Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  11.10.2023 07:45:49

Ceny amerických průmyslových výrobců v září rostly (Komentář,Ranní zpráva z finančního trhu)

Ceny průmyslových výrobců v USA v září podle našeho odhadu vzrostly v meziměsíčním srovnání o půl procentního bodu. Celkově však inflační tlaky v Americe slábnou. Dnes zveřejněný zápis z posledního zasedání Fedu by mohl odhalit, jakou šanci má případné ještě jedno zvýšení úrokových sazeb. My takovýto krok ale nečekáme. V regionu je kalendář událostí prázdný.

Pozornost přitáhne zápis z posledního zasedání Fedu

Cena ropy v září stoupla o skoro deset dolarů za barel, což se následně projevilo u amerických velkoobchodních cen benzínu a nafty. To se pak odrazilo i v námi očekávaném meziměsíčním růstu cen průmyslových výrobců. Ty podle našeho odhadu stouply o 0,5 %. Celkově ale inflační tlaky ve Spojených státech slábnou. To, jak se k tomu postaví tamní centrální banka, by mohl napovědět zápis z jejího zářijového zasedání. Poslední informace vyznívají spíše ve prospěch držení úrokových sazeb na stávajících úrovní po delší období (5,25-5,50 %). Překvapení na minulém zasedání přinesl medián výhledu úrokových sazeb. Ten sice pro letošek ponechal možnost ještě jednoho zvýšení úroků, pro příští rok ale zredukoval počet jejich snížení ze čtyř na dva. To bylo dáno pozitivním výhledem pro americkou ekonomiku v Q3 i utaženým trhem práce. Se silným růstem HDP počítáme v naší prognóze i my. Ten by měl po nedávno zveřejněném velmi dobrém výsledku zahraničního obchodu dosáhnout 4,6 % mezikvartálně anualizovaně místo původně avizovaných 3,6 %. V dalších čtvrtletích však bude růst podstatně slabší, přičemž v Q2 a Q3 24 bude ekonomika Spojených států procházet mělkou recesí. První snížení sazeb vidíme v Q2, na konci roku pak jejich úroveň odhadujeme na 3,75-4,00 %

Inflace je nižší, koruna oslabuje

Zářijová inflace poklesla více, než jsme my, finanční trhy i ČNB očekávali. V meziročním srovnání to bylo na 6,9 % ze srpnových 8,5 %, přičemž náš odhad činil 7,2 % (stejně tak i ČNB), tržní konsensus pak byl 7,5 %. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny snížily v průměru o 0,7 %. Oproti srpnu byly nižší ceny potravin a regulované ceny. V obou případech došlo ke zlevnění o více než 1 %. Zemní plyn meziměsíčně zlevnil o 3,6 %, elektřina o 2,0 % a tuhá paliva o 1,3 %. Šlo o promítnutí předchozího poklesu cen energií na velkoobchodních trzích, které pro letošní podzim velká část dodavatelů elektřiny a plynu avizovala. Výjimkou byly ceny pohonných hmot, které byly meziměsíčně vyšší o 2,8 %. Meziměsíční dynamika jádrové inflace pravděpodobně setrvala poblíž cíle centrální banky. V meziročním srovnání jádrová inflace podle našeho odhadu klesla ze srpnových 6,0 % na 5,1 % v září, což by bylo jen nepatrně pod naší prognózou ve výši 5,2 %. V říjnu ale vlivem čistě statistického efektu, který bude souviset s nižší srovnávací základnou danou zavedením úsporného energetického tarifu loni na podzim, celková meziroční inflace pravděpodobně zrychlí k 8-9 % a do konce roku neklesne pod 7 %. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/CPI_Sep23_CZ.

Koruna reagovala oslabením z úrovní okolo 24,45 až těsně pod hladinu 24,60 CZK/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem byla o 0,5 % slabší. Forwardové sazby reagovaly dalším poklesem a v horizontu třech měsíců ve svých cenách zahrnují již více než dvojí snížení úrokových sazeb ze strany centrální banky.

Světový kalendář byl prázdný. Z úterního klání vyšlo vítězně euro, které posílilo o 0,2 % na 1,059 USD/EUR. Vliv konfliktu na Blízkém východě na trzích nebyl příliš patrný. Cena ropy zůstala beze změny na pondělní úrovni (88 dolarů za barel).

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688