Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  13.10.2023 07:23:16

Evropská průmyslová produkce zůstává slabá (Ranní zpráva z finančního trhu)

Slabé srpnové statistiky průmyslové produkce za eurozónu jako celek by nijak překvapit neměly. Většina národních údajů již totiž byla zveřejněna. Výraznější odezvu trhu nepředpokládáme ani v případě tuzemského běžného účtu platební bilance za srpen. Další deficit v řadě bude jenom potvrzením slabosti fundamentální podpory z pohledu české měny.

 

Tuzemský běžný účet platební bilance zůstává v pasivu

Po výrazném poklesu průmyslové produkce eurozóny v červenci o 1,1 % to srpen moc nevylepšil, když předpokládáme meziměsíční stagnaci. Již zveřejněná data za velké země rozhodně nenadchla: nejhůře dopadlo Španělsko s poklesem o 1,4 %, francouzský a německý průmysl klesly o 0,2 % m/m; pouze italská produkce zaznamenala meziměsíční zlepšení (o 0,2 %). Obáváme se, že za celé třetí čtvrtletí vykáže průmyslová produkce eurozóny mezičtvrtletní pokles o 0,9 %. Půjde tak o druhý pokles v řadě (po -0,4 % za Q2 23. A ani vyhlídky na zbytek roku příliš optimisticky nevypadají. Soudě dle předstihových indikátorů jako PMI je tomu spíše naopak. Fundamenty v podobě klesající inflace, zrychlujícího mzdového růstu, pokračujících vládních podpor a vyšších úrokových příjmů by se měly během H2 23 podepsat na nárůstu reálného disponibilního důchodu, což by následně mělo pomoci i průmyslníkům Každopádně euro se od dnešních dat zřejmě velké podpory nedočká. Ovšem ani odpolední americká data předběžné říjnové spotřebitelské důvěry (podle University of Michigan) příliš optimismu na trhy nepřinesou.

Z domova se dnes dočkáme čtvrtého schodku na běžném účtu platební bilance v řadě, oproti konsensu navíc pro srpnové číslo čekáme horší výsledek. Na tato data koruna tradičně nijak výrazně nereaguje, nicméně v její prospěch hovořit zřejmě nebudou. Zatímco v prvních čtyřech měsících letošního roku byl běžný účet v přebytku, od května se nachází v deficitu.

Dolar silnější v důsledku zveřejněných dat, koruna pod tlakem

Na globálním devizovém trhu vyšel ze včerejšího dne vítězně americký dolar. Vůči euru si polepšil pod hladinu 1,055 USDD/EUR. Nejvýraznější pohyb přišel až v odpoledních hodinách v souvislosti se zveřejněním amerických dat. Tamní měnu podpořilo jak zveřejnění mírně vyšší zářijové inflace, tak opětovně nízké číslo počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti zrcadlící nadále silný trh práce. Obojí indikuje vyšší dolarové sazby po delší dobu, což je pro zelené bankovky dobrá zpráva.

Silnější dolar příliš nepomohl české koruně, ve stejném směru pak působilo i vyjádření člena bankovní rady T. Holuba. Ten uvedl, že snížení úrokových sazeb ještě do konce letošního roku nemůže vyloučit. Pozoruje jasné signály klesající inflace a pomalejší mzdovou dynamiku. Dosavadní oslabení koruny pro podle něho není důvodem k opětovným intervencím ve prospěch české měny. Po jeho slovech se kurz koruny vůči euru přehoupl přes 24,60 CZK/EUR a zamířil k 24,70 CZK/EUR. Okolní regionální měny včera spíše stagnovaly.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688