konci roku 2022), což je na poměry vyspělého světa v poměru k HDP celkem slušná zásoba prostředků. Osobně jsem přes tato fakta spíše skeptický.

Nejprve si přibližme, k čemu devizové rezervy vlastně jsou. Devizové rezervy slouží jako určitá pojistka v případě krize a nedostatku likvidity, v režimu pevného kurzu na jeho udržení, v režimu plovoucího kurzu využívá centrální banka na ovlivnění kurzu devizové intervence. Již samotná existence rezerv, navíc s vědomím velké „palebné síly", přináší na trh jistotu a brání náhlým odlivům kapitálu například při panických výprodejích. V malé otevřené ekonomice tak rezervy snižují dopad geopolitických rizik a přináší stabilitu naší domácí měně.

Zneužití devizových rezerv politiky a jejich nesprávné propojení s fiskální a měnovou politikou může tedy představovat značné riziko pro naši ekonomiku a její stabilitu. Politici by totiž mohli být brzy náchylní použít tyto rezervy k financování krátkodobých politických projektů. Řada z nás si snadno dokáže představit různé „rouškovné a další populistické „dárečky“ občanům před volbami. Promíchání fiskální a měnové politiky může způsobit v konečném důsledku inflaci a destabilizovat měnový trh, což by mohlo velmi negativně ovlivnit občany a podniky. Proto je důležité, aby byly devizové rezervy řádně spravovány nezávislými finančními institucemi, jako je ČNB. Politici by si tedy měli rozhodně na tyto prostředky nechat zajít chuť. V opačném případě můžeme zažít návrat prudké inflace, která za poslední roky významně snížila kupní sílu (jen za rok 2022 až o 7,5 %) a životní úroveň v ČR.

Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital

Úspěšně absolvoval dvě ekonomické školy a nabral bohaté zkušenosti v předních společnostech a institucích jak v České republice, tak v zahraničí. Jeho specializací je převážně měnový trh, komodity a energetika – oblasti, ve kterých má rovněž v minulosti publikované odborné články v řadě významných odborných médií.

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688