Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  08.11.2023 08:40:35

Izrael je nyní v největším ohrožení za dobu své existence, válka v arabském světě teprve začíná, chmurně líčí historik Ferguson. Řeči o zkrocení inflace jsou prý proto předčasné, i v Česku mohou výrazně zdražit třeba pohonné hmoty


Válka Západu s inflací neskončila, válka Izraele s Hamásem a širším arabským světem teprve začíná, chmurně líčí Niall Ferguson, prominentní historik ze Stanfordu. Vymazání Izraele z mapy nikdy nemělo tak vysokou pravděpodobnost jako dnes. Západní levice coby užitečný idiot Íránu a Ruska přesto naskakuje na palestinský narativ o izraelském kolonialismu.

Arabským rivalům Izraele zatím podle Fergusona vše vychází, jak má. Daří se jim vlákávat Izrael k nekonečným bojům v tunelech Gazy. Tím jej oslabí na dalších frontách, kde už útočí Hizballáh a také jemenští povstalci Húsíové. Cílem těchto sil, podporovaných Íránem a méně viditelně i Ruskem, není nic menšího než totální likvidace Izraele.

Většina Západu, zejména EU, zatím nic nepochopila. Naskakuje na palestinský marketing, jenž Izraelce vykresluje jako osadnické kolonialisty, a Palestinu dále štědře financuje. Na nálepku Izraelců coby kolonialistů slyší západní progresivistická levice, tolik ponořená do boje právě se západním kolonialismem. Západní progresivisté tak představují velice užitečné idioty Teheránu a Moskvy.

Progresivní levice z univerzit a médií svojí rolí užitečného idiota fakticky mírní zapojení USA do podpory Izraele, neboť i Bidenova administrativa musí brát ohled na blížící se volby v zemi a nálady americké veřejnosti.

Navíc, jak si všímá doyen americké diplomacie Henry Kissinger, Spojené státy a Izrael jsou i tak dnes vojensky a politicky relativně slabší než roku 1973, kdy na Izrael nečekaně zaútočily Egypt a Sýrie.

Jiná je dnes také role Číny. Ta byla roku 1973 chudým agrárním státem, mající za sebou obrovský hladomor. Dnes jde o úhlavního geopolitického a ekonomického rivala USA, který nepřímo podporuje Írán, skrze nákupy jeho ropy, i Rusko, skrze ekonomickou spolupráci.

Jakékoli závažnější vystupňování konfliktu na Blízkém východě podle Fergusona roztočí na Západě další kolo inflace, zejména kvůli zdražení ropy, jež může v Česku zdražit pohonné hmoty nad 50 /l.

Takže řeči o vítězství nad inflací, jež vede například ekonomický nobelista Paul Krugman, jsou prý značně předčasné.

To však zdaleka není to nejvíce znepokojivé. Tím je něco jiného. Izrael totiž čelí nejen ose "západní levice-Teherán-Moskva-(Peking)", ale hlavně fakticky nejtísnivější situaci za celou dobu své existence. Pravděpodobnost jeho vymazání z mapy nikdy nebyla tak vysoká jako dnes.

 

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

08.11. 18:21  v ohrožení existence je Gaza (pavelpetr)
08.11. 15:21  Vnitřní spory (Tomasso)
08.11. 15:09  war (xxx)
08.11. 14:38  Vnitřní spory (R2)

Okomentovat na twitteru






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688