Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  29.09.2023 07:50:06

Celková i jádrová inflace v eurozóně pod pěti procenty (Ranní zpráva z finančního trhu)

Reálné osobní příjmy i výdaje Američanů v srpnu zřejmě poklesly. Vyhlídky nejsou příznivé ani pro nadcházející měsíce. Ekonomika USA tak v Q4 již poroste pomalejším tempem. Vysoká srovnávací základna srazila inflaci v eurozóně pod pět procent. Jádrová složka však bude dále klesat jen velmi neochotně. Třetí odhad českého HDP přinese i informace o vývoji úspor domácností a ziskových marží firem. Obojí se zatím drží poměrně vysoko.

Reálné osobní příjmy Američanů v záporu

Ve Spojených státech dnes bude zveřejněn srpnový vývoj osobních příjmů a výdajů Američanů. Ty vzhledem k meziměsíčnímu růstu inflace o 0,6 % v reálném vyjádření poklesnou. V květnu až červenci osobní příjmy v reálném vyjádření rostly. V srpnu ale již ztrácel růst momentum a v Q4 je už zřejmě čeká pokles. Růst HDP pro závěrečné čtvrtletí letošního roku tak vidíme už jen na 1,5 % mezikvartálně anualizovaně.

Inflace v eurozóně v obou svých složkách v září podle našeho odhadu poklesla pod 5 %. Celková inflace by měla zpomalit ze srpnových 5,2 % na 4,5 %, její jádrová část z 5,3 % na 4,7 %. Vzhledem k rekordně nízké nezaměstnanosti a tím i silné vyjednávací pozici zaměstnanců při mzdovém vyjednávání bude jádrová inflace v dalších měsících klesat jen pozvolna. Na konci letošního roku ji stále vidíme na 4 %, na konci toho příštího pak na 2,6 %.

V Česku bude zveřejněn třetí zpřesněný odhad HDP za Q2. Ten zřejmě potvrdí, že česká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla o 0,1 % q/q, v meziročním srovnání pak poklesla o 0,4 %. Zajímavý bude pohled na sektorové účty, který ukáže, jak se vyvíjely úspory domácností a ziskové marže firem. Úspory domácností sice již mírně klesly, stále se ale drží výrazně nad předpandemickými úrovněmi, což oživení domácí ekonomiky příliš nepomáhá. I tak ale spotřeba domácností po šesti propadech v řadě v Q2 již rostla.

Koruna se po zasedání ČNB drží na mírně silnějších úrovních

Po středečním zasedání České národní banky se domácí měna posunula z výšin těsně pod hladinou 24,50 CZK/EUR k úrovním kolem 24,35 CZK/EUR. Zde koruna setrvala i v průběhu čtvrtečního obchodování. ČNB dle očekávání na středečním zasedání úrokové sazby nezměnila. Další změna sazeb by již měla být směrem dolů. Možnost snížení úrokových sazeb na středečním zasedání však na stole ještě nebyla. Současná stále vysoká úroveň meziroční inflace prostor pro pokles sazeb podle bankovní rady zároveň příliš nenabízí. Další kroky centrální banky budou podle guvernéra Michla záviset na nově zveřejněných datech a vyhodnocování prognózy a naplňování jejích rizik. Zároveň dodal, že osobně mu případné podstřelení inflačního cíle vlivem pozdějšího poklesu úrokových sazeb ve srovnání s prognózou ČNB nevadí. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/CNB_Sep23_CZ. Poklidné bylo i obchodování na regionálních trzích. Polský zlotý oslabil o 0,2 % na 4,64, naopak maďarský forint o 0,1 % posílil (na 392 HUF/EUR).

Zpřesněný odhad amerického HDP za Q2 přinesl mírnou revizi směrem dolů (z 2,2 % mezikvartálně anualizovaně na 2,1 %). Německá harmonizovaná inflace v září zpomalila ze srpnových 6,4 % y/y na 4,3 % y/y. Za výrazným poklesem stálo vyprchání efektu zavedení zvýhodněného cestovního pasu, zároveň se nezopakoval loňský růst cen pohonných hmot a potravin, který nastal v těchto měsících. Z čtvrtečního klání tak vyšlo vítězně euro, které posilo o 0,5 % na 1,056 USD/EUR a alespoň částečně tak umazalo ztráty z předchozích dnů.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688