Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  10.10.2023 09:06:00

Průmysl již nepřinesl “nové” negativní překvapení, inflace klesla pod 7 % - Rozbřesk

Aktualizováno

Průmysl v srpnu nové negativní překvapení. Výroba nicméně zůstává relativně slabá napříč všemi segmenty až na automotive - celkově meziměsíčně zaznamenala lehký nárůst o 0,2%, zatímco meziročně klesla o 1,7%. Náš výhled na HDP za třetí kvartál (-0,1% qoq) i za celý rok 2023 (-0,3%) zatím zůstává stejný, přičemž nadále převažují rizika směrem ke slabšímu výkonu. „Velký obrázek” zůstává také stejný - spotřeba domácností sice pokračuje v oživení, to je ovšem příliš pomalé na to, aby vykompenzovalo klopýtající průmysl. To může být o to těžší, pokud průmysl “šlápne na brzdu” i na trhu práce a ten se v nejbližších 6ti měsících lehce ochladí.

To vše jsme však už předpokládali a srpnová čísla žádné “nové obavy” nepřinesla. Po sezónním očištění dokonce lehce vzrostla produkce v některých energeticky náročných odvětvích - chemický průmysl, výroba nekovových minerálních produktů a zpracování základních kovů. Na druhou stranu častokrát úroveň produkce zůstává stále hluboko pod úrovněmi před energetickou krizí.

Vedle toho je příjemnou zprávou, že v srpnu nepokračoval další pokles výroby ve strojírenství. Na druhou stranu nové zakázky zůstávají relativně slabé a i průzkumy v páteřních odvětvích českého průmyslu (PMI) nevyznívají pozitivně. Výraznou pozitivní výjimkou i v srpnu zůstává segment automotive. Na “čele pelotonu” však zůstává výrazně izolován a navíc v září se do českého průmyslu promítnou odstávky ve výrobě Škody Auto (kvůli výpadkům dodávek ze Slovinska). I proto nevylučujeme možnost další revize HDP za třetí kvartál směrem dolů.

Číslem dnešního dne (a v zásadě celého týdne) na českém trhu je výsledek zářijové inflace. V důsledku nižších cen potravin, plynu a sezónním zlevnění dovolených ceny poklesla meziměsíčně o 0,7 %, což meziroční inflaci snížilo z 8,5% na 6,9 %. V opačném směru působily dražší pohonné a řada služeb včetně nájemného. Ve čtvrtém kvartále pak inflace kvůli efektu energetického úsporného tarifu nejspíše dočasně vzroste, aby pak zaznamenala relativně prudký pád do nižších jednocifermných pater na začátku roku. Tento propad však nakonec nemusí být tak výrazný, jak předpokládala v srpnové prognóze centrální banka - vzhledem k vyšším cenám ropy, slabší koruně i znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje energie předpokládáme inflaci na začátku roku spíše v blízkosti 3,5 než 2,5%.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se dál drží v blízkosti 24,50 EUR/CZK a zatím příliš neocenila pokus o stabilizaci na globálních dluhopisových a akciových trzích. DNešní pokles domácí zářijové inflace pravděpodobně nepřinese trhům výraznější překvapení a koruna by pak mohla zůstat do čtvrteční americké inflace pod lehkým tlakem.

Eurodolar
Vojenský konflikt v Izraeli a velmi opatrné komentáře přicházející z Fedu (Jefferson, Daly) srazily dolarové sazby níže což posunulo eurodolar vzhůru.
I dnes může být znovu ve hře rétorika amerických centrálních bankéřů, když by jich mělo vystoupit hned několik. Vzhledem k tomu, že půjde vesměs o holubice, tak by eurodolar mohl svoje včerejší zisky dále rozšířit.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

11.01.2024Inflace klesla pod 7 % (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688