Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  30.08.2023 08:09:47

První střípky do srpnové inflace v eurozóně nabídne Španělsko a Německo (Ranní zpráva z finančního trhu)

Před zítřejším celkovým údajem za eurozónu bude dnes zveřejněna srpnová inflace ve Španělsku a Německu. V obou případech podle nás růst cen zrychlí jak v meziročním, tak i meziměsíčním vyjádření. To jde však částečně na vrub několika technickým faktorům. Šetření evropské komise za srpen by mělo ukázat na mírné zlepšení důvěry v průmyslu, a naopak zhoršení ve službách. S ohledem na již zveřejněnou nižší důvěru spotřebitelů by ve výsledku měl celkový indikátor téměř stagnovat. Spolu s revizí HDP v USA budou zveřejněny také odhady korporátních zisků za Q2, které by se měly postupně dostávat pod tlak i vlivem zvyšujících se mzdových nákladů.

Dnešní údaje předznamenají zítřejší inflaci v eurozóně za srpen.

Dnes bude zveřejněn srpnový vývoj spotřebitelských cen ve Španělsku a Německu. V obou případech čekáme, že jak meziroční, tak i meziměsíční růst zrychlí. V Německu bude meziroční růst stále ovlivněn sníženou srovnávací základnou vlivem zlevnění veřejné dopravy vloni. V harmonizovaném vyjádření navíc během letních měsíců statistiky významně ovlivňuje změna vah ve spotřebním koši ve prospěch položek spojených s cestovním ruchem. Tyto zmíněné efekty by v září však měly z velké části odeznít, což by mělo vést ke značnému zpomalení inflace. Jádrová inflace v eurozóně by tak v září mohla již zpomalit pod 5 % (pro srpen odhadujeme 5,4 % y/y).

Srpnový indikátor důvěry v ekonomiku eurozóny od Evropské komise (EK) podle nás jen nepatrně vzrostl o 0,2 b. na 94,7 b. To by mělo být zásluhou mírného zlepšení v průmyslu, zatímco sentiment v oblasti služeb se naopak zhoršil. Spotřebitelská důvěra, která byla již zveřejněna minulý týden, se také zhoršila. Důvěra v ekonomiku eurozóny by se však podle nás měla v následujících měsících zvedat. A to především díky námi očekávanému postupnému nárůstu optimismu domácností, které by měly těžit z obnoveného růstu reálných disponibilních příjmů díky silnému růstu nominálních mezd a ustupující inflaci, z vládních opatření omezujících nárůst cen energií a zároveň také vysokého stavu nahromaděných úspor.

Spolu s revizí HDP za Q2 v USA bude zveřejněn také první odhad korporátních zisků, které byly doposud velmi robustní díky silné cenotvorbě podniků, které dokázaly přenášet zvýšené náklady na koncové zákazníky. Ve druhém čtvrtletí podle nás pokračoval mírný pokles korporátních marží, které jsou však v historickém měřítku stále nadprůměrné. Korporátní zisky by se měly postupně dostávat pod ještě větší tlak i vlivem zvyšujících se mzdových nákladů.

Pozitivní náznaky v nevýrazném růstu české ekonomiky ve Q2.

Zpřesněný odhad tuzemského HDP za Q2 potvrdil nepatrný mezičtvrtletní růst o 0,1 %, a tudíž v podstatě stagnaci ekonomiky v první polovině letošního roku. Meziročně byl HDP nižší o 0,4 %. Struktura mezičtvrtletního růstu byla poměrně příznivá, když ukázala na oživení domácí poptávky. Nepatrně se zvýšila spotřeba domácností (+0,2 % q/q), zatímco investice vzrostly o značná 3,4 % q/q. K růstu přispěl také čistý vývoz díky ve srovnání s poklesem vývozu výraznějším snížením dovozů. To vyvažovala mezičtvrtletně nižší tvorba zásob, zřejmě v souvislosti s vývozem dříve rozpracovaných výrobků. Více jsme napsali zde: https://bit.ly/GDP_2Q23_CZ.

Maďarská centrální banka včera dle očekávání pokračovala ve snižování jednodenní depozitní sazby, a to o 100 bb na 14 %. Tříměsíční depozitní sazba nicméně zůstala beze změny na 13 %, přičemž k vyrovnání dvou zmíněných sazeb by mělo dojít v září za předpokladu, že nebudou eskalovat depreciační tlaky na maďarský forint. Poté, další uvolnění měnové politiky očekáváme až na začátku příštího roku.

Spotřebitelská důvěra v USA výrazně zklamala, když v srpnu spadla z 114,0 b. na 106,1 b. (vs konsensus 116,0 b.) Negativně zároveň překvapil i počet volných pracovních míst, tzv. JOLTS report, který skončil pod očekáváním trhu před pátečními payrolls. Série těchto údajů vedla ke skokovému oslabení amerického dolaru a poklesu dolarových sazeb o 5-8 bb dle splatnosti.

Euro včera vůči dolaru vymazalo ranní ztráty a zavřelo silnější o 0,6 %. V závěru seance zřejmě v souvislosti s oslabením dolaru středoevropské měny posílily. Česká koruna si připsala vůči euru zisk 0,3 %, zatímco maďarský forint skončil silnější o 0,7 %. Polský zlotý však zůstal beze změny.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.06.2023Inflace v Německu v červnu stoupla (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688