mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:57

Pákistán - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Zdravotnictví a farmaceutický průmysl v Pákistánu čelí jak výzvám, tak příležitostem. Pandemie covid-19 urychlila zavádění digitálních technologií ve farmaceutickém průmyslu, což vedlo k využívání telemedicíny, online lékárenských služeb a digitálního marketingu. Existují však obavy z nedostatku léků a zdravotnického vybavení v důsledku snižování produkce farmaceutických výrobců v Pákistánu. Farmaceutický průmysl v Pákistánu rychle roste a významně přispívá k rozvoji národního hospodářství. V Pákistánu působí téměř 600 farmaceutických společností, přičemž hlavní světoví lídři mají v zemi zastoupení. Toto odvětví nabízí výrobcům léků mnoho příležitostí k růstu, které jsou dány rostoucí zátěží chronických onemocnění a spuštěním pákistánského národního programu zdravotního pojištění.

Pákistánský zdravotnický sektor prochází výraznými transformacemi, jež jsou podmíněny řadou faktorů. Mezi zásadní výzvy, jimiž se toto odvětví musí vyrovnat, patří stoupající ceny esenciálních léků, včetně inzulínu, a vážný nedostatek životně důležitých medikamentů.

Zdravotnický systém v zemi se skládá z veřejného a soukromého sektoru. Veřejný sektor, tradičně pod dohledem ministerstva zdravotnictví, nyní převedl své kompetence na provincie, čímž se jim rozšířily administrativní a fiskální pravomoci. Tento přechod přinesl provinciím značnou odpovědnost, včetně poskytování zdravotnických služeb. Roste také poptávka po diagnostických a laboratorních přístrojích, podporovaná současnou globální pandemií a vládní iniciativou na rozšíření sítě zdravotnických zařízení.

Očekává se, že v roce 2023 dosáhnou příjmy ze zdravotnického sektoru v Pákistánu hodnoty 111,80 milionu USD, s předpokládanou roční mírou růstu 4,48 % v období 20232027. Trh digitálního zdravotnictví, který se stává stále významnějším segmentem, by měl v roce 2023 dosáhnout 778,60 milionu dolarů s robustní roční mírou růstu 15,67 %.

Očekává se, že regionální růst v jižní Asii, kam patří i Pákistán, bude mírně zpomalovat, a v roce 2023 se předpokládá průměrný růst 5,6 % po počátečním pandemickém oživení ve výši 8,2 % v roce 2021. Tato predikce představuje mírné snížení oproti prognóze z října 2022, přičemž v roce 2024 se očekává nadále mírný růst na úrovni 5,9 %.

Zpráva "Global Health and Healthcare Strategic Outlook" upozorňuje na množství překážek, které výrazně komplikují fungování zdravotnických systémů, a zdůrazňuje řadu nástrojů, jež mají k dispozici veřejné i soukromé aktéři, aby tyto překážky zmírnily. Zpráva také zdůrazňuje, že investice do zdravotnictví dosáhly rekordních hodnot v celkovém financování, zejména v Asii, včetně Pákistánu, kde více než třetina populace trpí kvůli problémům ve zdravotnictví. Pákistán musí reagovat na tyto výzvy tím, že prioritně zaměří své úsilí na vylepšení infrastruktury zdravotnické péče, zvýšení investic a podporu partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem.

Farmaceutický průmysl je klíčovou součástí pákistánského zdravotnického systému, jehož hodnota se odhaduje na 500 miliard pákistánských rupií (přibližně 3 miliardy USD). Průmysl roste tempem 12-15 % ročně a je v něm více než 800 farmaceutických společností. Toto odvětví se však potýká s vážnými problémy, včetně výskytu padělaných léků a nedostatečné regulace.

Přestože se očekává, že zdravotnický průmysl v Pákistánu bude i nadále růst, jeho tempo může být omezeno důsledky pandemie covid-19 a dalšími socioekonomickými faktory. Farmaceutický průmysl, ačkoliv je důležitým prvkem zdravotnického sektoru, se nadále potýká s řadou problémů, které je nutné řešit pro dosažení udržitelného růstu.

Pákistán, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688