ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  18.10.2023 09:00:00

Více než polovina podniků má účet na sociálních sítích

18. října 2023

Internet běžně používají téměř všechny podniky a rychlost připojení neustále roste. Placený cloud letos užívalo 47 % a účet na sociálních sítích mělo 53 % firem. Technologie umělé inteligence nejsou příliš rozšířené, uplatnění nacházejí hlavně ve velkých podnicích.

Přístup k internetu mělo už před dvaceti lety více než 90 % podniků v Česku a postupně roste rychlost jejich pevného internetového připojení. Podíl firem, které se připojují k internetu rychlostí vyšší než 100 Mbit/s, se za posledních deset let zvýšil více než pětinásobně. Touto rychlostí se v roce 2023 připojovalo 45 % všech podniků, z velkých subjektů 75 %. Narůstá také podíl firem, které využívají tzv. superrychlý internet s rychlostí stahování vyšší než 1 Gbit/s. Letos tuto rychlost používalo 8 % tuzemských podniků, 16 % velkých.

Čím dál více podniků má svůj profil na sociálních sítích, v roce 2023 se jednalo o 53 %, u velkých firem to bylo 88 %. Sociální sítě jim pomáhají především při sebeprezentaci nebo k propagaci produktů. Jejich prostřednictvím však stále častěji hledají i nové zaměstnance. „V roce 2023 nabízelo na sociálních sítích volné pracovní pozice 64 % firem, které zde měly vlastní účet. V roce 2015 jich bylo 42 %, tedy o třetinu méně,“ říká Eva Myšková Skarlandtová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. Na sociálních sítích se prezentují hlavně cestovní agentury, podniky z mediálního sektoru nebo firmy poskytující ubytování.

Zákaznickou podporu v podobě webového online chatu poskytovala v roce 2023 bezmála desetina podniků, nejčastěji firmy působící v telekomunikačních činnostech (36 %). Online zákaznická podpora je ale realizována především prostřednictvím operátorů klientské péče. Využívání tzv. chatbotů tuzemskými podniky je prozatím minimální (2 %).

Digitalizace v podnikatelském sektoru se projevuje mimo jiné nakupováním cloudových služeb, úložišť nebo programů, které jsou dostupné odkudkoli prostřednictvím internetu. „Obliba používání placených cloudových služeb podniky se postupně zvyšuje. Nejnovější data ukazují, že tyto služby nakupuje již téměř polovina firem v Česku, tedy dvakrát více než v roce 2017,“ upřesňuje Kamila Burešová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. Nejčastěji nakupovanou cloudovou službou jsou dlouhodobě e-mailové adresy na vlastní firemní doméně, datová úložiště a kancelářské programy.

Technologie umělé inteligence (AI) zatím u nás příliš rozšířené nejsou, využívají je především velké firmy s více než 250 zaměstnanci (28 % v roce 2023). Celkový údaj za podniky s 10 a více zaměstnanci (6 %) je u nás ovlivněn významným zastoupením malých firem, které technologie AI používají málo (4 %). Nejčastěji je používána AI umožňující pokročilou práci s texty nebo lidskou řečí, případně technologie strojového učení.

Další podrobné údaje naleznete na webu Českého statistického úřadu .

Kontakt
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T 274 052 017 | M 604 149 190
E jan.cieslar@czso.cz | X (Twitter) @statistickyurad

Přílohy

  • csu_tz231018_vice_nez_polovina_podniku_ma_ucet_na_socialnich_sitich.docx
  • Vyjádření Evy Myškové Skarlandtové z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ
    (soubor mp3)
  • Vyjádření Kamily Burešové z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ
    (sobor mp3)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688