ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  16.10.2023 09:00:00

Statistiky z Registru ekonomických subjektů - 3. čtvrtletí 2023

Statistiky z Registru ekonomických subjektů – metodika

 

Základní vymezení

Statistiky z registru ekonomických subjektů sledují základní údaje o všech ekonomických subjektech, které jsou evidované v Registru ekonomických subjektů (RES), jehož správcem je Český statistický úřad. Základem pro tvorbu těchto statistik jsou vybrané veřejné údaje vedené v RES. Seznam veřejných údajů RES je uvedený v § 20 zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě. Ekonomickým subjektem je podle § 2 písm. k) tohoto zákona právnická osoba, organizační složka státu, která je účetní jednotkou, podílový fond, a dále fyzická osoba, která má podle zvláštního právního předpisu postavení podnikatele.

Statistiky z registru ekonomických subjektů se sestavují z databáze RES podle stavu ke konci sledovaného období – tj. ke konci čtvrtletí a ke konci roku. Statistiky nemají vlastní statistické šetření.

 

Zdroj dat

Základem pro tvorbu a aktualizaci dat RES jsou údaje z administrativních zdrojů dat. Zejména jde o základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci (ROS), ze kterého RES na denní bázi získává informace o IČO, názvu, právní formě a datu vzniku a zániku. Pro zařazení do klasifikace ekonomických činností a dalších charakteristik RES využívá doplňkové administrativní zdroje (především veřejné rejstříky ministerstva spravedlnosti, živnostenský rejstřík nebo údaje z ministerstva financí či České správy sociálního zabezpečení) a výsledky statistických šetření.

 

Srovnatelnost v čase

Údaje se počítají od referenčního roku 1995 a jsou srovnatelné v čase do roku 2012. V roce 2013 došlo ke změně administrativního zdroje dat pro RES (do veřejné správy byly zavedeny základní registry), v důsledku této změny nejsou údaje od roku 2013 srovnatelné s údaji předchozích let.

 

Srovnatelnost s jinými výstupy

Statistiky z registru ekonomických subjektů nelze srovnávat s ukazateli statistiky demografie podniků. Důvodem je skutečnost, že v rámci statistiky demografie podniků se využívá výlučně statistická jednotka typu podnik (aktivní podnik), zatímco v případě statistik z registru ekonomických subjektů se pracuje s ekonomickým subjektem.

 

Zveřejňování údajů

Čtvrtletní data o počtu ekonomických subjektů se zveřejňují 15 dní po ukončeném čtvrtletí.

 

Doplňující metodické informace

Ekonomické subjekty jsou členěny podle vybraných právních forem a jejich agregací, převažující ekonomické činnosti, institucionálního sektoru a území.

Soukromími podnikateli se rozumí soukromí podnikatelé podnikající podle zákona č. 455/1991 Sb., živnostenského zákona, a zemědělští podnikatelé – fyzické osoby podnikající podle zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství.

Obchodní společnosti zahrnují veřejné obchodní společnosti, společnosti s ručením omezeným, komanditní společnosti, akciové společnosti a od roku 2010 i evropské společnosti a evropská hospodářská zájmová sdružení.

Družstva zahrnují družstva a evropské družstevní společnosti.

Členění podlepřevažující činnosti odpovídá sekcím Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE), která byla vypracována podle mezinárodní statistické klasifikace ekonomických činností, v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1893/2006 ze dne 20. prosince 2006, kterým se zavádí statistická klasifikace ekonomických činností NACE Revize 2.

Členění podlezařazení subjektů do institucionálních sektorů vychází z Klasifikace institucionálních sektorů a subsektorů, která byla vypracována na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 549/2013 o Evropském systému národních a regionálních účtů v Evropské unii, kterým se zavádí evropský systém účtů, označovaný jako ESA 2010.

Územní členění se provádí dle sídla ekonomického subjektu.

 

 

 

Přílohy

Všechna data publikace (70 kB) ZIP
Metodika Word PDF

Tabulková část
Tab. 1 Počty jednotek v registru ekonomických subjektů podle územního členění a vybraných právních forem Excel PDF
Tab. 2 Počty jednotek v registru ekonomických subjektů podle převažující činnosti a vybraných právních forem Excel PDF
Tab. 3 Počty jednotek v registru ekonomických subjektů podle převažující činnosti a zařazení do institucionálních sektorů Excel PDF
Archiv:
Zobrazit vše Skrýt

Zveřejněno dne: 16.10.2023
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688