Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  16.10.2023 08:12:59

Americký maloobchod poroste, ale pomalejším tempem (Komentář,Týdenní zpráva z finančního trhu)

Americké maloobchodní tržby v září meziměsíčně vzrostou, ale již pomalejším tempem, než tomu bylo v předchozích měsících. Data z tamního trhu nemovitostí přinesou smíšený obrázek. Počet nově zahájených staveb zkoriguje předchozí propad, prodeje stávajících nemovitostí ale výrazně poklesnou. Německý ZEW index by si měl ve složce očekávání mírně polepšit. Složka hodnotící současnou situaci si ale naopak mírně pohorší. Inflace v eurozóně bude zřejmě potvrzena na úrovni předběžného odhadu a ukáže na odeznívání inflačních tlaků. Ceny českých průmyslových výrobců v důsledku vyšších cen ropy na světových komoditních trzích meziměsíčně vzrostou o 0,8 %. V meziročním srovnání však jejich dynamika dále zpomalí.

Data z amerického nemovitostního trhu budou smíšená

Americké maloobchodní tržby podle našeho odhadu v září meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. To však bylo částečně dáno vyššími cenami pohonných hmot. Po očištění o jejich prodeje americký maloobchod vzroste pouze o 0,2 %. To naznačuje, že objemy prodejů poklesly. Pro třetí čtvrtletí ještě očekáváme vysoké spotřebitelské výdaje (3,7 %), je ale patrné, že spotřeba již ztrácí momentum. Kupní sílu domácností v Q4 navíc zredukují obnovené splátky studentských půjček a vyšší ceny energií. Data z trhu nemovitostí přinesou zřejmě smíšený obrázek. Prodeje stávajících nemovitostí propadly na historická minima již z kraje letošního roku. Tehdy byla příčinou nízká nabídka. Nyní se situace obrací a v důsledku vysokých úrokových sazeb vznikají problémy na poptávkové straně. Ve výsledku tak prodeje stávajících nemovitostí podle našeho odhadu v září meziměsíčně o 4,7 % poklesly. Počet nově zahájených staveb by měl naopak zkorigovat výrazný srpnový propad. Vzhledem k růstu hypotečních sazeb na 7,5 % a ještě vyšším úrovním u populárních úvěrů fixovaných na třicet let však očekáváme, že v příštím roce začnou počty zahájených staveb klesat.

V eurozóně je kalendář relativně prázdný. Finální odhad zářijové inflace zřejmě žádné překvapení nepřinese. Celková inflace tak bude podle našeho odhadu potvrzena na 4,3 %, její jádrová složka na 4,5 %. Německý ZEW index by si měl ve složce očekávání mírně polepšit. Složka hodnotící současnou situaci si ale naopak mírně pohorší.

Z domácích dat budou zveřejněny ceny průmyslových výrobců. Ty by podle našeho odhadu měly meziměsíčně vzrůst o 0,8 %. Důvodem bude především vývoj ceny ropy, která v záři stoupla o zhruba 10 %. V meziročním srovnání pak ceny průmyslových výrobců zpomalí své tempo růstu ze srpnových 1,8 % na zářijových 1,3 %. Zajímavý bude i pohled na ceny zemědělských výrobců, které výrazně klesají a jsou tak příslibem pro další vývoj cen potravin.

Domácí měna v průběhu týdne oslabila

Minulý týden zveřejněná data přilila do ohně očekáváním, že centrální banka sníží sazby ještě v tomto roce. Zářijová inflace překvapila ve směru dolů, když v meziročním srovnání poklesla na 6,9 % ze srpnových 8,5 %. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny snížily v průměru o 0,7 %. Výrazně zpomalila i jádrová inflace, která v meziročním srovnání podle našeho odhadu klesla ze srpnových 6,0 % na 5,1 % v září. Meziměsíční dynamika jádrové inflace podle našich propočtů setrvala poblíž cíle centrální banky. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/CPI_Sep23_CZ. Koruna reagovala oslabením z úrovní okolo 24,45 CZK/EUR až těsně pod hladinu 24,60 CZK/EUR. Ani zde se ale nezastavila a po vystoupení Tomáše Holuba z České národní banky, který uvedl, že snížení úrokových sazeb ještě do konce letošního roku nemůže vyloučit. Po jeho slovech kurz oslabil až nad hladinu 24,70 CZK/EUR. V závěru týdne se domácí měna obchodovala za 24,65 CZK/EUR. Forwardové sazby dále klesaly a ve svých cenách již zahrnují trojí snížení repo sazby do konce letošního roku. Z dalších dat byl minulý týden zveřejněn výsledek srpnové průmyslové produkce. Ta pozitivně překvapila meziměsíčním růstem. Deficit zahraničního obchodu byl mělčí, než jsme předvídali, zatímco stavební produkce silně rostla. Zářijový podíl nezaměstnaných pak stagnoval na úrovni z předchozího měsíce. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3rHuSMA.

Regionální měny posilovaly. Maďarský forint zahajoval tento týden na úrovni 388,8 HUF/EUR, přičemž v pátek se obchodoval o 0,4 % silnější (na 387,5 HUF/EUR). Posílil i polský zlotý, a to z 4,58 PLN/EUR na 4,54 PLN/EUR.

Zkraje týdne si společná evropská měna připisovala zisky a vyšplhala se až k hladině 1,06 USD/EUR. Vítr z plachet jí ale vzalo zveřejnění mírně vyšší americké zářijové inflace i opětovně nízké číslo počtu nových uchazečů o podporu v zaměstnání. V pátek se tak obchodovala na podobných úrovních jako v pondělí, tedy na 1,054 USD/EUR. V eurozóně byl zveřejněn výsledek německé průmyslové produkce za srpen. Ta poklesla v meziměsíčním srovnání již po čtvrté v řadě, tentokrát o 0,2 % m/m. Snížila se produkce energetického průmyslu a stavebnictví (které je v Německu její součástí), výstup zpracovatelského průmyslu naopak rostl (+0,5 % m/m).

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688