Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  02.11.2023 16:46:58

ČNB nemění sazby, pro stabilitu hlasovalo 5 ze 7 členů

Bankovní rada ČNB na dnešním měnově-politickém zasedání rozhodla o stabilitě sazeb a nepotvrdil se tak náš odhad, který v souladu s mediánem trhu očekával pokles sazeb o 25bb. Pro snížení se našly pouze 2 hlasy, zbylých 5 členů hlasovalo pro zachování základní sazby na 7 %. Zveřejněna byla zároveň nová prognóza, která počítá s výrazně slabším ekonomickým růstem v příštím roce, ale i s vyšší inflací. Koruna po zasedání posiluje k 24,50 EUR/CZK.

Tisková konference proběhla v podobném duchu jako dřívější vystoupení guvernéra Aleše Michle a dominantní byl opět důraz na zajištění cenové stability. Za zásadní v tomto ohledu považuje bankovní rada zodpovědnou rozpočtovou politiku spolu s umírněným mzdovým vývojem. K převážení hlasování ve prospěch stability podle guvernéra Michla přispěl (i) výhled na vyšší jádrovou inflaci v příštím roce, (ii) vyšší celková očekávaná inflace proti původní prognóze a (iii) statistické efekty, které v závěrečných třech měsících roku dostanou inflaci nad zářijovou hodnotu. To by v kombinaci se snížením sazeb mohlo být negativně vnímáno u domácností a mohlo vést k ukotvení vyšších inflačních očekávání. Tento faktor zároveň může zapříčinit i opatrnější přístup na prosincovém zasedání. Guvernér Michl zároveň nevyvrátil informaci, že by v rámci schvalování termínů zasedání na příští rok mohlo dojít k posunutí únorového zasedání na pozdější termín tak, aby bankovní rada měla k dispozici lednový výsledek inflace.

Z pohledu nové prognózy došlo k očekávanému zhoršení v případě výhledu na další ekonomický vývoj, kdy pro příští rok analytický útvar ČNB očekává růst ekonomiky pouze o 1,2 % namísto původně odhadovaného růstu o 2,3 %. Zároveň ale došlo k relativně výrazné revizi u inflace, kde dlouhodobě upozorňujeme na příliš optimistická očekávání ze strany ČNB. Podle nové prognózy dosáhne průměrná inflace v příštím roce 2,6 % (původně 2,1 %). V případě úrokových sazeb volá nová prognóza po ještě agresivnějším snižování, kdy již v Q1’24 by měly být sazby vůči současným úrovním nižší o zhruba 175bb. Nicméně guvernér Michl uvedl jasný záměr držet trajektorii výše, než uvádí prognóza. Z pohledu kurzu pak ČNB očekává podobný vývoj jako naše prognóza s pozvolným posilováním během příštího roku.  

Základní sazba ČNB

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

% p.a.

7,00

7,00

6,75

6,75

Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg

Dnešní rozhodnutí dokazuje, že bankovní rada i do budoucna plánuje postupovat s maximální opatrností a případné negativní ekonomické dopady vyšších sazeb považuje za menší nebezpečí než ukotvení inflačních očekávání na vyšších úrovních. Naši prognózu, která počítá se základní úrokovou sazbou na 6,5 % na konci roku 2023, ponecháváme prozatím beze změny a budeme vyhodnocovat nejaktuálnější příchozí data, včetně více nejistého výsledku říjnové inflace a zápisků z dnešního zasedání ČNB. V případě koruny i nadále očekáváme pro konec letošního roku hodnotu poblíž 24,50 EUR/CZK.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688