cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  02.11.2023 15:50:00, aktualizováno 20:45:01

Prohlášení bankovní rady ČNB na tiskové konferenci po skončení měnového zasedání - Rozhodnutí o sazbách

 

Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba (2T repo sazba) tak zůstává na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %.

 

Prohlášení a prezentace:
Audio/video záznam z tiskové konference:
Zveřejníme 2. 11. 2023
Písemný záznam z jednání:
Protokol a podkladové materiály:

Zveřejníme 28. 1. 2030


Rozhodnutí

Bankovní rada na svém dnešním jednání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo pět členů bankovní rady, dva členové hlasovali pro snížení sazeb o 25 bazických bodů.

Bankovní rada diskutovala novou makroekonomickou prognózu. Její základní scénář implikuje postupný pokles úrokových sazeb od čtvrtého čtvrtletí letošního roku.

Vysoká inflace v souladu s předcházejícími makroekonomickými prognózami odeznívá. Nicméně přetrvává riziko neukotvených inflačních očekávání, které by se mohlo projevit ve výsledcích probíhajících mzdových vyjednávání či ve výraznějším než očekávaném přecenění zboží a služeb na začátku příštího roku. Výhled jádrové složky inflace na rok 2024 je navíc nadále zvýšený, a to na úrovni 3 %. Bankovní rada se proto rozhodla zatím ponechat měnovou politiku na vysoce přísné úrovni.

Bankovní rada měla k dispozici scénáře, které ukazují, že případné makroekonomické náklady delšího ponechání sazeb na stávající úrovni oproti základnímu scénáři by při nenaplnění proinflačních rizik byly nízké.

Měnové podmínky v české ekonomice působí i nadále výrazně restriktivně. Úrokové sazby ČNB se nachází na úrovni, která zpomaluje růst korunových bankovních úvěrů pro domácnosti i firmy, což brzdí růst množství peněz v ekonomice. Nicméně opačným směrem působí zvýšené úvěrování státu, které zůstává proinflačním rizikem. Při zohlednění výhledu inflace v ročním horizontu se ex ante počítané reálné úrokové sazby po řadě let nacházejí na zřetelně kladných úrovních. Od ledna příštího roku budou reálné sazby výrazně kladné i v ex post vyjádření.

Na druhou stranu oslabení kurzu koruny vůči euru zhruba na hodnoty z loňského podzimu již doručilo mírné uvolnění celkových měnových podmínek.

Od podzimu 2022 došlo k výraznému poklesu inflace: celková inflace klesla z 18 % na 6,9 %, jádrová ze 14,7 % na 5 %. Inflace se ale nadále nachází na nepřijatelných hodnotách. Bankovní rada potvrzuje své odhodlání pokračovat v boji proti inflaci, dokud nebude plně pod kontrolou, tedy stabilizována poblíž dvouprocentního cíle.

Na příštích jednáních bude bankovní rada vycházet zejména z vyhodnocení nově dostupných dat a z vyhodnocení naplňování prognózy. Pro další směřování měnové politiky bude zásadní zejména analýza udržitelnosti dezinflačního trendu, situace na trhu práce a vývoje domácí a zahraniční poptávky. Bankovní rada již strategii budoucího snižování sazeb diskutuje. Předpokládá, že případné snížení úrokových sazeb bude zpočátku mírné a pozvolné. Trajektorie úrokových sazeb se tak nejspíše bude v nadcházejících čtvrtletích nacházet výše oproti základnímu scénáři prognózy.

Bankovní rada konstatuje, že podmínkou dlouhodobé cenové stability jsou zodpovědná rozpočtová politika a umírněný mzdový vývoj. Cesta k dlouhodobě nižší inflaci tedy vede i přes snižování deficitu státního rozpočtu. ČNB před začátkem mzdových vyjednávání apeluje na mzdovou zdrženlivost napříč ekonomikou.

Ekonomický vývoj

české ekonomice odeznívají nákladové inflační tlaky, které měly původ v externím prostředí, i poptávkové tlaky plynoucí z domácí ekonomiky. HDP podle předběžného odhadu ČSÚ ve třetím čtvrtletí klesl meziročně o 0,6 %, tedy jako v předchozím kvartále. Ekonomiku brzdí spotřeba domácností, kterou tlumí vysoké ceny energií a potravin, negativní sentiment a vyšší úrokové sazby. Ekonomika se podle našich analýz pohybuje pod svým potenciálem.

Na druhou stranu nezaměstnanost zůstává nízká a trh práce napjatý. I přesto růst mezd ve druhém čtvrtletí dosáhl nižší než očekávané hodnoty (mzdy rostly o 7,7 % meziročně). Průmyslová produkce v meziročním vyjádření klesá, a to zejména vlivem utlumené zahraniční poptávky, na kterou působí přísná měnová politika zahraničních centrálních bank.

Výhled

Očekáváme, že v říjnu letošního roku bude trend poklesu meziroční inflace dočasně přerušen, a to statistickým vlivem loňského úsporného tarifu, který snížil srovnávací základnu. Jedná se tedy o technický faktor, který nepřeruší fundamentální proces dezinflace. Dle nové prognózy pak na začátku příštího roku inflace výrazně klesne. V roce 2024 inflace v průměru dosáhne 2,6 % a v roce 2025 by se měla dále snížit na 2,1 %. Jádrová inflace by ale měla být v příštím roce zvýšená, a to v průměru na úrovni 3 %. Co se týče HDP, letos ekonomika podle prognózy klesne o 0,4 %. Příští rok se HDP vrátí k růstu kolem 1,2 %.

Rizika a nejistoty

Bankovní rada vyhodnotila rizika prognózy a nejistoty výhledu jako výrazné a jdoucí proinflačním směrem. Proinflačním rizikem je zejména hrozba ztráty ukotvenosti inflačních očekávání. To by se mohlo projevit ve zvýšených mzdových požadavcích a také ve výraznějším přecenění na začátku příštího roku, které by znamenalo inflaci výrazněji nad cílem po celý příští rok. Proinflačním rizikem je i případné delší působení expanzivní fiskální politiky. Naopak rizikem ve směru nižší inflace je výraznější než očekávané zhoršení hospodářské aktivity v Německu a potenciální dopady globálně zpřísněných měnových a finančních podmínek. Nejistotami výhledu jsou další vývoj válečného konfliktu na Ukrajině a Blízkém východě, ceny energií a budoucí nastavení zahraniční měnové politiky.

Zákonný mandát

Bankovní rada ujišťuje veřejnost, že kroky ČNB budou dostatečné k obnovení cenové stability v souladu se zákonným mandátem. Bankovní rada je zároveň připravena adekvátně reagovat na případné naplnění rizik prognózy

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688