Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  27.09.2023 15:25:35

ČNB nechala sazby v klidu, plně v souladu s odhady trhu


Bankovní rada na svém zářijovém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny: plně v souladu s očekáváním finančního trhu.

Stabilita úroků není překvapivá: zvyšování úroků již není ve hře, bankovní rada však zároveň na předchozím zasedání na počátku srpna vyslala jednomyslný signál, že ve třetím čtvrtletí nehodlá nastartovat proces snižování úrokových sazeb.

Převážná část zpráv z české ekonomiky, včetně dat o inflaci a růstu mezd, signalizuje slabší cenové tlaky a nižší inflační rizika, než jaké ČNB předpokládala ve své prognóze.

Bankovní rada nicméně zůstává v otázce uvolňování měnové politiky opatrná a coby argument proti spěchu při snižování úroků může posloužit slabší kurz koruny.

ČNB naposledy zvýšila své sazby loni v červnu a od té doby je drží beze změny, dnešní rozhodnutí tak znamená stabilitu úroků na desátém měnově-politickém zasedání bankovní rady v řadě.

Finanční trh nicméně předpokládá, že bankovní rada na tiskové konferenci po svém dnešním zasedání bude avizovat, že otázka snižování úroků se stane předmětem debat v letošním závěrečném čtvrtletí.

Osobně vnímám prostor pro pozvolné snižování úrokových sazeb a bankovní rada se touto cestou může vydat již na svém příštím zasedání 2. listopadu, kdy bude mít k dispozici čerstvou inflační prognózu z dílny ČNB.

 

Ponechání repo sazby ČNB na nezměněné úrovni 7,00 % je zcela v souladu s očekáváním finančního trhu.

Stabilitu úrokových sazeb na zářijovém zasedání trh očekával jednoznačně, neboť zvyšování úrokových sazeb již není relevantním tématem a bankovní rada se na svém předchozím zasedání na počátku srpna jednomyslně vymezila vůči scénáři poklesu úrokových sazeb ve stávajícím čtvrtletí letošního roku.

 

Inflacečeské ekonomice klesá v souladu s prognózou ČNB, pokles jádrové inflace je dokonce o něco rychlejší, než centrální banka čekala ve své prognóze prezentované počátkem srpna.

Právě jádrová inflace je ukazatel, který dává zřejmě nejlepší obrázek o cenových tlacích generovaných vývojem v tuzemské ekonomice.

O něco slabší, než čekala ČNB, je také růst mezdčeské ekonomice, přičemž právě mzdový vývoj společně s vývojem rozpočtové politiky bankovní rada v uplynulých čtvrtletích zmiňovala coby hlavní potenciální proinflační rizika.

Bankovní rada nicméně drží opatrnou linii a coby argument proti spěchu při snižování sazeb může posloužit koruna, která je od počátku třetího čtvrtletí vůči předpokladům prognózy ČNB slabší v průměru o 1,4 %.

 

Brzdou v úvahách o snižování úroků může být také skutečnost, že meziroční inflace v říjnu přechodně vzroste pod vlivem efektu nízké srovnávací základny, neboť loni v říjnu vešel v platnost přechodný úsporný tarif pro ceny elektřiny, zavedený vládou.

Z pohledu ČNB jde o otázku, jež musí být vůči veřejnosti pečlivě komunikována, aby veřejnost pochopila, že říjnový nárůst meziroční inflace bude jednorázovou záležitosti, poté že inflace ve zbytku letošního roku opět klesne a výrazný pokles meziroční inflace pak bude následovat v lednu 2024.

 

Vývoj v české ekonomice, zejména pokles jádrové inflace a mírnější než očekávaný růst mezd, poskytuje argumenty pro debatu o snižování úrokových sazeb.

Ve stejném směru hovoří zprávy z ekonomiky eurozóny, kde HDP za letošní třetí čtvrtletí s veškerou pravděpodobností vykáže mezikvartální pokles a v závěrečném čtvrtletí může v lepším případě HDP eurozóny stagnovat.

Finanční trh předpokládá, že bankovní rada již na dnešní tiskové konferenci bude avizovat, že se otázka možného snížení úrokových sazeb stane v letošním závěrečném čtvrtletí relevantním tématem.

Bankovní rada bude letos řešit měnové otázky již jen na dvou zasedáních: počátkem listopadu a poté na zasedání několik dní před vánočními svátky.

Domnívám se, že snížení úroků může přijít již na zasedání 2. listopadu, kdy bude mít bankovní rada k dispozici novou prognózu z dílny ČNB – a tato prognóza by opětovně měla pokles úroků doporučit.

Zároveň se domnívám, že pokud bankovní rada začne úroky snižovat již v letošním závěrečném čtvrtletí, tak pokles úroků bude velmi pozvolný, o čtvrt procentního bodu v jednom kroku.

 

Radomír Jáč

hlavní ekonom

Generali Investments CEE

Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.03.2024ČNB nepřekvapila, sazby snížila v souladu s odhady o 50bb Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
23.03.2023UK - BoE zvedla sazby o 25 bodů v souladu s odhady trhu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
01.12.2018Výsledky VIG za 3Q18 plně v souladu s odhady Research (J&T BANKA)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688